Samsun Büyükşehir belediyesi meclisi grup CHP başkanvekili Atila Tekcan; “Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne sormak istiyoruz. Bu beyaz kum zambaklarının bu katliamın hesabına nasıl vereceksiniz?”
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Karadeniz sahilinde nesli tükenmekte olan, beyaz kum zambaklarının Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından yaşatılması ve korunması gereken “Beyaz Kum Zambaklarının” toplatılmasına tepkiler çığ gibi artmaya başladı.
Konuyla ilgili olarak edindiği bilgiye dayanarak sürdürdüğü çalışma sonucunda SBB belediye meclisinin CHP grup başkanvekili Atila Tekcan şöyle dedi.
“Dünya Doğayı Koruma Birliğince, dünyada nadir rastlanan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan kum zambaklarının (Pancratium maritimum), Samsun sahillerinde doğal ortamda büyüdüğü ve yer yer çiçek açtığı görüldüğü için Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011'de zambakların yetiştiği, Terme Miliç, Çarşamba Costal, Atakum İncesu, Taflan bölgelerine, ateş yakılmaması, araçla veya evcil hayvanlarla bölgeye girilmemesi yönünde uyarı tabelaları konuldu. Bu tabelaların, uyarıların dikkate alınmasıyla popülasyonun da oldukça artış görülmüştür. SBB ve Terme Belediyesi Terme Miliç bölgesinde Kadınlar plajı adıyla ortak proje çalışması kararı almışlardır. Proje kapsamında yer incelemesi yapan Terme Belediyesi Kum Zambakların varlığını görünce Belediye Başkanı muhatabı olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne başvuruyor. İlgili Müdürlük kum zambaklarını koruma altına alacağına mevcut plajdan kum alma ve kum zambaklarını sökme faaliyetine başlıyor ve resimlerde görülen kum zambağı katliamı gerçekleşiyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne sormak istiyoruz. Doğamızı, milli parklarımızı böyle mi koruyorsunuz. Neden daha bilimsel bir çalışma yapmıyorsunuz. Bu katliamın hesabına nasıl vereceksiniz. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açan, koruma altına alınan kum zambağını koparmanın cezası ise caydırıcı olsun diye 2024 yılında 387 bin 141 bin lira yapıyorsunuz da bu yasaklara neden siz uymuyorsunuz. Bilim adamlarına, Çevreci örgütlere soruyorum. Sahilden kum alınması, Çiçek açan kum zambağının yerinden sökülüp başka bir tarafa dikilmesi kum zambağını korur mu? Kum zambaklarının üstünden ağır iş makinaları ile çalışma yapıp bunların ezilmesi, sökülmesi, taşınması koruma yöntemi midir? Plajları, Kıyı doğal haliyle kullanmak daha akılcı bir çözüm değil midir? Neden doğayı bozmaya çalışıyorsunuz. Yetkililer çıkıp bunu halkımıza bunu anlatsın. Konunun tüm muhataplarını göreve davet ediyorum.”