https://cagdassamsun.com/

Etkili Filyasyon Olmadan Salgın Kontrol Altına Alınabilir mi?

Samsun’da özel bir hastaneden görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Şevket Özkaya ile Covid-19 salgını ile ilgili halkımızın duymak istedikleri 10 soruda COVİD-19’u değerlendirdik. Röportajımıza Göğüs Hastalıkları Uzm

RÖPORTAJ 8.05.2021 17:38:37 0
Etkili Filyasyon Olmadan Salgın Kontrol Altına Alınabilir mi?

Mehmet Rebii Özdemir

SAMSUN-

  • Etkili Filyasyon Olmadan Salgın Kontrol Altına Alınabilir mi?

Prof.Dr. Özkaya: Aslında “filyasyon” doğru bir hamle idi. Enfekte insanı saptayıp izole edip bulaşmasını önlemek amaç idi.  İlk zamanlar yakalanan vakalar için etkili idi ama hastalık hızla artınca “filyasyon” kaosa dönüştü. Şöyleki; salgının ilk zamanlarında bir ailede bir kişi enfekte olurdu ve diğerlerine ya geçmezdi yada ayakta geçirilirdi. İlk zamanlarda 10 pozitif vakanın 2 veya 3’ünde hastalık olur ve virüs akciğerlere inerdi. 10 gün izolasyonla hasta olan bu 2-3 kişi başkalarına bulaşmasını önleyip karantina sonunda hastanede değerlendirilirdi. Virüsün mutasyonu ve insan organizmasını tanımasıyla vereceği en büyük hasarı öğrendi.  Ve şimdi ailedeki 1 enfekte kişi tüm aileyi enfekte ediyor ve 10 kişilik enfekte insanın hemen tamamında karantina altındaki 10 gün içinde virüs akciğerlere iniyor ve en az 2 kişi yoğun bakıma düşecek kadar kötüleşiyor. Bu hastalar 10 gün sonra doktora başvurduklarında b bazen çok geç oluyor ve hastayı kaybedebiliyoruz. İlk zamanlardaki filyasyon artık işlemez halde ama vazgeçmek de olmuyor.

  • Bu Sorum Samsun özeli ve ülke geneli içindir. Salgının sonlandırılması için bulaş yoluna yönelik maske, mesafe önlemlerinin yanında aşılama gibi duyarlı kişi/konakçıya yönelik önlemlerle enfekte olanların saptanması, bildirimi, hastanın izolasyonu ve tedavisi, tarama çalışmaları, sağlık eğitimi, filyasyon, temaslıların incelenmesi ve takibi, karantina uygulamaları gibi kaynağa yönelik önlemler alınıyor mu?

Prof.Dr. Özkaya: Size bir gerçekten bahsedeyim. Maske, mesafe ve temizlik virüsle enfekte olmaktan korumuyor, sadece geciktiriyor. Ne zamana kadar aşı ile herkesi bağışıklayana kadar. Yani ya herkes enfekte olup doğal bağışıklanacak yada aşı ile yapay bağışıklık sağlanacak. Aşı da aslında virüsle enfekte olmaktan korumayabilir, enfekte olursanız bu hastalığı ağır geçirmekten koruyacak. Bağışıklanma ile bu virüsten ölen olmadıktan sonra, hastaneye yatışlar olmadıkça sorun da kalmayacaktır. Samsun bence Türkiye’de salgınla en başarılı mücadele eden illerin başında geliyor. Samsun İl Sağlık müdürlüğü, Türkiye’de bu salgınla mücadelede örnek olmuş ve Türkiye’ye çok şey öğretmiş bir ilimiz.

Resim önizlemesi

  • Kamuda veya özelde sağlık ekipleri malumlarımız olduğu üzere yorgun, tükenmiş, sayıları az, iş yükü fazla yetişemiyor, inanmadıkları tedavileri yapmaya zorlanmıyorlar mı?

Prof.Dr. Özkaya: Maalesef bu virüsün tedavisi yok ama Koronavirüs bilim kurulunun önerdiği bakanlık rehberi doğrultusunda tedavi rejimi yapıyorlar.  Ben bu konuda halkımıza bir şeyler söylemek istiyorum. Şunu unutmayalım, Covid tedavisi yapan doktorlar bile COVID’den ölebiliyorlarsa bu hastalığın ne kadar sürprizlerle dolu olduğunu unutmamak lazım. Tedavi için bireysel davranılmıyor, özellikle kamuda. Tedavi rejimi standart ve zaten etkili iki üç ilaç veriliyor. Sadece her ilacın her hastada yeri ve zamanı farklı, bunu da ancak hastayı her gün muayene ederek tecrübe etmekle tedavide başarı sağlanıyor. Yoksa hastayı odaya yatırıp ilacı verip kötüleşinceye kadar hastayı görmezseniz, gözünün içine bakıp solunum iş yükünü değerlendirmezseniz hasta için çok geç kalabilirsiniz. Yatan hastalarımızın en fazla şikâyet ettikleri nokta da bu. Bu evinde hasta bireyi olan ev halkı içinde geçerli.

  • Kamu yada özel sağlık kurumlarından İl Hıfzı Sıhha Kurullarınca HES kodu ve Ateş Ölçümü zorunluluğu olmadığı halde, Samsun'da gittiğim tüm kamusal sağlık hizmeti veren yerlerde HES kodu sorgulaması yaşadım. Ateş Ölçümü ha keza. Böyle bir uygulamanın zorunlu olmadığı bir özel hastanede tarafından tarafımıza yanıtlandı. Sizin de görev yaptığınız hastanede HES kodu sorgulamasına rastladım. Bu hastaneler girişlerde sağlıklı insan da girebilir, temaslı insanlarda hatta pozitif olup evden kaçan hastalarda girebilirler. Bu uygulama hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Prof.Dr. Özkaya: Hastanelere hasta, enfekte, temaslı kişi zaten girecek. Muayene olma en doğal hakları. Hastaneye girişte HES kodu sorgulaması belki hasta ve temaslıları başka bir birimden hastaneye girişlerini sağlamak için olabilir. Yaklaşık 1 yıldır 10.000’den fazla COVID hastasına bakmış biri olarak; biz şunu her zaman diyoruz; “herkes kendini enfekte gibi düşünmeli ve bir başka kişiyi enfekte edip ölümüne yol açabileceğini düşünerek” davranması lazım. Yasaklarla ve tam kapanmalarla değil “tam bilinçlenme” ile bu salgınla baş edeceğiz.

Özel bir hastane hekimi olarak sizlerde Sağlık Bakanlığı algoritması doğrultusunda mı çalışıyorsunuz?  Duyumlarımıza göre Klorokin verilen hastaların kaç kişide kaçta kaçı bu ilacı düzenli kullanıyor?

  Prof.Dr. Özkaya: Özel hastanede çalışan biri olarak sağlık bakanlığı denetiminde ve gözetiminde çalışıyoruz. Ama bizim biraz farklı. Tedavide kullanılan birkaç tane ilacın hangi hastada ne zaman verilmesi gerektiğini her gün hastayı muayene ederek karar veriyoruz. Sadece laboratuvar değerlerine bakılarak karar vermek eksik bir yöntem. Evet, ilaçları bakanlık onayı ile veriyoruz. Gördüğümüz ilk hastadan itibaren klorokinin işe yaramadığını gördük ve biz bu ilacı ilk hastadan sonra kullanmaktan vazgeçtik.  Dünya da kullanmıyor. Hastalarımız artık bakanlığımızın verdiği Favipiravir adlı ilacı kullanıyor. Ama onda da sorun şu;  İlaç Japonya kökenli bir ilaç ve ilk olarak laboratuvar ortamında virüse etkili bulunduğu söylenince ülkemiz bu ilacı Çin’de üretim tesislerinden satın aldı ve sonra kendi ülkemizde kullanmaya başladık. İlaçla ilgili halkımızın en büyük sorunu; laboratuvar ortamında virüse etkili doz ilk gün 200 mg tabletlerden 2x8 tablet ve sonraki 4 gün 2x3 tablet olması idi. Hastalar bu kadar çok ilaç içmek istemedi doğal olarak. Ciddi bir yan etkisi de yoktu. Belki ülkemizde üretirken pratik farmasötik ince ayrıntılar düşünülebilirdi, mesela 1 tabletteki etkin ilaç dozu arttırılıp hastaların ilaç uyumu da arttırılabilirdi.

  • Hasta il değiştirdiğinde adresi bilinmediğinden takipte ne gibi güçlükler yaşanıyor?

Prof.Dr. Özkaya: Sağlık müdürlüğü bu konuda hassas ve düzenli arıyorlar hastaları. Bu konuda halkımız bilinçlenmeli. Sağlık bakanlığı izlemdeki tek hatası enfekte olup evde hasta olanlardan hastaneye gitmek isteyenlere daha kolay izin verebilir veya kontrollü kendi başlarına hastaneye başvurmaları sağlanabilirdi. 10 gün karantina altında çok acı olaylar duyduk, hastaneye gidemediği veya bakanlık ekipleri hastayı almaya gittiklerinde artık hasta için daha fazla yapacak bir şey olmadığına şahit olduk. Ama amaç burada; zaten enfekte olan olmuş, bulaştırıcılık içinde başkalarına bulaştırmasın idi. Ancak bu kadar çok hasta olabileceğini ve herkesi evde değerlendirmeye yetecek kamu ekiplerinin olmadığını yaşayarak öğrendik.

  • Toplumun izolasyon ve karantinaya tahammülü kalmadı mı? Temaslılar filyasyon ekiplerine neden bildirmiyor?  Geçtiğimiz yıl bazı ilçelerde bir hastaya ortalama temaslı sayısı şimdilerde ne durumda? Bunu gerekçesi sizce geçim derdi mi acaba?

 Prof.Dr. Özkaya: Bizim halkımız bir şey başlarına gelmeden işin ciddiyetini anlamıyor. Halkımız ikiye ayrılmış durumda. Ya çok korkuyorlar, ya umursamıyorlar. İkisi de tehlikeli. İnsanlarımız ekonomik, psikolojik ve toplumsal etkenlerden dolayı maalesef temaslı görünüp evde kalmayı istemiyor. Bir kısımda hiç evden çıkmadık ama nasıl yakalandık diye dert yanıyor.

  • Biraz politik bir soru olabilir. İktidarın pandemi sürecinde aldığı “önlemler”, insanları açlık, yoksulluk ve hastalık arasında seçim yapmaya zorluyor mu?

Prof.Dr. Özkaya: Aslında iktidar bu konuda en profesyonel davranan oldu. İlk yasakları daha ilk hasta açıklandığında aldı hasta sayısı artmadan 2020’nin yazına kadar yavaş yavaş toplum gevşedi. Bizde yazdan sonra bu kadar hasta olacağını tahmin edemedik. Ta ki Eylül 2020’de vaka sayısı hızla artıp (hatta günlük 80.000 vakayı gördüğümüz günlerde oldu) son 4 ayda hastanelerde ve yoğun bakımlarda yer kalmayınca yasaklar tekrar geldi. Yasaklarla vakaların düştüğünü de 2020’nin sonlarında gördük. Bunu da yaşayarak öğrendik. Devlet hastane ve ilaç konusunda hasta vatandaşları için dünyanın en çok çaba gösteren ve para harcayan ülkesi oldu. İtalyan, İspanyol ve Avrupa ülkesindeki doktor arkadaşlarla konuştuğumuzda, bizim ülkemiz bu konuda hassa ülke ve sonsuz imkân sağladıklarını gördük. Biz çok şanslıyız bu konuda. Diğer ülkelerde bizim gibi halkı için her türlü imkânı sunan başka bir devlet ve iktidar yok. Bunu gönülden söylüyorum. Belki ekonomik sebepler ve halkımızın biraz vurdumduymazlığı yüzünden hasta sayısının artışına engel olamadı ama bu tüm dünyanın sorunu.

  • Dünyada ilk vaka görüldüğünde ülkeler arası geçişlerde önlem alınıp şüpheli temaslılara karantina uygulansaydı ve Türkiyede ilk vaka tespit edildiğinde o vakanın izolasyonu yapılsaydı, bugünkü ölüm ve hastalık sayılarını görür müydük?

Prof.Dr. Özkaya: Bu biz insanların bu kadar hareketli olduğu ilk salgın. Bundan önceki 1920 de İspanyol gribi salgını ile karşılaştırılmayacak kadar hareketli bir dünyadayız. 24 saat içinde dünyanın her yerine ulaşılabilen çağdayız ve ülkeler arasında ekonomi, ticaret, eğitim ve turizm gibi ülkelerin ve insanların dinamik olduğu bir  “vakit nakittir” çağı yaşayan bir dünyada insandan insana bulaşan ölümcül bir virüsle ilk kez karşılaştık. İlk kapanma 3 hafta idi hatırlarsanız ve ne kadar uzun denmişti. Bu kadar ölüm ve hastalık sayısını tüm dünya yaşayarak gördü ve maalesef bu dinamizm ve ölümcül virüs birlikteliği ilk kez yaşandığı için bu sorunun doğrusunu maalesef yaşayarak öğrendik.

  • Sizce Samsun'da Filyasyon ekip sayıları artırıldı mı? Sağlık çalışanlarına sahaya çıkmadan yeterli eğitim verildi mi?  Gerek Kamu'da gerekse özel sağlık kuruluşlarında başta güvenliklerinin sağlanması olmak üzere çalışma koşulları düzeltildi mi?

Prof.Dr. Özkaya: Samsun sağlık çalışanları aslında bu salgında en fedakâr rolü oynadılar ve sağlık müdürlüğü enfekte ve hasta olan sağlık çalışanlarına her türlü imkânı seferber etti.

 


ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BAŞKAN TÜRKEL GELECEĞİN YAZARLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16