https://cagdassamsun.com/

SİGARA TİRYAKİLERİ; DUMANSIZ DÜNYA VAKFINI NE KADAR BİLİYORUSUNUZ?

Tüm dünyada bilinmekte olan ancak ülkemizde çok iyi bilinmeyen bir konu olan “Dumansız Dünya Vakfı” ,”Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK)” ve “IQOS Sigara” hakkında bilinmeyenleri TTB (Türk Tabipleri Birliği) Tütün Kontrolü

RÖPORTAJ 16.03.2022 21:52:26 0
SİGARA TİRYAKİLERİ;  DUMANSIZ DÜNYA VAKFINI NE KADAR BİLİYORUSUNUZ?

Röportajı Hazırlayan;

Mehmet Rebii Özdemir / Yeni Soluk

  • Dumansız dünya vakfını okurlarımıza anlatır mısınız?

Prof.Dr. Elif Dağlı:  2017 yılında ABD’de vergiden muaf, özel, bağımsız olduğunu iddia eden bir vakıf kuruldu. Vakfın kuruluş amacı tütün kullanımının ve sigara ilişkili ölümlerin azaltılması görünüyordu. Başına da daha önce Dünya Sağlık Örgütünde bu konuda çalışmış bir uzman getirildi. Ama vakfın tek geliri büyük bir tütün firmasından geliyordu. Bu tütün devi vakfa 2018 yılından itibaren 12 yıl boyunca her yıl 80 milyon dolar ödemeye söz vermişti.

  • Vakfın dünyadaki etkinlikleri de dikkate alındığında, endüstrinin geleceğini, bilimsel araçlarla kolaylaştırdığı konusunda neler söylenebilir?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Vakfın amacı zarar azaltma, sigara yerine daha az zararlı ürünlerin kullanılmasını sağlamaktı. Bir süre sonra büyük tütün firmaları da sigara işini bitireceklerini ve yeni nesil ürünlere geçeceklerini açıkladılar. Tütün firması ile kamunun ve sivil toplumun ilişkisi bizim de kanunumuz olan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ile yasaklanmıştır. Araya konan vakıf bu gerçeği değiştirmez.

  •  Tüm dünya tek gelirini tütün firmasından elde eden bu vakfın nasıl “bağımsız” olacağını ve tütünle mücadele sürecini nasıl yorumlarsınız?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Tek gelirini tütün firmasından elde eden vakfın nasıl “bağımsız” olacağını ve nasıl tütünle mücadele edeceğini merak ediliyordu. İki bağımsız inceleme sonrası vakfın bağımsız olamayacağı anlaşıldı.

  • Tütün kontrol kanunlarının geçerli olmadığı tütün içermeyen sentetik nikotin ve marihuana gibi ürünlere neden yatırım yapılmaktadır?

Prof.Dr. Elif Dağlı:  Endüstrinin, geçmişte olduğu gibi, yüksek kârlılığını sürdürmek dışında başka hiçbir amacı bulunmamaktadır. E-sigara ile ısıtılan tütün ürünü pazarlamasının altında, küresel sigara piyasasının küçülme trendine girmesi ve tütün kontrolü önlemlerinin etkisiyle, sigaradan uzak durma eğilimlerinin artması bulunmaktadır. Endüstri, bu trendleri tersine çevirmek için, yıpranan itibarını onarmak, tütün kullanımını yeniden normalleştirmek, hükümetleri zarar azaltımı stratejine ikna etmek ve bundan sonra siyasi süreçlere dahil olmak üzere, tarihinin en kapsamlı ve yüksek maliyetli lobicilik girişimini başlatmıştır. 

  • Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) nedir? Kuruluşunda hangi yapılar var?

Prof.Dr. Elif Dağlı: SSUK 1995 yılında tütün kontrolü konusunda çalışan sivil toplum ve kamu kurumlarının çalışmalarını koordine etmek üzere bir araya gelmesi ile kurulmuş gönüllü birlikteliktir. Kuruluşundan sonraki yıllarda Dünya Sağlık Örgütünün önerisi ile sivil toplum kuruluşları dışındaki kurumlar gözlemci mahiyette bulunmaktadır.

  • SSUK şu ana kadar hangi projelere hayata geçirmiştir?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Tütün ürünlerinin reklamlarının yasaklanmasını sağlayan 4207 sayılı Kanun taslağının desteklenmesi ve toplumsal kabulünün sağlanması ilk çalışması olmuştur. Daha sonra kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanımının yasaklanması için Türk Toraks Derneğinin dönem başkanlığı sırasında etkin bir savunuculuk kampanyası sürdürmüştür. Ayrıca çeşitli eğitim ve medya çalışmaları sürdürmektedir. Sağlık meslek örgütleri ile birlikte yapılan çalışmalar, uzmanlık dernekleri ile yapılan çalışmalar, toplumda farkındalık çalışmaları, bilimsel bilgi üretimi, ulusal ve uluslararası alanda yapılan diğer çalışmalar arasındadır.

  • IQOS nedir? An itibariyle ülkemizde kullanılmakta mıdır?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Ülkemizde ruhsatlı bir ürün değildir. Kaçak olarak e-ticaret aracığıyla ve bazı dükkanlarda satılmaktadır. Neden kontrol edilmediği anlaşılmamıştır.

  • IQOS’un normal sigaralardan farkı nedir? Öldürücülüğü daha mı fazladır? Yoksa zararsız mıdır?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Tütün şirketleri tarafından “yeni” nesil olarak tanımlanan elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri, nikotin dışında pek çok zararlı kimyasal madde ihtiva ederler. Yapılan araştırmalarda farklı kimyasal bileşik tanımlanmıştır. Söz konusu kimyasal maddelerin hemen tümünün çeşitli toksik etkilere yol açtığı bugün itibariyle bilinmektedir.

Tütün endüstrisi riski azaltıldığı iddia edilen nikotin ürünlerini sigara bırakma yöntemi olarak pazarlamaya çalışmaktadır. Diğer taraftan da sigara kullanmayan ergen ve gençlere sosyal medya aracılığıyla bu ürünlerin reklamını yapmaktadır. Tütün endüstrisi kanıta dayalı bilimsel sigara bırakma yöntemlerini “bırak veya öl” sloganı ile karalayarak, elektronik nikotin ve tütün ürünleri ile sigara bırakılacağını savunmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü yeni nesil tütün ve nikotin ürünleri veya zararı azaltılmış ürünlerinin toplum temelli bırakma yöntemi olarak kullanılamayacağını açıklamıştır. Zararı azaltıldığı iddia edilen ürünler sigara bırakma tedavisi için kullanılamaz.

  • IQOS tütün kullanımı bağımlılık yapmakta mıdır?

Prof.Dr. Elif Dağlı: Tütün ve nikotin içerdiği için bağımlılık yapıcıdır. Az zararlı olduğu iddiası endüstriye aittir.

  • Tütün kullanımı ile ilgili güncel bilgileri paylaşabilir misiniz?

Prof.Dr. Dilek Aslan: Tütün kullanımı erken ölümlerin önde gelen önlenebilir nedenleri arasındadır.  Tütün, kullanıcılarının yarısını öldürmektedir. Tütün her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmaktadır. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımına bağlı ve yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmeyenlerin dumana maruz kalmalarına bağlı meydana gelmektedir. Dünyadaki 1,3 milyar tütün kullanıcısının %80'inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır.

  • Sigara dışındaki tütün ürünleri hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?

Prof.Dr. Dilek Aslan: Tütün ürünleri ne yazık ki çeşitlidir. Sigara dünyada ve ülkemizde en sık kullanılan tütün ürünü olmakla birlikte, nargile, elektronik sigara, ısıtılmış ürünler  gibi farklı tütün ürünleri de mevcuttur. IQOS, ısıtılmış bir tütün ürünüdür. Bu ürünlerin sigaradan daha az zararlı olduğuna ve tütünün bırakılmasını sağladığına dair bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır.  IQOS, bir tütün ürünüdür  ve tütün endüstrisinin bir taktiğidir.

  • Pandemi sürecinde tütün endüstrisinin tutumunu anlatır mısınız?

Prof.Dr. Dilek Aslan: Endüstri pandemi sürecini sicilini aklamak için kullanmıştır. Pandeminin ilk aylarında 62 pazarda 32milyon ABD doları bağış yapmıştır. Çek Cumhuriyetine ventilator, Brezilya, Endonezya, Hollanda, Filipinler’e el dezenfektanı dağıtımı, Hindistan tütün firması Kerala hükümeti ile birlikte el yıkama kampanyası yapmıştır. Bir çok ülkede bağışlar aracılığıyla ülke yönetimlerine yanaşmış, IQOS ve e-sigara ruhsatı almak üzere gayret göstermiş bazı ülkelerde başarılı olmuştur.  Tütün endüstrisi bilime müdahalesi ile tütün kullanımının Covid-19’an iyi geldiği yanlış savını yaymıştır. Solunum cihazları pazarlayan bir firma ve Covid aşısı üreten başka bir firma ile ortak olmuştur. Bu şekilde tıp      dünyasında söz hakkı edinmeye çalışmaktadır. Endüstri, pandemide özellikle kapanma dönemlerinde evlerde tütün kullanılabileceğine dair reklamlar yapmayı sürdürmüştür. Bu durum, tütün kullanımı ile hastalık ve ölüm riski artan COVID-19’un daha da ciddi sonuçlar doğurmasına olanak tanımıştır. Endüstrinin bu dönemde “sosyal sorumluluk” adı altında etkinlikler yaptığı belirtilmektedir.

  • Tütün endüstrisinin odak noktasında ayrıcalıklı grup ya da gruplar var mı?

 Prof.Dr. Dilek Aslan: Biz bu soruyu “tütün endüstrisinin öncelikli hedef grupları” olarak       anlıyoruz. Ne yazık ki var. Çocuklar, gençler, kadınlar sorunuza yanıt  olarak verilebilir. Üstelik bu gruplar çok uzun yıllardan bu yana öncelikli hedefler arasındadır.  Bununla birlikte, dönemlere göre “ayrıcalık”  değişebilir.   Tütün endüstrisi özellikle kırılgan grupları hedef alır. Bir yılda ölümüne  neden oldukları 8 milyon kişi yerine çocuk ve gençlerden yeni müşteri  kazanmak isterler. Kadınlardan henüz istedikleri kadar müşteri elde edemediklerinden her ülkenin kültürüne uygun kadın kampanyaları yaparlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde mentol sigaralarını özellikle  siyahlara yönelik olarak pazarlamışlardır. Zencilerin %75’ini mentollü      sigarayı tercih etmesi üzerine konu insan hakları ihlali olarak gündeme  gelmiştir.

  • Tütün kullanımıyla ilgili mücadelede görevli sadece sağlık çalışanları mıdır?

Prof.Dr. Dilek Aslan: Tütün kullanımı ile mücadelede sağlık çalışanlarının sorumluluğu       önemlidir, ancak, “bütün politikalarda sağlık”  yaklaşımı gereği farklı   bileşen sorumlulukları da bulunmaktadır. Tütün ile mücadele bir    kamusal sorumluluktur


SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

EMİNE BOYRAZ; “KAMUNUN TASFİYESİNE HAYIR! KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

ÇARŞAMBALI UFUK ÖZKAN, “UFUK ÇİZGİSİ” OYUNUYLA HEMŞERİLERİYLE BULUŞMAYA GELİYOR!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

SAMSUN KADIN HEKİMLER EĞİTİME DESTEK VAKFI ŞUBESİ DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ANNELER GÜNÜ ŞENLİĞİ DÜZNELEDİ.

ENGELİLER HAFTASINDA SAMSUN ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ; “BASTONUMUZU FARK ET, ÇİZGİMİZİ TERK ET”

TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASINDAN ÜNİVERSİTE İŞÇİLERİNE BİR KAZANIM DAHA!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

ATAKUM’DA ANNELER GÜNÜNE ÖZEL PROGRAM!

SES SAMSUN ŞUBE KADIN SEKRETERİ İĞCİ; HEMŞİRELİK MESLEĞİNİN SORUNLARINI HEMŞİRELERİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ ÇÖZEBİLİR!

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞUBESİ GELENEKSEL İLKADIM ONUR ÖDÜLÜNÜN 3. YAZAR SUNAY AKIN’A VERDİ!

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

CHP SAMSUN İL KADIN KOLLARININ KADIN CİNAYETİNE TEPKİSİ: “HİÇBİR ERKEĞİN EMANETİ, MALI, NAMUSU DEĞİLİZ, İNSANIZ, EŞİTİZ BİREYİZ!

SAMSUN DİŞHEKİMLERİ ODASINDA DT. ÖVGÜ TUNÇDEMİR EYÜPOĞLU GÜVEN TAZELEDİ

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

CHP ATAKUM İLÇE JKADIN KOLLARI BAŞKANI KANDEMİR; “KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI AYAKTAYIZ!”

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ; SAMSUN’DA İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ SAADET ÇAY’IN EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

KAVAK’IN KÖSELİ KÖYÜNDE KÖY ENSTİTÜSÜ AYARINDA “KÖSELLİ KÖY YAŞAM MERKEZİ”

SAMSUN’UN KAVAK İLÇESİ KÖSELİ MAHALLESİ SAKİNLERİNİN TAŞOCAĞI TEPKİSİ!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ÇGD GENEL MERKEZİNİN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ AÇIKLAMASI!

TGC’DEN “GAZETECİİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

SAMSUN’DA 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI!

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI ALTUNTAŞ: “YAŞASIN 1 MAYIS! HAYDİ ALANLARA!

CHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ MURAT ÇAN’IN “1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ” MESAJI

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Şebnem Schaefer'dan 100 bin TL istiyor!

Irina Shayk eskisi gibi

SAMSUN SOL FEMİNİST HAREKET; HAKLARIMIZ VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ!

KESK SAMSUN KADIN MECLİSİ: BİR MAHALLEDE 15 TECAVÜZCÜ, MAĞDUR BİR ÇOCUK!

KESK SAMSUN ŞUBELER PLATFORMU: YENİ SOMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ 10. YILDA DA SÜRÜYOR!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN ANNELER GÜNÜ MESAJI!

SAMSUN VALİLİĞİ ÖNÜNDE 4 EĞİTİM SENDİKASINDAN EĞİTİMDE ŞİDDET PROTESTOSU

1 MAYIS’TA HUKUK TANIMAYARAK ANAYASAL HAKLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ!

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: “BUGÜN TARİFSİZ BİR ACI VE BİR O KADAR DA ÖFKE DOLUYUZ!

SAMSUN DEVRİMCİ 78’LİLER DERNEĞİNDEN DAR AĞACINDA 3 FİDAN ANMASI!

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI TÜRKEL’İN 3 MAYIS BASIN ÇÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI!

ADD SAMSUN ŞUBE BAŞKANI BİROL YELEKİN’İN 1 MAYIS AÇIKLAMASI!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16