https://cagdassamsun.com/

YEREL MAHKEMENİN 2 KEZ KAPATMA KARARI VERDİĞİ ÇARŞAMBA EĞERCİLİ BİOKÜTLE SANTRALİNE 4. KEZ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ!

Samsun DKÖ Çarşamba Eğercili BES önünde “Bugün mücadeleye başlayalı 4 yılı geçti. Samsun halkı, yöre halkı, DKÖ’nün bütün temsilcileri bu mücadelenin peşindeyiz” dediler.

ÇEVRE ve EKOLOJİ 16.12.2023 00:02:00 0
 YEREL MAHKEMENİN 2 KEZ KAPATMA KARARI VERDİĞİ ÇARŞAMBA EĞERCİLİ BİOKÜTLE SANTRALİNE 4. KEZ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ!

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun’un Çarşamba ilçesinde Eğercili mahallesinde konuşlandırılan (Biyokütle Elektrik Santrali) BES’te dava süreçleri devam ediyor. Dün saat 16.00’da Eğercili BES önünde toplanan Samsunlu Sivil Toplum Kuruluşları, Emek Demokrasi Güçleri ile siyasi partilerden insanların katıldığı, mahkeme tarafından Samsun Valiliğinin ÇED raporuna gerek yoktur kararına dair kararının iptali davasında mahkeme yeniden bilirkişi incelemesi için santraldeydi.

Eğercili mahallesi yöre halkından Hamiye Kaşıkçı; “Bu santralin bu köyün içeresinde olmasına karşıydım, yine karşıyım. Neden derseniz buradaki insanlar akrabalarım var. İnek yapıyorlar, sebze yapıyorlar, ama hiçbir verim alamıyorlar. Santrale karşı çıkmadık, yerine karşı çıktık. Bizi hiçbir zamana dinlemediler. Koskoca Çarşamba ovamız, buranın yetiştirdiği tarımla inanın Samsun doyar” diye konuştu.

Samsun ZMO (Ziraat Mühendisleri Odası) eski başkanı Hayati Tosun; “Özellikle büyük ovaların korunma projesini bu konuda kanun çıkartan iktidar bugün kendi ovalarının korunmamasıyla ilgili her projeye destek veriyor. Bugün tarımda önemli bir ovamız Çarşamba, delta ovası her şeyiyle, bir taraftan Yeşil Irmağıyla, insanların bir taraftan hayat pahalılığından, bir taraftan üretimden enflasyondan şikâyet ettiği ortamda tarım topraklarının, toprakların, havanın, insan yaşamının görmezden gelinmesi çok büyük bir suç. Bu suça seyirci kalmak ayrıyeten bir suç. Hele ki bugün içeride 4. Bilirkişi heyeti giriyor. 3 tane bilirkişi heyeti beğenilmedi ki, 4. Heyeti getiriyorlar. Kararın bir an önce vatandaşın lehine, Samsun lehine, tarımın lehine, insan sağlığı, geleceğimizin lehine olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.  

Samsun Demokratik Kitle örgütleri adına konuşan Metin Teletar, şunları söyledi. 

“Eğercili Biokütle Santrali önündeyiz, bilirkişiler şu anda içeride incelemelerini sürdürüyorlar. Taktir edersiniz ki, bu tür santraller Çarşamba Ovası gibi değerli bir ovanın içerisinde olmaması gerektiğinden buraya davalar açılıyor. Bizlerde tüm DKÖ (Demokratik Kitle Örgütleri) olarak santrallerin ovamıza kurulmaması için gereken mücadeleyi veriyoruz. Bundan öncede Samsun halkı, Tekkeköy’de kurulan Mobil Santrale de duyarlıydı, yürüttüğü mücadelesi başarıyla sonuçlanarak yapılmaması sağlandı. Bugünde aynı yolda ilerlemeyi hedefliyoruz. Ülkenin kurulu gücüne baktığımız zamanda öyle ufak tefek santrallerle herhangi bir katkı verildiği düşünülemez. Türkiye’nin kurulu gücü çok yüksek artık, ana santraller bu işi rahatlıkla görebiliyor. Sadece bunlar rant sağlayan ama bulunduğu bölgeyi kirleten santraller olarak tanıyoruz.”

Çarşamba SOL Parti ilçe başkanı Gökhan Törener’de şunları ifade etti. 

“Yapımına 2019 yılında başlanan hakkında 2 defa kapatma kararı olan ama Danıştay tarafından bu karar sonradan çeşitli oyunlarla bozulan Eğercili BES önündeyiz. Daha önce 3 kez bilirkişi heyetinin geldiği ama her seferinde bilirkişi heyetinin eksikliğinden dolayı yeni bir heyetin atandığı alandayız. Bugün mücadeleye başlayalı 4 yılı geçti. Samsun halkı, yöre halkı, DKÖ’nün bütün temsilcileri bu mücadelenin peşindeyiz. Haklıyız, çünkü birileri depo ruhsatıyla inşaat yaptılar. Haklıyız çükü yeraltı sularını devletin kurumlarından izin almadan kullandılar. Haklıyız çünkü halk sağlığını hiçe sayan projelerini kendilerinden uzağa kurmaya çalıştılar. Çarşamba ovasını katletmeye çalıştılar. Bizlerde en başından beri bütün halk yapılarıyla birlikte, bütün DKÖ’leriyle birlikte olayın karşısındayız. İnanıyoruz ki, buradan yine zaferle ayrılacağız. Biz bu santrali ve ülkeyi, halkı zarar uğratan, ranta hizmet eden bütün projeleri biz ülkemizden göndereceğiz. Mücadele den, mücadeleye destek veren TMMOB’a, Çarşamba Çevre Eğitim Derneğine ve yöre halkına çok teşekkür ederiz. Bizler bu mücadeleyi başaracağız” diye ifadelerde bulundu.

CHP Samsun il başkanı Mehmet Özdağ’da, bilirkişi incelemesinin yapıldığı Eğercili BES santrali önünde şöyle dedi. 

“Şu anda Çarşamba Eğercili BES önündeyiz. Hepinizin bildiği üzere 2019 yılında ilgili kamu kuruluşlarının doğaya sahip çıkmamasıyla faaliyete geçen, 2020 yılından beri mücadele yürüttüğümüz bir tesisin önündeyiz. Bu tesis hepimizi bildiği üzere, Biokütle Elektrik Santrali (BES) olarak geçiyor. Günde 638 ton biokütle yakıyor. Biokütlenin ne olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi elde etmeye dair kanununla çok net tanımlanmış, sadece orman atıkları, ağaç atıkları, bitkisel atıklar değil aynı zamanda sanayi arıtma çamurlarından eski araba lastiklerinden elde edilen ürünlerde aslında biokütle sayılıyor, bunu herkes biliyor. Bu tesisin günde 38 ton kül çıkarttığını ve yakın alandaki, bu 15-20 dakika içerisindeki 10. Kamyon, yakın bölgedeki ormanların hızla yasal kesim izinleriyle tüketildiğini sahadaki yakın civardaki, sap, saman, ağaç, tarımsal atıkların, burayı beslemeye yetmeyeceğini bulunduğumuz bölge atık atmak açısından söylüyorum, Yeşil ırmağın batı yakasındayız. Çarşamba ovasının Yeşil Irmağın batısında kalan alandayız, bu alan maalesef Samsun hava alanından Tekkeköy’den Yeşil Irmağa kadar artık bu tür kirletici sanayi tesislerinin terk edilmek üzere. Eğer bu davayı kaybederse, yani Samsun valiliğinin ÇED gerekli değildir kararına iptali davası bu, yerel mahkemede ikişer kez, kazandığımız Danıştay tarafından şirket lehine jet hızıyla bozulan bir davadan bahsediyoruz. Bu dava sadece BES davası değil. Bu dava aslında Çarşamba ovasının korunması davası, bu dava aynı zamanda yine bu tesise ait 140 dönümlük alandaki atık depolama sahasındaki kemirgenlerin, sürüngenlerin birçok haşeratın ovaya yayılmasının engellenmesi davası, bu dava Çarşamba ovasının kurtarılması davası, o nedenle bunun böyle bilinmesini bütün kamuoyunun sadece Samsun’un değil, Türkiye’nin bu davaya sahip çıkması lazım. Çünkü kendi ovasına sahip çıkmayan AKP iktidarı Afrika’da, Sudan’da çöl ikliminde tarımsal yatırım şirketleri kurarak en azından bizim bildiğimiz geçen 3 yıl içerisinde sadece Sudan’da ki bir projeye 10 Milyon Dolarımızı gömdüğünü biliyoruz. Çükü meclis tutanaklarına yansımış, biz AKP iktidarının Afrika’da tarımsal maceraya girmek yerine ovalarımıza sahip çıkmasını talep ediyoruz bu dava üzerinden” dedi.                        


ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BAŞKAN TÜRKEL GELECEĞİN YAZARLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16