https://cagdassamsun.com/

SAMSUN MİMARLAR ODASI BAŞKANI ŞENER; “SAMSUN DEPREM MASTER PLANI İVEDİLİKLE DÜZENLENMELİ!”

TMMOB Samsun Mimarlar Odası başkanı Burak Şener; “Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere toplam on bir ilimizde büyük kayıplara neden olmuştur” dedi.

SERBEST MESLEK ODALARI 16.03.2023 21:46:00 0
SAMSUN MİMARLAR ODASI BAŞKANI ŞENER; “SAMSUN DEPREM MASTER PLANI İVEDİLİKLE DÜZENLENMELİ!”

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

06.02.2023 tarihinde ülkemizin doğusunda toplam 11 ilimizi etkileyen, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketiyle iligli olarak Mimarlar Odası sosyal tesisinde Mimarlar Odası başkanı Burak Şener yaptığı açıklamasında şunları söyledi. “Ülkemizin yaşadığı en büyük doğal felaket olarak tarihe geçen büyük deprem; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere toplam on bir ilimizde büyük kayıplara neden olmuştur. Ülkemizde geçmişte yaşanan depremlerin tamamında olduğu gibi 6 Şubatta yaşanılan depremlerde de maalesef çok fazla kaybımız var. Yaşanılan depremin büyüklüğü tartışılmaz, Fakat yine diğer depremlerde de olduğu gibi, deprem neden olmasına rağmen, insanlarımızı binalar ve ihmaller öldürdü. Her seferinde tekrarlanan ve tekrarlanmaya devam eden ihmaller, topluma hep kader olarak sunuldu.”

YAPI DENETİM PROJELENDİRMELE EKSİKLİKLERİ TESPİT EDİLMİŞTİR.

Konuşmasını yapı denetimlerinin eksiklikleri üzerinden sürdüren Burak Şener; “Tüm ülke olarak birlik ve beraberlik içerisinde bölge halkımızın yaralarını sarmaya çalışsak da felaketin bıraktığı enkaz toplumsal öfkeyi de beraberinde getirmiştir. Bölgedeki binaların büyük bir bölümünün enkaz haline gelmesinde birçok parametre etkin olmakla beraber, 

Yapıların önemli bir kısmının imar aflarıyla yasal hale getirilen binalar olması,

Yerleşim bölgelerindeki zeminlerin taşıyıcı kapasitelerinin düşük olması,

İmar planlamalarında yeşil alan olarak ayrılan zayıf ve sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin sonradan imara açılması,

İnşaatlarda kullanılan Beton kalitesinin düşük olması ve kolon-kiriş boyutlarının ile demir donatılarının yetersiz olması,       

Binaların yapıldığı dönemde yürürlükte olan yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmediği dolayısıyla proje ve uygulamada gerekli denetimin yapılmaması,

Gibi birçok, yapım- denetim- projelendirme eksiklikleri tespit edilmiştir.

Geçmişte ve günümüzde yaşanılan tüm bu felaketlere karşı hazırlıklı olmak, olası felaketlerde mal ve can kayıplarımızı en aza indirgemek bakımından;

 ŞEHRİMİZDE,

Kentsel dönüşüm çalışmaları, riskli yapılardan oluşan bölgelerin yenilenmesine yönelik yapılmalıdır.

Kentsel dönüşüm mevzuatı rant ve siyasi amaçlı kullanılıp, kentin önemli noktalarına müdahale aracı yapılmamalıdır. 

Bölgemizde Dere yatakları, taşkın sahaları,  sıvılaşma tehlikesi yüksek bölgeler ile heyelanlı arazilerin önemli bir bölümünün yapılaşmaya açıldığı bilinmektedir. (Çay mahallesi, Yeni mahalle, Kuzey yıldızı, Odun pazarı, Kuyu sokak, Zeytinlik mahalleri, Çatalarmut, Recep Tayyip Erdoğan bulvarı civarı vb. gibi)

Bu alanlarla ilgili üretilecek yeni plan kararı ve imar tadilatlarında bu husus dikkate alınmalıdır.

Heyelanlı alanların ve zemin sıvılaşma tehlikesi olan bölgelerin haritasının yeniden gündeme getirilip araştırılmaların derinleştirilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu. 

BU BAĞLAMDA İLİMİZ SAMSUN’DA; 

Samsun Mimarlar Odası başkanı Şener, açıklamasının devamında şunları söyledi. Geçmiş dönemlerde düzenlenmiş jeolojik etütler;  son gelişmeler ve bilimsel esaslar çerçevesinde yeniden yapılmalı, 

Odunpazarı ve Çatalarmut TOKİ konut bölgesine ait imar planları buna göre yeniden değerlendirilmeli, bilimsel verilere göre alınması gereken tüm tedbirler net olarak belirlenip, bu aşamada söz konusu bölgelerde yeni yapı ruhsatı verilmemelidir.

İki kez meclis gündemine getirilen ve komisyonlarda bekletmeye alınan büyük bir bölümünün heyelan bölgesi olduğu bilinen Kürtün Vadisi, imar planı düzenlemesi ile yapılaşmaya açılmamalıdır.

Samsun Nazım İmar Planı, çoğunluğu parsel ölçeğinde olmak üzere önerilen yüzlerce ayrıcalıklı plan değişiklikleri ve alınan kararlar nedeniyle bir saldırı altındadır. Plan tadilatları ile getirilen farklı fonksiyonlar ise imar planlarının dengesinin bozulmasına neden olmuştur.

Bu bağlamda en son 1980 yılında ele alınan Metropolitan bütüncül kent planı, yeniden tümü ile ele alınmalı, bundan sonraki süreçlerde Nazım Plan Tadilatı taleplerinde Mekansal Planlar Yönetmeliği uyarınca öncelikle Kamu yararı ve kent bütünü üzerindeki katkıları esas alınmalıdır. 

Samsun Deprem Master Planı İvedilikle düzenlenmeli,  bu plan yeni Nazım İmar Planı hazırlanması sürecinde esas alınmalıdır. Ülkemizde liyakatsizlik, disiplinsizlik ve otorite boşluğu ile yapılan siyasi müdahaleler, kamuda ve inşaat sektöründe olumsuz bir iklim oluşmasına neden olmuştur.

Bu kapsamda;

Bina inşaatlarında uygulamaların projesine, fen ve sanat kurallarına uygun sürdürülebilmesi için;

Proje ve uygulama sürecinde yer alan tüm bileşenler sürekli eğitime tabi tutulmalıdır.

Yapı Müteahhitleri için mesleki-kurumsal yeterlilik ve belgelendirilme sistemi yeniden düzenlenmelidir.

Yapı Denetim Yasası ve Uygulama Yönetmeliği, Mühendis ve Mimar odalarının da görüş ve önerileri dikkate alınarak yeniden hazırlanmalıdır.

Proje, Yapı üretimi ve Denetim süreçlerinde, anayasal kuruluş olan TMMOB ve bağlı odaların, yeniden etkin bir konumda görev alması sağlanmalıdır.

Mühendislik ve Mimarlık hizmeti bulunmayan kaçak yapılara karşı etkili denetim ve yaptırım uygulanmalıdır. 

Yerel yönetimler tarafından, kaçak yapılara para cezası verilmesi yerine, yıkım kararlarının uygulanması yoluna gidilmesi caydırıcı olacaktır.

Kaçak yapılar,  merkezi hükümetler ve yerel yönetimler tarafından siyasi destek ve gelir kapısı olarak görülmektedir. 

Bu nedenle, kaçak yapılar çeşitli aflarla, üstelik Mühendislik ve Mimarlık hizmetleri ile denetiminden de muaf tutularak yasal hale getirilmektedir. 

Benzer uygulamaların sonuçlarını, bu depremde ortaya çıkan mal ve can kayıpları ile bir kez daha acı bir şekilde tecrübe etmiş bulunmaktayız. 

 

ÖZETLE VE ISRARLA DİYORUZ Kİ;

Burak Şener;  “Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğu gerçeğini unutmadan; depremin değil binaların, yanlış planlamaların geçmişte olduğu gibi bugün de binlerce insanımızı öldürdüğünü hatırlamalıyız. Depremin yıkıcı gücü karşısında şehrimizde güvenli binaların ve sağlıklı bir çevrenin oluşabilmesi için, yukarıda ifade edilen görüş ve öneriler acilen dikkate alınmalıdır” dedi. 

SORUNLU OLAN İMAR PLANLARIMIZ, SORUNLU OLAN İMAR YÖNETMELİKLEİRMİZ!

Samsun Mimarlar Odası eski başkanı İshak Memişoğlu’da gündeme dair yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Odamızın, şubemizin yapmış olduğu bu anlamlı çalışmadan, ürettikleri işlerle ilgili bazı şeyler aktarmak istiyorum. Şimdi tabi geçmişten bir bilinen Samsun’da bu manada sorunlu bölgelerimiz var. Biraz öncede özetle saydık. Daha doğrusu buradaki sayın başkanımızın da yapmış olduğu açıklama aslında tabi buradaki yaşananların bir afet, aslında bunu daha geniş kapsamlı açmak tabi zaman içerisinde de açacağız. Değerli vaktinizi almamak adına, şimdi bu anlamlarla ilgili geçmişten beri sürekli uyarılarımız var. Gerek mimarlar odasının gerek  TMMOB’a bağlı diğer odaların özellikle inşaat mühendisleri odasının, Jeoloji mühendisleri odasının ancak maalesef bu anlamda bilim ve teknik daha doğrusu sağlıklı kentler oluşturma anlayışından ziyade daha doğrusu bu alanların ranta dönüştürülmesi anlayışı her zaman, ön plana çıktığı için bu manada bu yaklaşım, siyaset üzerinde, yerel yönetimler üzerinde daha baskın hale gelmiş durumda. Bu anlayışın, bu yaklaşımın aşılması gerekiyor. Bu alanların heyelanlı alanlar olduğu çok önceki yıllardan az önce bahsettim, 1980 yıllarda yapılan metafor kent yaptılar. Çok ciddi kapsamlı ve hatta ondan öncede yapılan kapsamlı araştırmalar neticesinde ortaya konmuş, bu alanların yapılaşmaya açılmaması, gerektiğine dair görüşler ortada. Ancak zaten sorunlu olan imar planlarımız, sorunlu olan imar yönetmeliklerimiz, sürekli bir takım baskılar neticesinde değiştirmek suretiyle bu alanlara değişik biçimde yapılaşmalar, yapılabilmelerin önünü açacak terimler getirilmektedir. Mesela geçmişte heyelan alanı olarak ifade edilen bu alanlar şimdi önlemli alan olarak imar planlarına işlenmiş. Bu manada önlemini alırsanız, burada istediğinizi yaparsınız gibi keyfiyete dönüştürülmüş ki bu doğru bir şey değil. Çünkü doğal yapıyla bu derece inatlaşmanın bir anlamı yoktur. Bu anlamda görüşlerimizi her defasında ifade ettik ediyoruz da. Yerel yönetimlerle mimarlar odası her zaman diyalog ve ortak çalışmaya açıktır. Zaten bu anlamda da özellikle de mimarlar odası Samsun şubesi, Samsun kenti bu konuda çok şanslı. Bu anlamda bilgili ve deneyimli kadroları, geçmişten bu anlamda donanımlı, kadroları mevcut. Bu konuda görüş ve fikir üretebilecek katkı koyabilecek kadrolar mevcut. Ancak, maalesef yerel yönetimlerin bizden bu manada bir talepleri olmamıştır. Her defasında ifade ettik biz, yerel yönetimlerle beraber kenti geleceğe taşımak adına, birlikte yürümek, birlikte üretmek istiyoruz. Fakat yerel yönetimler ne hikmetse kapalı kapılar ardında kendi düşünceleri, kendi fikirleri doğrultusu bu kente dair fikirler üretmeye devam etmektedir.”   

YEREL YÖNETİMLER SORUN ÇÖZMÜYOR SORUNLARI BÜYÜTÜYOR!

Eski Mimarlar Odası başkanlarından Haluk Gürkan; “Mimarlar odası sadece bu mekan konusunda değil, kentin planlarının değiştirilmesi veya değişime zorlanması konusunda da, belediyeler hiçbir zaman kendi dışlarındaki bir takım, ihtisas sahibi kurumlardan, odalardan bilgi almak onlarla birlikte diye bir anlayışları yok. Kesinlikle de bizim gibi kurumlardan kaçarak bir takım kararlara varmak istiyorlar. Sonuç olarak da kentte sürekli büyük problemler çıkıyor. Ve bakıyorsunuz problem çözülmüş gibi hareket ederken belediye daha büyük sorunları ortaya çıktığını görüyorsunuz. En son ulaşım konusunda yapılan değişiklikler acaba Samsun’da ulaşımı ne derecede, ne kadar rahatlatmıştır? Bunları yaşayarak görüyoruz” dedi. 


SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

SAMSUN’DA 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ: “YAŞASIN 1 MAYIS! HAYDİ ALANLARA!

CHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ MURAT ÇAN’IN “1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ” MESAJI

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16