Genel Sağlık-İş sendikası Samsun şube başkanı Erhan Altun, “Hasta yakınlarını, temizlik görevlilerini, servis sorumlularını, hemşireleri, mesleğe yeni başlayan ve çalışan doktorlarımızı dinledik” dedi.
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
(SAMSUN)- Birleşik Kamu-İş sendikası Samsun şube başkanı Kubilay Altuntaş ile Genel Sağlık -İş sendikası genel merkez üyelerinin de katılarak OMÜ Tıp fakültesinde ki mobbing ve yıldırma politikalarını izleyen ve sağlık emekçileriyle görüştüklerini ifade eden Genel Sağlık-İş sendikası Samsun şube başkanı Erhan Altun şöyle dedi.
“Hani sağlıkta her şey yolundaydı. Samsun OMÜ Hastanesi'nde ve ilimizdeki diğer hastanelerimizde yerinde incelemeler yapan Birleşik Kamu Konfederasyonu'na bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, hastanelerdeki vahim durumu ortaya çıkardık. Sendikamız Genel Sağlık İş, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yeni kurulan Nöroloji yoğun bakım, Göğüs hastalıkları yoğun bakım servisleri ve Dahiliye yoğun bakım servislerinde hastaların hayatlarını tehlikeye atacak skandal uygulamaları ve sağlık eleştirilerine yapan Mobbingi yerinde incelemiştir. Hasta yakınlarını, temizlik görevlilerini, servis sorumlularını, hemşireleri, mesleğe yeni başlayan ve çalışan doktorlarımızı dinlemiştir. Sorunlarını anlatırken gözleri dolan sağlık çalışanlarının iş yoğunluğundan ve stresinden psikolojisi bozulup atak geçirecek boyutlara ulaşan sağlık emekçilerinin var olduğu görülmüştür. Hatta kriz nedeniyle acil servise kaldırılan ve serum takıldıktan sonra dinlenmesine müsaade edilmeyen emekçiler olduğu bilgisi edinilmiştir. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde büyük bir mobbing skandalı yaşanmaktadır.”
Skandalla ilgili hukuk mücadelemizi yapacağız
Açıklamasını şu ifadelerle sürdüren Altun, şunları ifade etti.
“Bu skandal Türkiye'yi sarsacak bir skandal olup Sendikamız Genel Sağlık İş tarafından konuyla ilgili gerekli hukuki girişimlerde bulunulacağı bilgisini buradan tüm kanunu ile paylaşıyoruz. Mevzuata göre 3. seviye yoğun bakımlarda iki hastaya bir hemşire düşecek şekilde düzenlenme yapılması gerekirken yoğun bakımda yeterli hemşire görevlendirilmemiş, doluluk oranı %90-%100 arasında olan ilgili yoğun bakımlarda hasta güvenliğini tehlikeye atılmış, personel fazla mesai çalışılmış, iki kat performans sergileyip çok yorulmuş ve standartlara uygun çalıştırılmadıklarından dolayı yurttaş sağlığı tehlikeye atılmış, yoğun bakımlar görev yapılamaz duruma gelmiştir. Konu hakkında yapılan şikayetlerin üstü kapatılmış, liyakat sahibi hemşireler ise önce Mobbinge uğramış, sonra da görev yerlerinde değişiklik yapılmıştır. Genel sağlık iş olarak sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşlarında yurttaşlarımızın sağlığını işe sayan, sağlık emekçilerinin emeğini sömüren hiçbir liyakatsiz yöneticinin iş ve işlemlerine sessiz kalmadık, kalmayacağız. Hastanelerimizdeki sağlık emekçilerinin seslerini duyurmak, kamuoyunun ve Sağlık Bakanlığı etkililerinin dikkatini çekmek için uyarı olarak ilk açıklamamızı yaptık.