ÇARŞAMBALI ŞEHİT BÜYÜKELÇİYİ SAMSUN’DAKİ BELEDİYELER UNUTTU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ ADINI VERDİĞİ KİTAPLA UNUTMADI
Ahmet Galip Balkar, Türk diplomattır. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi olarak görev yaptığı sırada ESAK tarafından düzenlenen suikast sonucunda öldü.
1936'da İstanbul'da doğdu. Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
1959 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdi.
1961 yılında Türkiye'nin NATO nezdindeki Daimi Temsilciliğine Üçüncü Katip olarak atandı.
1966-1969 yılları arasında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulundu.
1969'da Londra Büyükelçiliği Başkatipliğine atandı ve buradaki görevi sırasında Büyükelçilik Müsteşarlığına terfi etti.
Merkezde Müşterek Güvenlik Dairesinde Genel Müdür Yardımcılığı ve Daire Reis Vekilliği görevlerinde bulunduktan sonra Türkiye'nin NATO nezdindeki Daimi Temsilciliğine bu kez Birinci Müsteşar olarak atandı.
Buradan Ekim 1981’de Yugoslavya nezdinde Türkiye Büyükelçisi olarak Belgrad'a gitti.
9 Mart 1983 tarihinde, yerel saatle 11.00 sıralarında, Yugoslav Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmeye gitmek üzere ayrıldığı Büyükelçilik binasının 400 metre kadar ilerisinde, Devrim Bulvarı ile General Zdanova Sokağı'nın birleştiği köşede, otomobili kırmızı ışıkta durdu.
Bu sırada silahlı iki kişinin saldırısı sonucunda ağır yaralandı.
Bir kurşun Balkar'ın omzundan girip çıkarken, diğer kurşun şakağından girerek beyninde hasar meydana getirdi.
Aynı saldırıda 36 yaşındaki makam şoförü Necati Kaya da, sol omzundan giren ve sağ omzu civarında kalan mermiyle yaralandı.
Dragan Vuković adlı Yugoslav öğrenci arabaya binerek Balkar ve Kaya'yı hastaneye götürdü. Kaya'nın hayati tehlikesinin bulunmadığı anlaşıldı, Balkar ise yoğun bakıma alındı.
Balkar'ın şakağına saplanan kurşun ameliyatla çıkarıldı, fakat kurşun üç santimlik delik meydana getirdiği için beyni şişmeye ve damarları çatlamaya başladı.
Nevrohirvska Klinik Hastanesi, Büyükelçi Balkar'ın 11 Mart 1983 tarihinde, Türkiye saatiyle 19.20'de vefat ettiğini duyurdu.
14 Mart'ta Belgrad'da düzenlenen cenaze merasimi sonrasında naaşı, Yugoslav hükûmetinin tahsis ettiği uçakla Ankara'ya nakledildi.
Ertesi gün Ankara'da yapılan devlet töreninin ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunan Dışişleri Şehitliği'ne defnedildi.
Saldırıyı gerçekleştirenlerden 23 yaşındaki Harutyun Kirkor Levonian olay yerinde yakalandı, 21 yaşındaki Raffi Alexandre Elbekian ise kaçtı, fakat sekiz saat sonra yakalandı.
Üzerlerinden Lübnan pasaportu çıkan iki katil, yirmişer yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ancak Levonian 4 yıl hapiste kaldıktan sonra Erivan'a yerleşti, Elbekian ise 8 yıl hapiste kaldıktan sonra Beyrut'a yerleşti.
Belgrad Büyükelçiliği 11 Mart’ta Galip Balkar’ı andı.
Belgrab Büyükelçisi Hami Aksoy, anma töreninde “Şehit Büyükelçimiz Galip Balkar'ı şehadetinin 40. yılında düzenlediğimiz törenle andık. Büyükelçi Balkar’ın aziz hatırası için Taşmeydan Parkı’na bir fidan diktik. Şehidimizin aile üyeleri de törenimize katıldılar. Aziz Büyükelçimizi saygıyla anıyoruz.” dedi.
Samsun Çarşamba ilçesi nüfusuna kayıtlı Kemal Balkar’ın oğlu olan Galip Balkar’ın Samsun’daki üçüncü kuşak yeğeni Celal Balkar, amcazadesi şehit büyükelçi Galip Balkar’ın adının bir parka verilmesi için Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atakum Belediyesi ve Çarşamba Belediyesi’ne dilekçe ile başvurmasına rağmen bir sonuç alamadı.
İstedikleri kişilerin adlarını parklara veren çç belediye başkanı Galip Balkar’ın adını nedense bir parka vermedi.
Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç şehit büyükelçi Galip Balkar ile ilgili kitap yazdı.
Türk Tarih Kurumu tarafından basılan “Hariciyenin Yıldızı Şehit Büyükelçi Galip Balkar” adlı kitabın dağıtımı şehit edilişinin 40’ncı yılında yapıldı.
Galip Balkar’ı unutmaması gerekenler adını bir parka vermeyerek unuttu, yazdığı kitaba Galip Balkar adını veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç unutmadı.