https://cagdassamsun.com/

ABLA ŞULE KABA’DAN, KARDEŞ İREM KABA’YA CANLI VERİCİLİ KARACİĞER NAKLİ YAPILDI!

Karadeniz bölgesinde ilk olarak yapılan Canlı Vericili Karaciğer Nakli Ameliyatı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi (OMÜ Tıp Fakültesi) Karaciğer nakil öğretim üyelerinin takip ettiği İrem Kaba’nın 5 yıldır Wilson isimli bir

YAŞAM 23.05.2022 13:24:47 0
ABLA ŞULE KABA’DAN, KARDEŞ İREM KABA’YA CANLI VERİCİLİ KARACİĞER NAKLİ YAPILDI!

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

OMÜ Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Ünitesi sorumlusu Doç.Dr. Oğuzhan Özşay, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil Enstitüsü bölüm başkanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz ve ekibinin destekleriyle Canlı Vericili Karaciğer naklini gerçekleştiren OMÜTF Genel Cerrahi Karaciğer Nakli ünitesinin takip ettiği İrem Kaba’nın son zamanlarda hastalığının daha da ilerlemesi nedeniyle dokuları uyan ablasından canlı vericili olarak abladan kardeşine CANLI VERİCİLİ karaciğer nakli gerçekleştirildi.

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz, destek vermek için geldiği 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinin Karaciğer Nakli ünitesindeki görevli hekim kadrosuna Canlı Vericili karaciğer nakli konusunda OMÜTF Dekanlığı önünde OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof.Dr. Fatih Özkan,  OMÜ Rektörü Prof.Dr. Yavuz Ünal, Anestezi Anabilim Dalınan Prof. Dr. Burcu Üstün ve diğer öğretim üyeleri asistanlar, ameliyathane hemşireleriyle birlikte basın açıklamasında bulunuldu.

ÇOK BAŞARILI CANLI VERİCİLİ KARACİĞER NAKLİ GERÇEKLEŞTİ.

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz, yapılan CANLI VERİCİLİ karaciğer nakliyle ilgili şunları ifade etti. “OMÜ Tıp Fakültesi hastanesinde önemli bir olay için toplanmış bulunuyoruz. Sizleri bir konuda bilgilendireceğiz. Her şeyden önce ulusal kurtuluş savaşımızın başladığı Samsun’da 19 Mayıs haftasında bulunmaktan gurur ve onur duyuyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün temellerini attığı Türkiye Cumhuriyetinin bugün geldiği noktada ülkemizde son derece önemli işler yapıldı. Bugünde Samsun’da son derece önemli güzel bir iş yapıldı. Dolayısıyla bunu paylaşmak için burada bulunuyoruz. Bilindiği üzere Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde karaciğer nakilleri kadavra üzerinden şimdiye kadar devam etmekteydi. Bugün ilk olarak bir CANLI VERİCİLİ karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirildi. Bu ameliyatı bizler,  Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil Enstitüsünden gelen bendeniz, Prof.Dr. Cemalettin Aydın, Doç. Dr. Adil Başkıran ile arkadaşlarımızın ameliyatına OMÜ’de ki Doç.Dr. Oğuzhan Özşay, Doç.Dr. Kağan Karabulut ve Operatör Dr. Mehmet Can Şahin’e sadece yardımcı olduk. Ameliyatı bu arkadaşlarımız gerçekleştirdi. Son derece başarılı bir şekilde bir ameliyat oldu. Ameliyatı yapılan 19 yaşında genç bir kızımız. İrem Kaba isimli kızımız, bakır metabolizmasına bağlı Wilson hastalığı dediğimiz bir hastalığa sahipti. Şule Kaba (21) yaşındaki ablasından karaciğerinin sağ lobunu (Sağ Tarafını ) alarak CANLI VERİCİLİ karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirdik. Ameliyat son derece başarılı oldu. Hastalarımızın ikisi de yoğun bakımdalar. Vizit yaptığımızda her şeyin yolunda gittiğini istediğimiz gibi gittiğini söyleyebiliriz. Ben bunun ülkemize devletimize Samsun’a 19 Mayıs Üniversitesine hayırlı olmasına ve bundan böyle daha büyük başarılara olanak sağlamasını ümit ediyorum. Bize gösterdikleri yakın ilgiden dolayı OMÜ Rektörüne, dekana, başhekime ve etrafımızdaki tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Karaciğer naklinin bölgemiz için önemi nedir? Samsun’da ilk canlı vericili karaciğer naklini gerçekleştirdiniz, düşünceleriniz nelerdir? Bundan sonraki planlarınız nelerdir?  Sorularımıza Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz’a şu yanıtları verdi.

“Son derece önemli şunun için önemli, ülkemizde organ bağış oranları son derece yetersiz. Avrupa’da ki organ bağış oranlarının neredeyse 20/1 oranındadır. Ve ülkemizde çok fazla karaciğer hastası var. 1 milyon nüfus başına en az 300 kişi karaciğer nakil ihtiyacı duyan karaciğer hastalığına sahip. Samsun’un nüfusu sanıyorum 1 milyon 500 bin var. 1 buçuk milyonun sırf Samsun’da 1 yılda karaciğer nakline ihtiyaç duyan hasta sayısı yaklaşık 45-50 kadar. Organ bağışı 3-5 adettir. Diğerleri organ bulamadıklarından dolayı bu hastalarımızı maalesef kaybediyoruz. Yaşam şansları varken aynı Mustafa Kemal Atatürk gibi, Mustafa Kemal Atatürk 1938’de vefat etti. O yıllarda karaciğer nakli yoktu. İlk karaciğer nakli 1963 yılında yapıldı. İlk karaciğer nakilleri başarısız ama 1967’den sonra başarılı karaciğer nakilleri yapılmaya başlanıldı. İşte bu insanlarla 21. Yüzyılda böyle bir şansları olduğu halde, buna ulaşamıyorlar. İşte bunun çözümü bir canlı vericiden karaciğer nakli. Bugün yaptığımız bu ameliyatta bir canlı donörü varsa bir akrabası verici olduğuna bu insanlara hayat sağlayacaktır. Karadeniz bölgesinde Samsun karaciğer nakli yapan bir merkez. Ama Ordu’da, Giresun’da, Trabzon’da, Artvin’de yok. Bu bölge sanıyorum ki değil bir buçuk milyon, 4-5 milyon vardır. Tokat, Amasya, büyük bir alana hitap eden bir merkez olacak. Ben ümit ediyorum ki çok fazla hasta popülasyonuna hizmet eden iyi bir karaciğer nakli merkezi olacaktır.”

“Samsun’da ilk CANLI VERİİCİL karaciğer naklini gerçekleştirmekten büyük bir onur ve mutluluk duyduk. Hele de böyle bir haftada bir karaciğer naklini Samsun’da daha da mutlu etti.”

“Sanıyorum birkaç ameliyatı daha birlikte yapacağız. Yanımdaki çok değerli çalışma arkadaşlarımla. Ondan sonra buradaki grup hızla bu programları bundan böyle tek başlarına kuracaklar,  büyütecekler iyi bir merkez olacaklar. Onlara güvenim sonsuz.”

OMÜ Rektörü Prof.Dr. Yavuz Ünal’da başarılı bir CANLI VERİCİLİ karaciğer nakli konusunda duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti. “Böylesine başarılı bir operasyonu bu kadar önemli bir günde gerçekleştirdikleri için başta hocama teşekkür ediyorum. Aslında bu eylemi kendisi kadar kıymetli eylemde bulunduğu için iki üniversitenin birlikte bir eylem yapılmasına ön ayak olundu. Bu tek başına bizim için anlamlı ve değerli bir etkinliktir.  Sezai hocam ekibiyle beraber teşrif ettiler. Hatta bütün ekibi teşrif ettiler. Oldukça başarılı bir ameliyat oldu. Şu veya bu şekilde organ nakline sıcak bakılmayan bir kültür içerisinde yaşıyoruz. Bu yeni bir açılım olacak. Canlıdan canlıya yeni bir açılım olacak. Hocamız dikkat çekti Karadeniz bölgesinde Karaciğer nakli yapan herhangi bir merkez olmaması OMÜ’nün güçlü bir üniversiteye sorumluluk yüklemektedir. Hocamın yaptığı açıklamada bunu ortaya koymaktadır. Bundan sonraki operasyonlarda birlikteliğin sürdürülmesini diliyorum” dedi.+

Resim önizlemesiResim önizlemesi

Ordu Ünye’den gelen ve 2012 yılından bu yana Wilson hastalığı nedeniyle OMÜ Karaciğer Nakli Polikliniğinde takip edilen (19) İrem Kaba, 5 yıldır karaciğer sirozu nedeniyle takip ediliyordu. Son dönem karaciğer yetmezliği gelişen İrem Kaba’ya ablası (21) Şule Kaba tarafından verilen karaciğer operasyonunun başarılı geçmesi nedeniyle anne be babası duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdiler. “Öncelikle Doç.Dr.  Oğuzhan hocamıza ve ekibine kızlarımız bize bağışladıkları için teşekkür ediyoruz. 8-9 senedir tedavi gören kızımızı canlı vericiyle kızımız hayat buldu. Malatya’dan gelen ekibe de ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Hepsinden Allah razı olsun” dediler.

Resim önizlemesiResim önizlemesiResim önizlemesi


ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BAŞKAN TÜRKEL GELECEĞİN YAZARLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16