https://cagdassamsun.com/

SAMSUNLU KADIN ÖRGÜTLERİNDEN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ!

Ümitsizliğe, ötekileştirmeye inat, biz kadınlar hep birlikte yaralarımızı saracağız. Tüm kötülüğünüze karşı birbirimizi iyileştireceğiz. Dayanışma ve örgütlü mücadele ile yan yana yürümeye devam edeceğiz.

KADIN 9.03.2024 13:59:00 0
SAMSUNLU KADIN ÖRGÜTLERİNDEN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ!

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR 

Samsun’da bulunan, KESK dönem yürütmesi, TİP Samsun İl örgütü, Samsun KHK’lılar Platformu, Mor Sarmaşık adına Betül Aksu, Samsun Halkevci Kadınlar, Samsun SKM SOL Feminist kadınları bir araya gelerek Gazi caddesi üzerinden Çiftlik İstiklal caddesinde dün akşam geniş bir katılımla sloganlar eşliğinde yürüdüler ve basın açıklamasında bulundular.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde Samsun’da Samsun Kadın Dayanışma yapıları sloganlar eşliğinde yürüdüler. Yürüyüşün ardından da sırasıyla KESK Dönem Yürütmesi adına Eğitim-Sen kadın sekreteri Havanur Süsoy Taflan, TİP Samsun İl sekreteri adına Keriman Anakök, Samsun KHK’lılar Platformu adına sözcü Emel Çakır, Mor Sarmaşık kadın örgütü adına Betül Aksu, Halkevi Samsun şube üyesi Şennur Şirin Alan ve SOL Feminist hareket sözcüsü Şafak Yeşiltepe, basın açıklaması metnini pasajlar halinde okudular.

Basın açıklamasındaki ilk pasajı KESK dönem yürütmesi adına Eğitim-Sen kadın sekreteri Havanur Süsoy Taflan okudu.

“8 Mart, emeğimizin sömürüsüne, görünmez kılınmasına, ayrımcılığa; her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günüdür. 8 Mart 1857’de New York’ da dokuma işçisi kadınların daha iyi çalışma koşulları için verdikleri mücadelede, polisin kadınları fabrikaya kilitlemesi sonucu çıkan yangında 129 kadın işçi katledildi. 1910 yılında 2. Enternasyonal de Klara Zetkin’in ölen kadın işçilerin mücadelesi anısına 8 Mart’ın, uluslararası kadın mücadele ve dayanışma günü olması önerisinin kabulü ile biz kadınlar, alanlarda, yaşamımız, haklarımız ve özgürlüklerimiz için mücadelemizi büyütüyoruz.          Gerici siyasal İslamcı iktidarın kazanılmış haklarımıza, laikliğe özel olarak kadınlara, LGBTİ+ lara ve toplumsal cinsiyet eşitliği talebine saldırısı yoğunlaşmışken, kadınlar pandemi ve onun ardından gelen ekonomik krizle birlikte derinleşen ekonomik, sosyal ve siyasal eşitsizlikleri en derinden yaşıyor. 6 Şubat depreminin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen acımız da öfkemiz de yasımız da isyanımız da bitmedi. Hala güvenli alanlara, barınmaya, temiz suya, hijyene ulaşılamamışken, AKP MHP iktidarı deprem bölgesindeki kadınları, LGBTİ+ ları ve depremzedeleri, merkezi yönetimle yerel yönetimlerin aynı olmadığı takdirde hizmet sağlanmayacağını açıkça söyleyerek halkı tehdit etmiştir. Biz kadınlar depremzedeleri tehdit eden bu anlayışı reddediyoruz.” Şeklinde konuştu.

TİP Samsun il örgütü sekreteri Keriman Anakök, konuşmasında şunları söyledi. 

“Son 1 yılda 382 kadın cinayeti, 286 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti, 2023 yılında toplam 28 kadın, koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Yine 2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 65’i kendi evlerinde öldürüldü. Belediye kanununa göre Türkiye’de en az 248 sığınma evi olması gerekirken, sığınma evi sayısı 36 da kaldı. 2024 yılının şubat ayı raporunda ise 36 kadın cinayeti gerçekleşti. 17 si, şüpheli kadın ölümü olarak kayıtlara geçti. 1 Mart 2024 de, aynı gün içinde 8 kadın erkekler tarafından katledildi. Hatta bu ülkede bir TV dizisindeki sahne üzerinden, kadın sömürüsü ile yürüyen pavyonlar güzellendi. Bir kadın evliyken HPV aşısı olduğu için linçlendi, kişisel bilgileri sızdırıldı.  Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkmak için buradayız.”

KHK’lılar Samsun Platformu sözcüsü Emel Çakır okuduğu pasajda şu ifadelere yer verdi.  

“Bu ülkede kadına şiddet sadece erkekler tarafından değil, devlet eliyle de uygulanmaktadır.  2016 da ilan edilen OHAL ile KHK’lı kadınlar temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakıldı. KHK’lar ile 18 bin kadın 1 gecede, hiçbir savunma hakkı tanınmadan işsiz bırakıldı. Ayrıca 17 bin kadın hapsedildi. Bu sayı Cumhuriyet tarihinin en büyük tutuklu kadın sayısıdır.  Ülkemizde kadın olmaktan kaynaklı sorunlar yeteri kadar ağırken, KHK’lı kadınların üzerine, işsizlik, yoksulluk hatta özgürlüklerinin gaspı ve toplumsal tecrit eklendi. 864 bebek ve çocuk annesi ile haspsedildi. KHK’lı kadınlar, asla yalnız kalmayacaksınız. Biz kadınlar bir an önce KHK’lı kadınlara ve çocuklara uygulanan bu zulmün son bulmasını adaletin sağlanmasını bekliyoruz” diye ifadelerde bulundu.

Samsun’da bulunan Kadın örgütlerinden Mor Sarmaşık örgütünden Betül Aksu konuşmasında şöyle dedi. 

“Erkek egemenliğine karşı mücadele eden politik kadınlara yönelen saldırılar günbegün artıyor. İktidar taciz tecavüz tutuklama gözaltı saldırıları ile engelleyemedikleri kadınların özgürlük mücadelesini, hapishanelerde bütün kadın tutsaklara yönelen kıyafet sınırlamaları, çıplak arama dayatmaları ile hasta kadın tutsakların sağlık hizmetine erişimlerini engelliyor, keyfi olarak infaz yakıyor. Üniversite çevrelerinde kümelenen polis ve jandarma, genç kadınları sistematik olarak taciz ediyor, gözaltında kadınlara özel olarak sözlü fiziksel şiddet ve cinsel işkence uyguluyor direnen barış annelerine ve kadın milletvekillerine polis şiddeti uygulayarak direnişimizi geriletmeye çalışıyor. AKP/MHP iktidarı ve yanına aldığı ittifaklar Kadına Karşı Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca çıktı, 6284 Sayılı Kanun’un yerli ve milli olmadığını her fırsatta dillendiren AKP-MHP iktidarı, gerici-milliyetçi yeni ittifakı ve medyasıyla kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını, nefret söylemini yaygınlaştırıyor. Medeni Yasada yer alan kadınların lehine maddeleri hedef alan iktidar, yanına tarikat ve cemaatleri de alarak, mücadele ile elde ettiğimiz haklarımızı gasp ediyor. Rant için doğamız, yaşam alanlarımız talan ediliyor. Doğa olayları felaketlere dönüşüyor. 6 Şubat depremlerinde bölgeyi acılarla baş başa bırakanlar hala İliç’te siyanürlü toprak altında kalan 9 canımızı bile çıkaramıyor.” 

Samsun Halkevi üyelerinden Şennur Şirin Alan; 

“Emeğimize, haklarımıza özgürlüğümüze geleceğimize laikliğe ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için, Buradayız, bir aradayız. Katillere söylüyoruz. Hesaplaşacağız. Biz kadınlar pervasız kaderci düzeninizi yıkacağız. Kadının emeğin yaşamın düzenini eşitlik ve özgürlük temelinde kuracağız. Kirli Patriyarkal kapitalist, sermaye devlet iş birliğinizi görüyoruz. Yaşamlarımızı yok ederek bizden çaldıklarınızı biliyoruz. Bizler AKP-MHP İktidarının kadın düşmanı politikalarına karşı boyun eğmiyoruz-eğmeyeceğiz. İsyanımızdan aldığımız güçle birbirimizi sarmalayacağız. Kapitalizme karşı yan yana birlikte dayanışarak, birlikte mücadele edeceğiz. Biz kadınlar, özgür sömürüsüz bir dünyayı birlikte kuracağız. 20 yıllık AKP iktidarının karanlığında en zor zamanlarda meydanlarda yan yanaydık. Barikatlarda korku duvarlarını, yıllar önce yıktık. Hep birlikte dayanışmayla ağlarımızı ördük. Eşit laik ve şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kuracağız. Her yanı çürüyen bu iktidarı yine birlikte göndereceğiz. Biz kazanacağız” diye konuştu.

Basın açıklamasında son olarak  SOL Feminist Hareketi Samsun sözcüsü Şafak Yeşiltepe şöyle dedi.

“Ümitsizliğe, ötekileştirmeye inat, biz kadınlar hep birlikte yaralarımızı saracağız. Tüm kötülüğünüze karşı birbirimizi iyileştireceğiz. Dayanışma ve örgütlü mücadele ile yan yana yürümeye devam edeceğiz. Toplumsal dayanışmayı baskı ile durduramazsınız. Hesap vereceksiniz. Biliyoruz, birbirimizin çaresiyiz. Elimiz elinizde. Biz birlikte güçlüyüz. Toplumsal dayanışmayı büyütmekte ve birlikte mücadele etmekten başka yolumuz yok. Yaşamın her alanında sömürüye, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz. Hiçbir kadın yalnız yürümeyecek, hiçbir çocuk yalnız büyümeyecek.” 

Etkinlik olaysız olarak basın açıklamasının ardından kadınlar halay çekerek sona erdi.

 


BAŞKAN TÜRKEL GELECEĞİN YAZARLARI İLE BİR ARAYA GELDİ.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

SAMSUN’DA 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ; TASARRUF ADI ALTINDA EMEKÇİLERİN BOĞAZI SIKILACAK!

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16