https://cagdassamsun.com/

GENÇ, GAZETECİ, SOSYALİST, ÖRGÜTÇÜ: ALAATTİN ORHAN

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi ve eski ÇGD yönetim kurulu üyesi olan Gökhan Bulut'un hazırladığı ÇGD kurucu ve 1 numaralı gazeteci Alaattin Orhan'ın vefatının 20. yılını hazırladı.

ÇGD 3.03.2023 23:58:00 0
GENÇ, GAZETECİ, SOSYALİST, ÖRGÜTÇÜ: ALAATTİN ORHAN

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Çağdaş Gazeteciler Derneğinin (ÇGD'nin) kurucu genel başkanı ve 1 numaralı üyesi Genç, Gazeteci, Sosyalist, Örgütçü Alaattin Orhan'ı vefatının 20. yılında unutulmadığını hazırladığı belgeseli Gökhan Bulut şöyle aktarıyor;

26 Nisan 1953 - 2 Mart 2003

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)’nin kurucu iradesini oluşturan, 1 numaralı üyesi olan, kurucu genel başkanlık görevini üstlenen, kuruluş bildirgesini kaleme alan ve logosunun fikrini veren Orhan'ın tüm yaşamı bir örgütlü mücadele tarihidir. 

Gençliği ve ilk politik faaliyetleri

Alaattin Orhan, Nevşehir-Hacı Bektaş, Aşıklar Köyü’nde 26 Nisan 1953’te dünyaya geldi. TÖB-DER'in kurucu Genel Başkanı, Köy Enstitülü öğretmen Hay[1]dar Orhan'ın oğlu olan Alaattin Orhan, Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarından itibaren devrimci gençlik hare[1]ketine katılacak, FKF Dev-Genç, Dev-Lis çalışmasında bulunacak, 1970-71 yıllarında Sosyalist Gazetesi'nin çıkarılmasında görev alacak, işçi sınıfı içindeki faaliyetleri nedeniyle Aralık 1972’de tutuklanarak 9 yıl hapse mahkûm 

edilecek ve 1974 affıyla cezaevinden çıkacaktır. Ardından Ankara Tuzluçayır Güzelleştirme Derneği, Pahalılık ve İşsizlikle Mücadele gibi halk örgütlenmelerinin kuruluşunda aktif rol oynayacak, çeşitli üretim, tüketim ve emek kooperatiflerinin hayata geçirilmesini sağlayacaktır. Türkiye’de son yıllarda giderek artan ve bir örgütlenme deneyimi olarak toplumsal yaşamda yeniden önemli hale gelen “tüketim kooperatifi” yapılarının da erken örneklerinden biri olan Halk Tüketim Kooperatifleri (Halk-Koop)’nin kurulmasına ve yurt çapında örgütlenmesine öncülük edecektir. Zonguldak Ereğli’de asteğmen olarak askerlik yaptığı (1978-79) sırada dahi kooperatif faaliyetlerini sürdürecek hatta kısa bir süre sonra (31 Ekim 1980) hayatını birleştireceği Selma Özcan’la da bu arada ve bu vesileyle tanışacaktır.

1975 sonrası örgütlenme deneyimleri ve Çağdaş Gazeteciler Derneği fikri

Türkiye’de 1970’li yıllarda yeni bir toplumsal dönem ve mücadele[1]le deneyimi gelişmektedir. Orhan'da 1975’te girdiği Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nden bir yıl sonra ayrılarak Vatan Partisi’nin kuruluşunda yer alacak, 1978’de ise Türkiye Komünist Partisi’ne katılacaktır. Bu yıllar hem çalışma koşulları hem de toplumsal koşullar açısından gazetecilik içinde dönüşüm yıllarıdır. Basın Birliği’nin 1946’da kapatılmasının ardından kurulmaya başlanan cemiyet yapılanmaları, tarihi 1947’ye dayanan DİSK Basın-İş Sendikası ve 1952’ye dayanan Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın yanı sıra uzman muhabirlik (spor, başbakanlık, foto muhabirleri, parlamento) dernekleri, bu yıllarda faaliyet göstermektedir. Ülkede bir yandan kriz diğer yandan toplumsal muhalefet yükselmekte, gazetecilerin sorunları da artmakta fakat mevcut örgütler bu sorunlara ya duyarsız ya yetersiz kalmaktadır. Orhan, 1978’de 25 yaşındadır ve “Rüzgârlı’nın paryaları”ndan biri olarak Yeni Ulus Gazetesi’nde çalışmaktadır. Hem gazeteci hem de bir işçi sınıfı örgütçüsü olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası, Hür Gıda-İş, DİSK Basın-İş, DİSK Gıda-İş sendikalarının içinde aktif şekilde çalışmaktadır. O yıllarda, Mustafa Ekmekçi’nin de içinde yer aldığı ve belirleyici olduğu Ankara Gazeteciler Derneği başta olmak üzere pek çok yeni gazetecilik örgütlenmesi girişimi de hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Özellikle Ankara’da, Cemiyet’in ve TGS’nin statükocu etkisini kıramayan bu girişimler de ihtiyacı karşılayacak düzeyde değildir. Dolayısıyla ihtiyaç aslında yalnızca “yeni bir dernek” değil “yeni bir düşünce”dir. İşte tam burada Orhan’ın iradi müdahalesi devreye girecek, dönemin devrimci mücadele geleneğinin de etkisiyle yeni bir örgüt tarifi yapılacak ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin temelleri atılacaktır. Büyük oranda Orhan’ın tarif ettiği o düşünce, ÇGD’nin Kuruluş Bildirgesi’nde “İlerici yurtsever gazeteciler, tüm basın emekçileri…” seslenişiyle ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Geçici Yönetim Kurulu imzasıyla etkili bir metin olarak ortaya çıkacaktır.

ÇGD'nin logosu, işçi sınıfını temsilen çark, mücadeleyi temsilen yumruk ve gazeteciliği temsilen kalem 

Sembollerinden oluşmaktadır. Esin kaynağının DİSK'in logosu olduğu açıktır. Logonun, ressam Ruhi Kavasoğlu tarafından çizildiği düşünülmektedir. İhtiyaç yalnızca “yeni bir dernek” değil “yeni bir düşünce”dir.

ÇGD ve 1980 koşulları

En genci 22 en büyüğü 26 yaşında olan 7 kurucu genel yönetim kurulu üyesi ile 23 Şubat 1978’de Rüzgârlı Sokak'taki Fazilet Han’da kurulan Çağdaş’a ilk günlerinde kimileri şüpheyle kimileri küçümsemeyle baksa da dernek çok kısa sürede oldukça geniş bir üye ağına ulaşacaktır. Dönemin ünlü ve etkili gazetecilerinin “Biz bile yapamadık, bu baldırı çıplaklar mı yapacak?” diye tepki gösterdiği söylenen ÇGD, Ekmekçi dahil pek çok gazeteciyi kapsayacak, hatta Ekmekçi ileriki yıllarda genel başkanlık görevini de üstlenecektir. Ankara yerelinde yaygınlaşan dernek zamanla önce ulusal basında çalışanları ve daha sonraları başta İstanbul, İzmir, Bursa olmak üzere çok sayıda gazeteciyi çatısı altında toplayacaktır. Bu genişlemeyi sağlayan etkenlerin başında Alaattin Orhan’ın tespitleri, iradesi ve örgütçü karakteri gelmektedir. Çalıştığı Yeni Ulus Gazetesi 1979 yılında kapandığında işsiz kalan 

Orhan, “Çağdaş’ın genel başkanı işsiz bir gazeteci olmamalıdır. Bu durum, zaten oldukça tepki gösterilen ve bazı yapılarca eleştirilen derneğe gölge düşürür” diyerek görevinden kendi isteğiyle ayrılacaktır. Bu düşünce ve davranış, Alaattin Orhan’ın Çağdaş’a bakışını ve örgütlenme perspektifini gösteren çok önemli bir örnektir. Orhan, dönemin koşullarının da etkisiyle 1979’dan sonra siyasal çalışmalarına ağırlık verecek, 1980 darbesinin ardından bir dönem sık sık adres değiştirerek yaşamak zorunda kalacak ve ardından İstanbul’a yerleşecektir. Kaçak olarak yaşadığı dönemde pazarcılık, çay ocağı işletmeciliği, hırdavatçılık, seyyar satıcılık ve pazarlamacılık yapan Orhan'ın ilk kızı Seçil 1981’de, ikinci kızı Gözde 1983’de dünyaya gelecektir.

1980 sonrası yaşamı

Orhan, 1980 öncesinde Yeni Ulus, Yeni Gündem, Adalet ve Olay gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri müdürlüğü, Eko-Ajans (Ekonomi ve Haber Ajansı) yöneticiliği yapacak, bir süre ara vermek zorunda kaldığı gazeteciliğe devam etme koşulları bulduğu 1985-1986 yılları arasında Çağdaş Bakırköy gazetesinin yayın yönetmenliğini yürütecektir. Yaşamın diğer alanlarındaki örgütlenme çalışmalarını da sürdüren Orhan, 1989’da İstanbul Kartal bölgesinde Ev ve El İşleri Üretim Kooperatifi'nin (Ev-Koop) kuruluşuna ön ayak olacak ve başkan yardımcılığı görevini üstlenecektir. 1990’da Sentez Basın Yayın Kooperatifi'ni kuracak, 1995-1996 yıllarında DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanlığını yürütecektir. İsmi dönem dönem ÇGD Onur Kurulu'nda da yer alan Orhan, Dr. Hikmet Kıvılcımlı için kurulması planlanan bir vakıf için girişimler[1]de de bulunacaktır. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV)’nın 

kuruluş çalışmalarına da katılan Orhan, 1998-2001 arasında yönetim kurulu üyesi olarak yer alacaktır. Yaşamını yitirdiğinde bu vakfın mütevelli heyeti üyesidir. 

“İlerici yurtsever gazeteciler, tüm basın emekçileri…

“Bizler Ankaralı basın emekçileri, basın yayın alanındaki tüm çirkinlikleri artık halkımızın gözleri önüne sermek zamanının geldiği inancıyla Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde örgütlendik. Türkiye’de hiçbir işkolunda eşine rastlanmayacak denli insan kişiliği ve onuruyla ters olan koşullarda çalışmaktayız. Sayıları 100’ü geçmeyen gazete patronları ve onların aristokratlaştırdığı kişilerin dışında binlerce gazeteci arkadaşımız, ekonomik ve sosyal baskılar altında her türlü güvenceden yoksun olarak kaderlerine terk edilmişlerdir. Özgürlük savaşımı yeterli olmamıştır. Düşünce özgürlüğü ve sansüre karşı verilen savaşım önemli boyutlar kazanmış olmakla birlikte basın emekçilerinin iş güvencelerini ve özgür çalışma koşullarını sağlamaktan uzaktır. Sansüre karşı ve düşünce özgürlüğü doğrultusunda verilen savaşım genellikle kamuoyunun ve halkın bilgisi dâhilinde olmuştur. Ancak halkın ve kamuoyunun bilmediği, buna karşın gazete patronlarının, Turizm Tanıtma Bakanlığı Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nün, gelmiş geçmiş başbakanların çok iyi bildikleri bir gerçek vardır: Basın emekçileri ağır bir sömürü altında ve her türlü sosyal güvenceden yoksun olarak çalışmaktadır.

Örgütlü savaşım bayrağını açıyoruz. Basın emekçileri için kurulmuş birçok örgüt ve sendika olduğu halde neden yeni bir örgüt kurulmuştur? Irkçı ve çağdışı bir cemiyet, basın emekçilerini temsil etmediği için, Ankara Gazeteciler Cemiyeti kapılarını tüm basın emekçilerine kapatarak sadece iş[1]verenlerin ve aristokrat gazetecilerin loncası konumuna getirildiği için, sendikamız tüm başvurularımızı ve uyarılarımızı geçiştirerek, sorunlarımızı çözmek ve gasp edilen sendikal haklarımızın kazanılması doğrultusunda hiçbir davranış göstermediği için… Bütün bu nedenlerle yeni bir örgüt kurduk. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz… Birlik, dayanışma ve savaşım için ÇGD’de birleşelim… Artık biricik demokratik meslek örgütümüzü yaratmak için birleşmek zamanı gelmiştir. Basın emekçileri üzerine yönelen baskı ve sömürüyü teşhir etmeyi ve bunlarla mücadele etmeyi bir yurtseverlik görevi ve bir onur savaşımı bilen tüm arkadaşlarımızı göreve çağırıyoruz. Bu savaşımda tek güvencemiz başta işçi sınıfımız, diğer demokratik meslek örgütleri ve tüm yurtsever aydınlarımızdır. Yaşasın basın emekçilerinin basın tekellerine ve naylon gazete patronlarına karşı onurlu ve örgütlü savaşımı!"

Çağdş Gazeteciler Derneği’nin Kurucuları: Alaattin Orhan, Mehmet Genç, Osman Z. Yüksel, Mehmet Öztoprak, Necmiye Aba, Alaattin Sevim, Cengiz Kuşçuoğlu

Örgütlülüğe bakışı ve mirası Alaattin Orhan ve ÇGD ile ilgili değinilmesi gereken oldukça önemli iki bilgi bulunmaktadır. İlki, Orhan’ın ÇGD’nin 20’inci yılı için kaleme aldığı yazıdır. Bu yazıda Orhan, ÇGD’nin 1980’e giden toplumsal koşullarda gazetecilik örgütlenmesinin içinde bulunduğu zaaflar ve gazetecilerin ihtiyaçları nedeniyle inisiyatif alınarak kurulduğunu vurgulamaktadır. Var olan örgütlerden ayrı bir yapının kurulmasını büyük oranda sağlayan Orhan bu yazısında 1998 yılı itibariyle gazetecilik mücadelesinin içinde bulunduğu dağınıklığın tek çatı altında toplanması gerektiğinin altını çizmektedir. Orhan, bu çatının kurulabilmesi için, Çağdaş’ın tıpkı 1978’de kurulurken gösterdiği gibi 20 yıl sonra da bir irade göstererek kendisini feshedip ön açıcılık görevini üstlenmesi gerektiğini ifade eder. Burada önemli olan bu yöntemin geçerli olup olmadığı değil yeni bir örgüt kuran iradenin gazetecilik mücadelesi gerektirdiğinde kendisini feshetme perspektifine de sahip olmasıdır. Bu, anlaşılması halinde en önemli yol gösterici fikri kaynaktır. Orhan’la ilgili önemli ikinci bilgi de yine ÇGD’nin gerektiğinde “reddedilmesi” düşüncesidir. 

1990’ların sonudur. Orhan, onur ödülü (veya Onursal Başkanlık) verilmesi için İstanbul’da düzenlenen bir törene davet edilir. Törende konuşan dönemin “ünlü” ve meslek etiği açısından şaibeli gazetecilerinin konuşmalarından rahatsız olan Orhan, kürsüye çıktığında kendisine uzatılan ödülü başının üzerinde parçalayıp yere atmış, “o…u medya” diye bağırarak kürsüden inmiştir. Orhan, her ne kadar “nezaket sınırları” ile eleştirilecek olsa da bu hareketiyle önemli olanın isimler ve hukuki kurumlar değil örgütlülük fikri ve ancak bu fikrin yürütücüsü olduğu takdirde anlamı olan örgütler olduğunu göstermiştir. Özetle Alaattin Orhan, gençliğin potansiyellerini, örgütlülük iradesi ve fiili müdahale anlayışı ile birleştirmiş, ilk gençlik yıllarından yaşamının sonuna dek örgütlülük bilincini ve hareketini hiç kaybetmemiş, bugüne büyük bir mücadele mirası bırakmıştır.

Hazırlayan: Gökhan Bulut


ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BAŞKAN TÜRKEL GELECEĞİN YAZARLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

ENGELLİLER HAFTASINDA SAMSUNLU GÖRME ENGELLİLER TEMSİLİ ASKER OLDULAR!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16