https://cagdassamsun.com/

KADINLAR İÇİN HAYATİ ÖNEME HAİZ OLAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ ÜZERİNDEN 2 YIL GEÇTİ!

Bugün İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin ikinci yılı. Sözleşmenin kaldırıldığı günden bugüne 608 kadın, erkekler tarafından katledildi, 463 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

KADIN 2.07.2023 00:47:00 0
KADINLAR İÇİN HAYATİ ÖNEME HAİZ OLAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ ÜZERİNDEN 2 YIL GEÇTİ!

Evrensel gazetesinden Nisa Sude Demirel’in haberine göre, 
“İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yürürlükten kaldırılmasının üzerinden iki yıl geçti. “Kadınları her türlü şiddetten korumak ve kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak, ortadan kaldırmak” amacıyla imzaya açılan sözleşmeyi, 11 Mayıs 2011’de ilk imzalayan ve 24 Kasım 2011’de parlamentosunda onaylayan ilk ülke Türkiye’ydi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN NASIL ÇIKILDI?
Erdoğan, şubat 2020’de sözleşmeyi “Gözden geçirilecek” açıklamasıyla gündeme getirdi. Aynı dönemde ve sonraki süreçte bazı tarikat ve cemaatler de “Aile yapısını bozduğu”, “Eş cinselliğe yasal zemin hazırladığı” gibi gerekçelerle sözleşmeyi hedef aldı.
Sonunda, Erdoğan’ın 20 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımladığı kararnameyle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği açıklandı. Türkiye, 1 Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekildi.

KARACA: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE SAHİP ÇIKMAK, KADINLAR İÇİN HAYAT MEMAT MESELESİ
İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çıkılmasının ikinci yılında EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, sözleşmenin feshini ve sonrasında yaşanan süreci değerlendirdi. İstanbul Sözleşmesi’nin devlete şiddeti önleme ve şiddete uğrayanların zararlarını tazmin etme yükümlülüğü ve iç hukuku, işleyişi düzenleme sorumluluğu verdiği için hayati bir sözleşme olduğunu vurgulayan Karaca, “Hele de Türkiye gibi günde neredeyse üç kadının erkek şiddeti yüzünden canından olduğu, kadınların şiddet dolu birlikteliklerden uzaklaşmak için devletten neredeyse hiçbir destek alamadığı, kendi olanaklarıyla şiddet dolu birlikteliklerden uzaklaştıklarında ise çantalarındaki koruma kararlarının hiçbir işe yaramadığı bir ülkede İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak, kadınlar için kelimenin gerçek anlamıyla hayat memat meselesi” dedi.
"SÖZLEŞMENİN FESHİNDEN SONRA OKLAR 6284’E DÖNDÜ"
AKP iktidarının ülkenin en gerici güçleriyle, din bezirganlarıyla, tarikat ve cemaatlerle iş birliği yaparak, oy ve destek karşılığında, kadınların hayatını güvenceye alan sözleşmeyi tüm tepkilere rağmen bu güçlere peşkeş çektiğinin altını çizen Karaca, sadece sözleşmenin iptali ile de sınırlı kalınmadığını, kadınları şiddete karşı koruma yasası olan 6284 sayılı Yasa’nın ortadan kaldırılması için kampanya yürütüldüğünü hatırlattı.

Bu karanlık güçlerin, Medeni Kanun’daki eşitlik ilkelerini, kadınların nafaka hakkını, çocukların istismardan korunmasına yönelik önleyici yasaları da ortadan kaldırmak istediğini; LGBTİ’lerin yaşam haklarını alenen tehdit ettiklerini ifade eden Karaca, “Bütün bu kampanyalar, AKP’nin kadınları yoksullukla, geçim derdiyle, şiddetle, işsizlikle dolu olan aile kurumu içine hapsetme politikasının bir parçası. Kadınlardan ister şiddetle, istismarla dolu olsun, ister geçim derdiyle, işsizlikle dolu olsun, bu aile yaşantısını kendi yaşamları pahasına sürdürmeleri bekleniyor. Hatta sorunlara tampon görevi üstlenmeleri isteniyor” dedi.
"TÜM KADINLARLA BİRLİKTE BU PLANA KARŞI KOYMALIYIZ"
Sosyal yardım, cemaat tarikat ilişkileri içine hapsetme gibi “rıza” üretmeye dayalı politikalarla yapamadıkları koşullarda bunu şiddetle, zorbalıkla, adaletsizlikle, başka çıkar yol bırakmamakla yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Karaca, “Sözleşmenin iptalinden, 6284 sayılı Yasa’nın tartışmaya açılmasından beri şiddet ve istismar davalarındaki adaletsiz yargı kararlarında gözle görülür bir artış oldu. Şiddet faili erkekler daha cüretkar hale geldi, kolluk güçlerinin hukuksuzca kadınları karakollardan geri çevirme, yanlış yönlendirmelerle kadınları hak arama mücadelesinden alıkoyma gibi pratikleri daha fazla gözlemlenir oldu. Ayrıca her kesimde artan adaletsizlik duygusu, kadınlarda daha derin, bu da büyük bir umutsuzluk, derin bir öfke yaratıyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin yıl dönümünde, Anayasa değişikliği tartışmalarıyla iktidarın saldırı programını daha öteye götürmek istediğini ilan ettiğini söyleyen Karaca, “Yapmak istedikleri değişikliklerle eşitlik ve özgürlük haklarımızı elimizden almak, bizi bağımlı ilişkilere mahkum etmek istiyorlar. Bu türden saldırılar bu memlekette yaşayan, hangi partiye oy vermiş, hangi inanca, dünya görüşüne, yaşam tarzına sahip olursa olsun tüm kadınları etkileyecek korkunç bir karanlık yaratacak” diyerek en geniş birlikteliklere dayanan, kadınların yaşadığı sokaklara, mahallelere, çalıştıkları iş yerlerine, okullara, amfilere dayanan bir örgütlülükle bu plana karşı çıkılması çağrısı yaptı.


GÜLBAHAR: KADINLARI ŞİDDETE KARŞI KORUMASIZ HALE GETİRİP HAKLARINI GASBETMEK İSTİYORLAR
İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılırken iç hukukta şiddetle mücadelede etkili bir yasa olan 6284’ün olduğunun gerekçe gösterildiğini, iki sene bile geçmeden 6284’ün de değiştirilmesi hatta tamamen kaldırılması tartışmalarının gündeme geldiğini hatırlatan Eşitlik İçin Kadın Platformundan (EŞİK) Avukat Hülya Gülbahar şunları söyledi: “Seçim kampanyalarında özellikle HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi kadınların doğumdan ölüme kadar kullanacağı, eğitim hakkından çalışma hakkına kadar bütün haklarını tartışmaya açtı. Bu da bize, kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye’de her gün daha da artan saldırılar ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.”

Şiddetin kadınların temel haklarını kullanmak istediği zaman ortaya çıktığını vurgulayan Gülbahar, “Boşanmak istediği için öldürülen kadınlar, çalışmak ya da gelirine sahip çıkmak isteyen kadınların, miras payına sahip çıkmak isteyen kadınların karşı karşıya kaldığı şiddetler bunun örnekleri. Dolayısıyla şiddet ile kadınların temel yaşamsal hakları arasında doğrudan doğruya bir bağ var. Kadınları şiddete karşı korumasız hale getirip her türlü hakkını gasbetmek istiyorlar. Şiddet, itaatkar kadın yaratma, kadınları eve hapsetmenin bir aracı” ifadelerini kullandı.
"DEVLET ELİYLE SÜRDÜRÜLEN PROPAGANDA ŞİDDETİ ARTIRIYOR"
İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden sonra kadın cinayetlerinde bir artış olduğunu ifade eden Gülbahar, “Günde en az 3 kadın öldürülüyor diyorduk ve bunun artık bir cins kırım boyutuna ulaştığını vurguluyorduk. Aradan geçen süre içerisinde günde 6 veya 8 kadının öldürüldüğü örneklerle daha sık karşılaşır olduk. Dolayısıyla günde en az 3 ya da 5 kadının öldürüldüğü bir cins kırım ülkesi haline geldik. Ne yazık ki kadınlara karşı devlet eliyle sürdürülen propagandalar nedeniyle bu cinayetler ve kadına yönelik şiddet azalmayacak, artacak gibi görünüyor” diye konuştu.

"HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ"
Kadınların bombalı saldırıya dahi maruz kaldığını, kendilerini korumak için evinin önüne barikat kurmak zorunda kaldıklarını anlatan Gülbahar, “Bu devletin bu şiddet olayları karşısında daha da kayıtsız hale geldiğinin göstergesi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış ile karakollarda, kollukta 6284’ü uygulamama örnekleri başlamıştı. 6284 tartışmaya açıldığından itibaren karakollarda adeta yürürlükten kaldırılmış gibi bir tavırla karşı karşıyayız. Birçok yerde polis, kadınlara ‘6284 kaldırıldı’ diyebiliyor” diyerek bugün en geniş birlikteliğin sağlanarak hep birlikte mücadele etmenin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını vurguladı.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KALDIRILDI: EN AZ 608 KADIN KATLEDİLDİ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun (KCDP) verilerine göre; sözleşmenin kaldırıldığı 1 Temmuz 2021 ile 2023 yılının mayıs ayına kadar olan süreçte, 608 kadın, erkekler tarafından katledildi. 463 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 1 Temmuz ile 2021 aralık ayına kadar olan sürede 148 kadın, erkekler tarafından katledildi, 117 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 2022 yılında ise 334 kadın katledildi, 245 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Bu sayı 2023 yılının ilk 5 ayında da artış gösterdi, 126 kadın erkekler tarafından katledildi, 101’i ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.


   


SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

SAMSUN’DA 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ: “YAŞASIN 1 MAYIS! HAYDİ ALANLARA!

CHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ MURAT ÇAN’IN “1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ” MESAJI

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16