CHP adına SBB’nin hazırlamış olduğu ve meclisin onayına sunduğu 2025/2029 Dönemini kapsayan Stratejik Rapor için meclis toplantısında CHP adına birebir sunduğum görüşlerimi kamuoyunu bilgilendirme adına sizlerle paylaşıyorum.
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2025/2029 YILLARI STRATEJİK RAPOR ELEŞTİRİLERİ
Raporu Sunan : Dr. Atila TEKCAN CHP SBB Grup Başkan Vekili
Sunuş Tarihi : 15/Ekim/2024 SBB Ekim Ayı Kapanış Toplantısı
GİRİŞ:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1963-1967 yılları arasında merhum Başbakanımız İsmet İNÖNÜ Başbakanlığında 1. Bel yıllık Kalkınma Planı hazırlayarak Planlı kalkınma modeline geçmiştir. Tüm Merkezi ve Mahalli İdareler 5 yıllık kalkınma planına yani ÜST PLAN dediğimiz kalkınma planı esas alınarak stratejik planlarını hazırlarlar. Şu anda 12. nci kalkınma planı esas alınarak Samsun Büyükşehir Belediyesi Strateji Planını hazırlamıştır. Bu planlar Üst Kalkınma Planına bağlı olarak seçimle yetki alan ve iktidar olan Belediye Başkanının 5 yıllık taahhütlerinin planlamasını ortaya koyar veya koymak zorundadır. Maalesef mahalli idarelerin çoğunda bu planlar ya mali hizmetler dairesi başkanı veya müdürlüklerinde yada strateji daire amirliklerinde bürokratlar tarafından resmi presedüre uygun olarak yapılmakta, rutin dışına çıkılmamaktadır. Başka bir deyişle bürokratların düşünceleri, çalışmaları, öngörüleri yönetim ve strateji planına, vizyonuna esas olmaktadır.
Burada soru şudur ? Samsun Büyükşehir Belediyesinin Strateji planı hazırlanırken Sayın Başkan’dan ne kadar bilgi alındı ?
Seçim öncesi Sayın Başkanın projelerini neden plana almadınız bunları tek tek açıklayağım.
veya Sayın Başkanla beraber seçimle işbaşına gelen, görev yüklenen meclis üyeleri, parti örgütü taahhütlerini Strateji Planında görebildiler mi ?
Plan hazırlanırken STK’lardan Meslek Odalarından görüşler alındı mı?
Sanırım soruların cevapları hayır olacaktır. Bizler yalnızca bürokratlarımızın düşüncelerini uygulayacağız. Bu şekilde hazırlanan bu strateji planı resmi mevzuata mutlaka uygundur, emek verilip hazırlanmıştır lakin rutin işleri, Belediyenin temel yükümlülüklerini kapsamaktadır. Bu yüzden bu Strateji planının HEYECANI VE RUHU YOKTUR.
PLAN ÜZERİNDE ELEŞTİRİLER:
Plan üzerindeki eleştirilerimiz planda yazılanlar üzerine değil yazılmayanlar üzerinedir. Önce önceki Planının yıllar itibariyle gerçekleşme oranına bakalım. Strateji planında de yıllar itibariyle oranlar yazılmıştır.
2020 yılında Plan % 58 gerçekleştirilmiş,
2021 yılında Plan % 85 gerçekleştirilmiş,
2022 yılında Plan % 75 gerçekleştirilmiş,
2023 yılında Plan % 79 gerçekleştirilmiş,
2024 yılında Plan %63 gerçekleştirilmiş olup mahalli İdareler seçimlerine gidilirken Belediyenin kaynakları yatırımlara değil, Plan hedeflerine değil Popülist seçim harcamalarına gitmiş olduğu 2020 ve 2024 yılı gerçekleştirme oranlarının düşüklüğünden anlaşılmaktadır. Bunun başka izahı yoktur.
Planda hedef olarak yıkım kararı alınan binaların yıkımını gerçekleştirmek yazılmıştır, şimdiye kadar kaç adet kaçak bina yıkılmıştır? Kaç adet yıkım bekleyen bina vardır ?
Planda Kadın ve çocuklara şiddetin önlenmesiyle ilgili başlık yok, bu konu neden işlenmemiştir, sizin için anlam ifade etmiyor mu?
Turizmi ön plana çıkarıcı tesis çalışmalarının neden alt başlıkları yok ?
Katı atık yönetimiyle ilgili yeni alan çalışması planda neden yok, Yapılması planlanmıyor mu?
Planda Mali Hizmetler yönetimi “ Piyasanın takip edilerek Kurumun mali politikalarına danışmanlık verilemesi” yazılmış Mali Hizmet yüksek faiz oranı ihtiva eden Değişken faiz oranı ile kredi bulmuş ve kullanmış olup şu anda Samsun Büyükşehir Belediyesini 12 Milyarı geçen borç altına sokmuş, aylık 300 Milyon faiz ödemeye mahkum etmiştir. Bu mudur danışmanlık yapmak, bunu gözden geçirin.
Planda çeşitli anket çalışmalarına yer verilmiştir. 4020 kişi ile anket yapılmıştır. Anketler de hala genel talepler ve sorunlar Yol, Kaldırım, alt yapı, Trafik, işsizlik, Su, Kentsel dönüşüm, Çöp, Temizlik, pahalılık sıralanıyor. Temel sorunlar hala çözülmüş değil.
Vatandaşlarımızın %17’si Belediyeden ümidini kesmiş, beklentisi yok, büyük bir oranın SBB ye güveni yok, güven erezyona uğramış. %8.7 si daha iyi çalışsınlar diyor. Memnunum diye sayısı %1,7 bu durum çok vahim.
Ankette başarılı hizmet sorulmuş halkımızın %24,5 başarılı hizmet yok, %12,8 yol ve kaldırım çalışmasında başarısı diyor. Memnun olan sayısı %11,9
Kadın ve Çocuklara yönelik hizmetler %67 oranında yetersiz bulunmuş.
Samsun’nun gelecek 5 yıllık planında halkımızın % 19,50 sı daha iyi yönetilsin, %7,10 adaletli yönetilsin diyor. Bu cevapların aslında hiç çıkmaması lazımdı. Hizmetlerin önceliği hususunu konuşmamız gerekirken temel ilkelerin bertaraf edildiğini görüyoruz.
Ankette en vahim duru çalışanlar arasında yapılan ankette karşımıza çıkıyor. Ankette çalışanların kuruma karşı aidiyet duyguları sorulmuş.
Kısmi aidiyet var diyen kişi oranı % 40
Aidiyet duygusu yok diyen % 15
Kesinlikle yok diyen %16 oranı ile anlaşılan şudur ki Kurumun yarısı AİDİYET duygusundan oldukça uzaklaşmıştır. Bu çok büyük bir tehlike Kuruma duyulan Güven açısından da bu böyle. Bir an önce önlem alınması gerekir.
SEÇİM DÖNEMİ PROJE KİTABINDA YAZILIP SEÇMENE DAĞITILIP VAAT EDİLİN AMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN STRTEJİK PLANDA YER ALMAYAN PROJELER:
1. Batı ve Doğu Çevre Yolu
2. Atatürk Bulvarı yan yol Düzenlemesi
3.Otopark, Köprü, Termian Binası,Kütüphane,Eğitim, Spor,Pazar alanları,Sanayi Sitesi, V.s yatırımlar ( Bunlara 5 yıllık ayrılan bütçe topamda 219 milyon lira. Bu parayla bir bina bile dikilmez)
4.Engelsiz Samsun Projesi için vaat edilen özel dizayn edilmiş Otobüs Planlarda yok.
5. Seçim kitapçığında Turizm konusunda 17 İLÇEDE Turizm merkezinden bahsedilirken Strtejik planda yalnızca Kızılırmak deltası işlenmiştir. Milli Mücade misyonu, Kurtaran şehir Samsun olgusu Odak naoktası olarak alınmamıştır.
6. Gene Atakum Sahili, Cosdal, Kocadağ, Sarıgazel Vb projeler planda yok. Bu vaatleriniz neden planlarda yok, bütçeniz mi yetmedi
7. Uluslararası etkinlikler nerede, vaatleriniz de var, planlarda yok
8.Samsunspor’un kuruluşu olan 30 Haziran 19635 tarhini esas alan kutlamaların geleneksel hale gelmesi vaadi var, planlarda yok
9.Sağlık Turizmi nerede ?
10. Kültür, Kültür merkezlerine ne oldu, niçin vaat ettinizx, neden palan almadınz
11. Samsun Kurtuluş yolu ne oldu, neden Palnda yok
12. Tünel Akvaryum Projeniz neden planlarda yok, “ Projelerde mali kaynak yetersizliği “ ibareleri işlemiş, seçim vaatlerinde bulunurken Belediyenin durumunu bilmiyormuydunuz ?
13 Seçim projelerinde işlediğiniz TARIMSAL EĞİTİM MERKEZİ (SATEM) nerde ?
14. Kamu Kampüsü, mezbahane, Soğuk Hava depolarını vaat ettiniz neden Stratejik Planda yok.
Sonuç olarak Seçim dönemi vaat edilen projelerin büyük kısmı planlara alınmayarak sözler tutulmamış oldu. Stratejik Planlara alınan projelerde de büyük sıkıntı var. Bu projelerin kenar notlarına “ Mali Kaynak Yok” “ Büyük Risk Var” diye tehditler yazılmış. Samsun Büyükşehir Belediyesinin geçen dönemde nasıl bir tahribata uğradığı resmen ilan edilmiştir. Temel görevlerini bile mali kaynak yoksunluğundan yapamaz hale gelmiştir. Ayda 300 milyon lira faiz yükü ile karşı karşıya olan Belediye artık tıkanmış, her meclis toplantısında ya yüksek miktarda borçlanma getirmekte yada malvarlığımızda bulunan en kıymetli arsalarımızın satışını gündeme getirmektedir. Allah yardımcımız olsun. Stratejik Plan misyon ve vizyon konusunda gerçek durumu yansıtmamaktadır. Samsun’nun misyonu tarih boyunca bellidir. 40 bin önce İnsanoğlunun ilk yaşam alanı olmuştur Cenevizliler zamanında büyük bir Pazar yeri, ticaretin dağıtımı, lojistik merkezi olmuştur. Deniz, Hava Kara yolları ile Anadolu’ya açılan bir kapı, İpek yolu üzerinde bulunan bir merkezdir. Yakın tarihimizde Milli mücadelenin, İlkadımın atıldığı KURTARAN ŞEHİR ünvanını almış bir yerleşim merkezi bölgesi olan SAMSUN bu kimliği ile neden Planlarda, Kültür Turizminde, düşüncelerinizde yerini almamıştır. Bölgenin sağlık üssü olan Samsun Sağlık Turizmi açısından Planlarda neden değerlendirilmemiştir.
Biz bu noksanlıkların giderilmesini, Düşünce yapısının düzeltilmesini talep ediyoruz. Mali disiplin sağlansın, Çalışanların aidiyet duygularının yeniden tesis edilmesini istiyoruz.