Tarih: 06.06.2024 17:32

Samsun Kültür Yolu Festivali 8 Haziran’da Başlıyor!

Facebook Twitter Linked-in

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

8-16 Haziran tarihleri arasında tam 9 gün boyunca Samsun birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan festival süresince Samsun’un tarihi, kültür ve doğal zenginliği ışığında eşsiz bir deneyim yaşanacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü durağı doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, turizmiyle, ekonomisiyle ve gastronomisiyle önde gelen şehirlerimizden Samsun olacak.

Festivalle ilgili olarak Samsun Valisi Sayın Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Halit Doğan ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Sayın Selim Terzi’nin katılımıyla basınla sohbet toplantısı düzenlendi.

Toplantıda festival programıyla ilgili bilgi veren Selim Terzi, “Millî Mücadelenin ilk adımının atılmış olduğu bu güzide şehrimizde bizlere çok büyük destekler veren Sayın Valimiz Orhan Tavlı ’ya ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Yolculuğu 2021 yılında başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nuri Mehmet Ersoy’un en vizyonlu projelerinden bir tanesi. Türkiye Kültür Yolu Festivali, düzenlendiği şehrin marka değerine katkı sağlıyor. Ayrıca şehrin hem ekonomik hem de sosyal gelişimine de doğrudan katkı sunuyor” dedi.

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin en önemli görevlerinden bir diğerinin, şehirde turizm hareketliliğinin 12 aya yayılmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Terzi; “Bu anlamda en önemli yol arkadaşımız Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı. TGA, festival tarihlerinde, şehirde turizm potansiyeli yüksek olan ülkelerden influencerları ve yabancı gazetecileri ağırlayarak hem Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni deneyimlemelerini hem de festival haricinde şehrimizin turizme dönük mekanlarının, alanlarının ve ören yerlerinin yabancı misafirlerimize tanıtılmasına katkı sağlıyor. Bu da şehrin turizm potansiyelinin daha da artmasını sağlıyor” dedi.

“Gelecek yıllarda Samsun Kültür Yolu Festivali’mizin ikincisini, üçüncüsünü hayata geçirdiğimizde ekonomik anlamda şehir bunu daha fazla hissedecek” diyen Terzi; “Festival’in uluslararası ayağının olması çok kıymetli. Geçtiğimiz yıl 11 şehirde düzenlediğimiz festivaller sonrasında festivalimiz Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edildi. Yaklaşık 40 ülkenin içerisinde yer aldığı Avrupa Festivaller Birliği artık Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni tanıtıyor. Şehirlerimizin aynı zamanda dünyadaki 40 ülkede düzenlenen festival şehirlerine de tanıtımı yapılıyor” dedi. 

“Kültür Yolu Festivali 7’den 70’e sloganın vücut bulduğu bir etkinlik. Türkiye Kültür Yolu Festivali çocuklarımızın ve büyüklerimizin de kendilerinden içerikler bulduğu bir yapı haline geldi. Çocuk etkinlikleri çok değerli çünkü, çocuklarımızın hem eğlenmesini hem de eğlenirken öğrenmesini çok istiyoruz. Burada bir iddiamız var; geleneği ve geleceği festivallerimizde buluşturmayı hedefliyoruz. Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü’nün iki önemli görevi var; bunlardan biri Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin hayata geçirilmesi bir diğer ve çok çok daha önemli olan somut olmayan kültürel mirasın korunması, Türk Halk Kültürü’nün, geleneklerimizin, göreneklerimizin yaşatılması. Çocukların geleneksel el sanatlarıyla, kültür ve sanatla tanışması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Samsun Valisi Sayın Orhan Tavlı; “Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin başlamasıyla birlikte farklı şehirlerde kültür ve sanatın, Anadolu’nun zenginliğinin dünyayla buluşturulması, sonrasında da kültür, sanat ve tarih anlamında zengin ve kadim şehrimizde de yapılacak olmasından dolayı saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza ve tüm ekibe teşekkürlerimi sunarım. Samsun 17 ilçesi ile ilk çağlardan günümüze tarihin, doğanın kültürün, sanatın başkenti. Samsun ilk resmi festivalin yapıldığı şehir. Artvin’den İstanbul’a kadar Karadeniz’in ve Anadolu’nun farklı şehirlerinden Samsun Festivali’ne milyonlar akardı. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, kuruluşun ve kurtuluşun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri Samsun’da, kültür ve sanatın en derin güzelliklerinin vatandaşlarımızla buluşacak olmasından dolayı memnuniyetimi paylaşıyorum” dedi.

Vali Tavlı “Samsun, turizm, gastronomi, deniz turizmi, spor turizmi ve eko turizm başta olmak üzere çeşitliliğe sahip bir kent. Kültür turizmimizde lokomotif olacak bir müzeye sahibiz. Kültür Yolu festivalinin Samsun’da yapılacak olmasının kültür turizmine büyük bir ivme kazanacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan; “Samsun bir festival, turizm şehri. Bu gelenekteki tecrübemizi de esas alarak bugünün imkanları ile harmanlayarak yeni bir etkinlik dönemini, yeni bir etkinlik alanını da hayata geçirmek için bir fırsat doğdu. Aynı zamanda eksikliklerimizi göreceğiz, daha iyi neler yapabileceğimizi öğreneceğiz. Ama Samsun hem festivalle yaptığı tanıtımla hem de şehrimize gelecek misafirlerle kendisine hayran bırakacaktır. Mayıs ayı itibari ile Samsun’da bir etkinlik süreci zaten başlamış oluyor. Bu anlamda kurtuluş meşalesinin yandığı şehir algısını daha da yukarıya çıkaracak faaliyetlerle Haziran ayında düzenleyeceğimiz Samsun Kültür Yolu Festivali’nin Samsunun tanıtımına çok önemli bir katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Samsun’un yıldızını daha da parlatmak hepimizin görevi ve misyonu” dedi.

FESTİVAL COŞKUSU SAMSUN’DA

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü durağı doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, turizmiyle, ekonomisiyle ve gastronomisiyle önde gelen şehirlerimizden Samsun olacak.

Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Samsun, 8-16 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 9 gün boyunca 30’dan fazla noktada 500’den fazla etkinlik halkla buluşacak. 

Festival, tarihimizin dönüm noktalarına şahitlik etmiş “Güneşin Doğduğu Şehir” ve “Atatürk’ün Şehri” olarak nitelendirdiğimiz bu özel şehrin sahip olduğu değerleri daha da görünür kılacak ve bununla birlikte Samsunluları kültürel ve sanatsal etkinliklerle de buluşturacak.

Birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak Samsun Kültür Yolu Festivali 08 Haziran Cumartesi günü ‘Mozaiklerle Atatürk’ atölye çalışması ve ardından sergilenecek ‘Anadolu Mozaiği Giysi Koleksiyonu’ defilesi ile başlayacak.

ÜNLÜ İSİMLERİN KONSERLERİ SAMSUN’U COŞTURACAK 

Şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Samsunlular doyasıya eğlenecek. BATI PARK’a kurulacak ana sahnede Oğuzhan Koç, Buray, Uğur Aslan, Ferhat Göçer, Can Bonomo, Mert Demir, Fatma Turgut, Cem Adrian ve Bengü en sevilen şarkıları ile Samsunlularla buluşacak. Kentin birçok noktasında yer alan festival alanları farklı konserlere, söyleşilere, film gösterimlerine ve sahne etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

SANATLA DOLU SAMSUN: KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO 

 

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Samsunlular belirlenen farklı festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Bandırma Vapuru ve Hayvanat Bahçesi’nin yer aldığı DOĞU PARK’a kurulacak olan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllülerince eğlenecek. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

 

FESTİVALDE 15 FARKLI GASTRONOMİ DURAĞI 

Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Samsun’da ‘Festival Lezzet Durağı’ olarak 15 farklı nokta belirlendi.  Samsun Kültür Yolu Festivali Lezzet Durakları’nda yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkanına sahip olacak.

SEVİLEN ÜNLÜ İSİMLER SAMSUNDA

Aslı Hünel, Dolapdere Big Gang, Şükriye Tutkun, Gökhan Akar, Ercan Polat, Prof.Dr. Ubeydullah Sezikli ve Eda Karaytuğ, Alper Kış, Grup Genç, 3 Hisar, Mustafa Akgül&Murat Doğru, Serdar Tuncer, Fatih Koca, Mehmet Kemiksiz, Aykut Kuşkaya gibi halkın beğenerek izlediği ve dinlediği ünlü isimler festival boyunca farklı tarihlerde verecekleri konser ve düzenleyecekleri etkinliklerle festivalde yer alacak.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro ve topluluklar da birbirinden kıymetli ses ve saz sanatçıları ile festivalde sanatseverlerle buluşacak. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sanatçıları ve öğrencileri ile yerel korolar verecekleri özel konserlerle festivalde sahne alacak.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —