https://cagdassamsun.com/

SAMSUN ATAKUM’DA SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİLDİR MİTİNGİ DÜZENLENDİ.

Samsun Alfa Arama Kurtarma Derneğinin organize ettiği, “Sokak Hayvanları Sahipsiz Değil” mitingi Samsun’un Atakum ilçesi Denizevleri mahallesindeki Amfi Tiyatro içerisinde yaklaşık 150 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

HAYVAN HAKLARI 24.09.2023 23:10:00 0
 SAMSUN ATAKUM’DA SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİLDİR MİTİNGİ DÜZENLENDİ.

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR 

Samsun Alfa Arama Kurtar Derneği kurucu başkanı Demet Yarlıgaç ve ekibinin organize ettiği “Sokak Hayvanları Sahipsiz Değildir” mitingine Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Haydar Özkan, Karadeniz Hayvan Hakları Federasyonu Temsilciliği, Kihayko Samsun temsilciliği, Alfa Arama Kurtarma Derneği, Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Bafra Özgür Canlar Derneği, Bafra Doğa ve Hayvan Severler Derneği, Ordu Barosu Hayvan hakları komisyonu, Çorum Hayvan Hakları Derneğinin de katıldığı mitingde organize sahibi Alfa Arama Kurtarma Derneği kurucu başkanı ve başkan Demet Yarlıgaç konuşmasına şunları söyledi.

“Yalnız şu kadar hayvan sever geldi. Diğer şehirlerden daha çok katılım oldu. Yani Samsun bu kadar mıydı? Bütün moralim bitti. Gerçekten şu kadar insan olamayız Samsun’da. Alfa Derneği olarak ve Samsun Yaşam Hakkı savunucuları olarak, Antalya ve İzmir’de yapılan, meşaleyi Samsun’a taşımak istedik. Biz Alfa derneği olarak, 5 aylık süreç içerisinde birçok barınağı gedik, Tokat, Vezirköprü, Giresun, Ordu, Çorum, Niksar, Sinop, Bafra, Bayındır ve Tire’de birçok sayamadığımız barınak ziyaretlerinde bulunduk. Hiçbir canlarımız, uygun koşulda değildi, doğadan birçok cancıkları tedaviye aldık. Barınaklarda gördüğümüz manzara, tamamıyla berbattı, bunun en güzel örneği ise geçen hafta gidip oradan canımızı çıkardığımız Tire barınağı idi. Sağlıklı diye çıkardığımız, Niğde barınağında bir hafta sonra klinikte öldüğünü gördük. Bırakın canlarımız sokaklarda gezsinler, besleyin, sevin, ilgi gösterin, inanın en saldırgan dediğiniz köpek bile melek olacaktır. Sizler kaç gün ya da kaç saat aç kalabilirsiniz? Canlarımızı düşünün belki haftalardır, bir lokma ekmek bile yiyemeden hayatta kalmaya çalışıyorlar. Kimse canlarımızı bizden alamaz, onlar bizlerin evlatları, canlarımızı barınaklarda toplayıp uyutmalarına hastalıktan ölmelerine asla müsaade etmeyeceğiz. Barınaklar güzelse siz girin, 5199 nolu kanun yaşasın, 6. Madde kırmızı çizgimizdir.” 

SOKAK HAYVANLARI SAYISINDA PATLAMA VAR!

Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Haydar Özkan’da mitingde bir konuşma yaptı.  

“Burada inanarak yüreğiyle gelen, insanlar azımsanacak bir sayıda değil. Boş bir şekilde toplanan insanları gördüğünüz zaman sokakta hayvan kalmasın, hayvanlar öldürülsün diye, Ankara Ulus’ta sözde basın açıklaması yapanları, gördüğünüz de burada ki, yürekleriyle gelen insanlar, az sayıda değil. Hepinize teşekkür ediyorum. Tarım bakanlığının şimdiye kadar hiçbir belediye barınağına gitmeden, şehir dışına, ormana, dağlara, çöplüklere atılan acılar içinde ölen, hayvanlardan haberi olmayan, belediye uygulamalarını bilmeyen bürokratları masa başında kendileri gibi sorundan haberdar olmayan, bürokratlarla çözüm için hazırladık dedikleri rapor çözüme değil, çözümsüzlüğe götürecek. Sorunu çözmek yerine, sokak hayvanı sayısında patlamalar olacağını bile bile, bu çalışanları yapan bürokratlara, dur demenizi talep ediyoruz cumhurbaşkanım. Bu komisyonlarda Türkiye’de ki en büyük mesleki kuruluşlar olan Veteriner Hekimler Konseyi yok. Yıllardır yurdun dört bir yanında bu konu ile ilgili mücadele veren STK’lar, gönüllüler yok. STK’lardan gizili kapalı kapılar ardında yapılan bu çalışmalarda, sağlıksız hayvanların uyutulması, adı altında hasta, kedi ve köpeklerin öldürülmesini bir merhamet dini olan yüce dinimiz İslam’ın merhametli Müslümanlarının önüne çözüm olarak, çıkarıyorlar. Daha önce uygulandığı Konya, Denizli, Trabzon, Samsun, Gaziantep gibi devasa yaşam alanlarından, çözüm olmadı. Hayvan sayısında patlamalar yaşandı. Sayın cumhurbaşkanım, insanlığa ve yüce İslam dinine uygun çözümün, öldürme değil, kısırlaştırma olduğuna dair, STK’ların katılımının sağlanacağı bir çalışma talimatı vermenizi talep ediyoruz” diye konuştu. 

KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE YAŞAT… 

Belediyeler kadar, Tarım Bakanlığının da görev ihmali nedeniyle sokak hayvanları, sorununun sorumlusu ve suçlusu olduğunu vurgulayan Haydar Özkan şunları söyledi.

“Sayın bakanım İbrahim Yumaklı, sayın cumhurbaşkanımızın STK’lardan görüş alın sözünü size hatırlatır ve uyutma adı altında öldürmenin çözüm olmayacağını çözümün 916 ilçenin kendi sınırları içinde küçük ölçekli kısırlaştırma üniteleri kurup, tıbbi ve etik değerlere uygun, kısırlaştırma seferberliğiyle mümkün olacağını, sayın bakanım görünüz. 2004 yılında çıkartılan ana hedefi kısırlaştırma olan, 5199 sayılı hayvanları koruma kanunun uygulama yetkisi Tarım Bakanlığında olmasına rağmen bakanlık görevlileri belediyeler üzerinde denetim yapmadı. 1389 belediyeden 1200’ü bakımevi, yapmadı, kısırlaştırma yapmadı. Belediyeler kadar, Tarım Bakanlığı da görev ihmali nedeniyle sokak hayvanları, sorununun sorumlusu ve suçlusudur. Kısırlaştırma olmadığı için kontrolsüz üreyen hayvanlardan vatandaş, şikâyet ettikçe toplayıp bir kısmını barınağında aç, susuz bırakıp öldüren, büyük bir kısmını da başka şehirlere Orman, çöplük, köylere atan belediyelerin görev ihmalinin bedelini sağlıksız hayvanların uyutulması kılıfı, katliamlarıyla zavallı hayvanlara, ödetemezsiniz. Sayın bakanım, bu cezayı belediyelerin çalıştırılması cezasını hayvanlara ödetmeye kalkan bürokratlarınıza dur deyiniz. Arkadaşlar ne diyoruz hep birlikte buyurun hep birlikte söyleyelim. Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat.” 

 

MEDENİYET SOKAK HAYVANLARINA GÖSTERİLEN ŞEFKATTİR!

Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu başkanı Av. Fatma Suğanlı’da yaptığı konuşmasında şöyle dedi. “Bugün burada “ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli” adı altında sokakta yaşayan hayvanların hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik yasa dışı talep ve uygulamaları protesto etmek, sokakta yaşayan hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için toplanmış bulunuyoruz. Hayvanların hak ve özgürlüklerini korumak, onların sesini her alanda duyurabilmek için gerçekleştirdiğimiz Mitingimize hepiniz hoş geldiniz. Her ne kadar burada sayımız az gibi gözüksek de hepimizin aslında teker teker bir kişi değil yüz kişiyi temsil ettiğini biliyorum ve bu doğrultuda savunmacı olduğunuzun hepinizin farkındayım. Bugün buradayız çünkü bize 2021 yasa değişikliği sürecinde bize verilen sözlerden vazgeçilerek Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’nin değişme ihtimalinden endişe duyuyoruz. Algı operasyonları ile sokakta yaşayan hayvanların tehdit olarak gösterilmeye çalışıldığı, hayvanların hak ve özgürlüklerinin yok sayıldığı bu süreçte çocukların da haklarının ihlal edildiğini görüyoruz. Doğal yaşam alanı, Avrupa modeli, medeniyet, gibi uyutma gibi sevimli ifadeler ile sokakta yaşayan hayvanları tecride ve ölüme götürecek bir yaklaşımın topluma kabul ettirilmeye çalışıldığına şahit oluyoruz.  “Medeniyet, sokak hayvanlarına gösterilen şefkattir”. Biz biliyoruz ki Avrupa’da sokakta yaşayan hayvanlara gösterilen muamelenin medeniyet ile bir ilgisi yoktur. Birçok Avrupa ülkesinde yapıldığı bilinen “hayvanların hapsedilmesi ve belirli bir süre sonunda yuvalandırılamayan hayvanların öldürülmesi” bir çözüm değildir. Avrupa bizim 6. Maddemizi örnek teşkil etmekte ve bu doğrultuda bizim çalışmalarımızı esas almaktadır. Zira diğer türlü yapılan işlemlerin hepsi bizim kültürümüze dinimize ve mevzuatımıza aykırıdır. Çünkü bu kadim ve köklü kültürümüzle hayvanlarla kendi ekmeğimizi bölüşen evlerimizin önüne onlar için bir kap daha onlar için koyanlarız. Onların yanından başlarını okşamadan geçip gitmeyiz. Bu dünyanın yalnızca bizlere ait olmadığını onlarında hak ve özgürlüklerinin var olduğunu bilenleriz.”

 


SAMSUN ZMO ODASINDAN KITLIK KAPIDA ÇİFTÇİ AÇLIK SINIRINDA KONULU PANEL!

ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BAŞKAN TÜRKEL GELECEĞİN YAZARLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16