Akademik bir mesleğe, öğrencilerine Samsun şehrine ve ülkemizin geleceğine ihanet ediliyor…

Akademik bir mesleğe, öğrencilerine Samsun şehrine ve ülkemizin geleceğine ihanet ediliyor…

Samsun 6. Bölge Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, OMÜ (Ondokuzmayıs Üniversitesi) bünyesinde açılmasına karar verilen yeni bir Eczacılık Fakültesiyle ilgili tepkilerini içeren bir basın açıklaması yaptı.

Mehmet Rebii Özdemir  

“Hayırsever bir ailenin ilimiz Bafra ilçesine Fakülte kazandırmak amacıyla kendi öz kaynaklarıyla büyük bir özveriyle yapmış olduğu binaya 08.04.2016 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlı İşletme Fakültesi açılmasına karar verildi. 2019 tarihine kadar öğrenci alımı yapılmayan İşletme Fakültesi; 24.01.2019 tarih ve 2019/17 sayılı Senato kararıyla kapatılarak yerine Sağlık Bilimleri Fakültesi açılmasına karar verildi” diye ifade eden Ecz. Onur Ferhat Karacan, süratle mantar gibi Eczacılık Fakülteleri açılmasına dair açıklamasını şöyle sürdürdü.

“7.03.2019 tarih ve 2019/73 sayılı senato kararıyla da bir önceki senato kararı iptal edilerek “Kurulan Bafra İşletme Fakültesine henüz öğrenci alımı yapılmamış olması, İşletme Fakültelerini doluluk oranı düşük olması ve kamu kaynaklarını daha etkili ve verimli kullanılması” gerekçe gösterilerek İşletme Fakültesinin yerine açılan Sağlık Bilimleri Fakültesi açılma kararı da iptal edilmiş yerlerine Eczacılık Fakültesi açılmasına karar verildi. 25 Haziran 2019 tarihli ve 30812 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan, 24.06.2019 tarih ve 1157 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesi resmen kuruldu. Böylece Türkiye’de bulunan eczacılık fakültesi sayısı 50’ye yükselmiş oldu. Ancak; içinde bulunduğumuz 2022 yılına kadar eczacı yetiştirmek için gerekli eğitim alanları, laboratuvarları ve eczacılık dallarında öğretim kadrolarında bulunmuş ya da uzmanlıklarını tamamlamış eczacılardan oluşması gereken eğitim kadroları oluşturulamamıştır” diye konuştu.

OMÜ ECZACILIĞI KAZANAN ANKARA GAZİ’DE EĞİTİM GÖRÜYOR.

Samsun 6. Bölge Eczacı Odası Başkanı Ecz. Karacan sözlerini şöyle devam ettirdi. “Buna rağmen 15.03.2022 tarihinde dört duvardan başka bir şeyi olmayan Eczacılık Fakültesi öğrenci alınacağını, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazanan öğrencilerimizin de rektörümüzün imzaladığı protokol ile Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde öğrenim göreceğini basından öğrendik.

Genel bilgilendirme yapmak gerekirse;

Geçtiğimiz hafta kararı açıklananlarla birlikte bugün ülkemizde 60 Eczacılık Fakültesi bulunmaktadır. 2001 yılında ise bu sayı yalnızca 8’di. Bir ilçede açılabilecek eczane sayısı o ilçenin nüfus kriterine göre belirlenmektedir. Dolayısıyla Eczacılık Fakültesinden her mezun olan eczane açamamaktadır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu verilerine göre açılabilecek eczane sayısı 1000’in altındadır. Her yıl 3 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun olmaktadır.

YÖK'ün 2021 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3893’tür. Belirlenecek kontenjanlarla 2022 yılında Eczacılık Fakültelerine başlayacak öğrencilerin sayısı 4000’in üzerine çıkacaktır. Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında, cumhuriyetimizin 100. Yılında daha müreffeh bir Türkiye’de yaşamak amacıyla 2023’teki insan kaynaklarını planladığı bir rapor hazırlamıştır. Raporun hazırlandığı tarihte ise Eczacılık Fakültesi sayısı 23’tür. Hâlihazırda ise sayı maalesef 60’a çıkmıştır. Hazırlanmış olan “Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu” raporuna göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900’dür. Yine hazırlanan raporda 2023 yılında 23 Eczacılık Fakültesi ile yaklaşık olarak 39400 eczacı olmasının beklendiği belirtilmiştir. Sonuç olarak da 9000 eczacı arzının oluşacağı, bunun önüne geçmek için de fakültelerden yetersiz olanların kapatılması ya da diğer fakültelerle birleştirilmesi, yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması ve mevcut olanların kontenjanlarının azaltılması önerilmiştir” şeklinde konuştu.

HÂLİHAZIRDA ECZACI SAYISI 42 BİNİ GEÇTİ!

“Görüldüğü üzere tartışmaya açık olmayan bu sayısal veriler, durumun vahametini gözler önüne sermektedir. Eczacı akademisyeni bulunmayan, öğretim elemanları eksik, altyapısı yetersiz, fiziki ve sosyal imkânları kısıtlı, bilimsel çalışma yapmaya uygun ortamı olmayan eczacılık fakülteleri ağır bir gerçeklik olarak karşımızda dururken yeni eczacılık fakültelerinin açılması ne derece gereklidir? Konuya ilişkin kaygılarımızın yanı sıra çözüm önerilerimizi de defalarca dile getirmemize rağmen yaşanan gelişmeler ışığında bunların dikkate alınmadığını, görmezden gelindiğini belirtmek istiyoruz” diye konuşan Ecz. Onur Karacan, şunları kaydetti.

“Her dört gençten birinin işsiz olduğu, diplomanın işsizlik belgesi yerine geçtiği, istihdamın sağlanamadığı, gençlerimizin yarınlarından umutsuz olduğu bir ülke kaderimiz değildir, olmamalıdır. Bizler, mesleğimizin ve ülkemizin geleceği adına endişeliyiz. Yapılan yanlışlardan dönülmediği takdirde eczacıların ciddi bir istihdam sorunu ile karşı karşıya kalacağı ortada. Gelecekte eczacılık alanında işsizlik baş gösterdiğinde, plansızca açılan eczacılık fakültelerinden mezun olacak genç arkadaşlarımız hepimizin sorumluluğunda olacaktır. Bu sebeple tarafların birbirini dinlemesi, atılacak adımlarda birbirinden destek alması, aynı masa etrafında oturma erdemini göstermesini önemsiyoruz. Konuyla ilgili tüm tarafların öneri ve görüşlerinin dikkate alınmasıyla oluşturulacak bir yol haritasının önemini hatırlatmak istiyoruz. Öte yandan YÖK’ün eğitim planlaması yapmadığını, ülkenin kaynaklarını ve istihdam olanaklarını düşünmeden adımlar attığını ortaya koyduğu gibi Samsun yerelinde görev yapan ilgili yöneticilerin de bilgisizce ve ortak paydalarla fikir alış verişinde bulunmadan hareket ettiğini göstermektedir” diye ifade etti.

SONUÇ OLARAK!

·         Devlet, vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.

·         Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. Böyle bir imkân bulunmaması halinde kapatılmalıdır.

·         Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.

·         Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.

·         Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir.

TABELADAN İBARET FAKÜLTELER OLMAZ, OLMAMALI…

6. Bölge Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, açıklamasının sonunda tepkilerini şöyle dillendirdi. “Tabeladan ibaret fakülteler, bu ülkenin kaynaklarını boşa harcamaktır. Fakülteler bilim yuvasıdır ve nitelikli bilim insanı yetiştirmelidir. Bunun aksi asla düşünülemez. Sağlık Bakanlığı’mızın Vizyon 2023 raporu da bunu açıkça ortaya koymaktadır. Buna rağmen Eczacılık Fakültesi açmak, olmayan fakülte altyapısına öğrenci almak, kandırmacadır. Başta öğrencilere sonra şehrimize, ülkemize ve ülkemizin geleceğine ihanettir. Bafra, Kültür Bakanlığı web sayfasında şu şekilde tanımlandırılmıştır; “Tarımsal üreten ve tarım ürünlerinin pazarlanmasına dayalı bir ekonomi gelişmiştir. Kızılırmak deltasının sulak alan çevresinde yaşayan insanların ise temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık, balıkçılık ve sazcılık gibi etkinliklerdir. Kızılırmak deltası Türkiye’nin önemli tarım alanlarından birisidir ve yoğun olarak sebze tarımı yapılmaktadır. Deltanın sulak alan çevresinde ise daha çok çeltik ve hububat üretilmektedir. İlçede hayvancılık genellikle sulak alan çevresindeki köylerde yapılmaktadır. İlçede balıkçılık da oldukça gelişmiştir. Balık göllerinde tutulan balıklar iç piyasada tüketilirken; 1985 yılında yetiştirilmeye başlanan kerevitin hemen hemen tamamı yurt dışına satılmaktadır.” Bu bilgiler doğrultusunda Bafra ilçemize Eczacılık Fakültesi yerine Bitki-İlaç ve Bilimsel Araştırma Bölümü açılabilir. En yakışacak olanı da KIZILIRMAK GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK ÜNİVERSİTESİ olacaktır. Bu bağlamda; yukarıda belirttiğimiz bilgileri Sayın Valimiz ve Belediye Başkanlarımız başta olmak üzere ilimizin tüm yetkililerini, Meslek Odalarını, Sivil Toplum Kuruluşlarını, Basın Mensupları ile Samsun Sevdalısı herkesin bilgisine sunuyoruz” dedi.

 

 

 

 



HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Kuzey Kültürevi geleneksel kahvaltıda bugünde bir araya geldiler!

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Eğitim-İş Samsun Şube başkanı Onur Gündüz; “Sevgi varsa engel yoktur!”

ADD Samsun önceki dönem yönetim kurulu üyesi görme engelli Yılmaz Pirdal: “Atatürk diyor ki, Tohum toprağa Engelli de topluma emanettir.

Samsun Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İl Başkanı Altuntaş; “Kamuoyunu bilgilendirmeye ve alın terimizin hakkını aramaya devam edeceğiz.”

DİSK Genel-İş başkanı Remzi Çalışkan ile Mersin şube başkanı Kemal Göksoy’a Samsun şubeden destek!

TMMOB Samsun İKK sekreteri Kebapçı; TMMOB ve bağlı odaları 70 yıldır susmadı, susmayacak!

OKADER ile Samsun Tesis yöneticileri derneği arasında mesleki dayanışma protokolü imzalandı.

Bilimselliğinin 116. Yılında dişhekimliği günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Samsun’da ki Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi temsilciliği, yurtsever, aydınlar Türkiye NATO’dan çıkmalıdır!

Samsun kent izleme komitesi üyesi İshak Memişoğlu; “Kruvaziyer liman projesi” aslında kaçak konumda olan otelin aklanması projesidir.

CHP’li Ankara Milletvekili Umut Akdoğan; Samsun’un sokaklarında duyduğumuz söz, yoksulluk, gıda enflasyonu, boş beslenme çantaları

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

SAHED, Samsun Tabip Odası, Hekim-Sen ve Hürriyet Sağlık-Sen’den Helvalı Protesto!

Eğitim-İş Samsun Şube başkanı Onur Gündüz; “Sevgi varsa engel yoktur!”

Atakum Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Mustafa İrfan Kütük oldu

Samsun’da sağlık örgütleri: “Eziyet Yönetmelikleri Değil Sağlığa Bakan İstiyoruz!”

ADD Samsun önceki dönem yönetim kurulu üyesi görme engelli Yılmaz Pirdal: “Atatürk diyor ki, Tohum toprağa Engelli de topluma emanettir.

KESK’in Ankara’da ''Geçinemiyoruz'' mitinginde KESK Eş Genel Başkanı Karagöz: Bu bozuk düzende çalışanların güvenceleri yok’

KESK’in “GEÇİNEMİYORUZ” mitinginde Suavi coşkusu!

Samsun Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İl Başkanı Altuntaş; “Kamuoyunu bilgilendirmeye ve alın terimizin hakkını aramaya devam edeceğiz.”

SBB CHP’li Meclis grup başkanvekili Atila Tekcan’ın “2024 yılı SASKİ stratejik plan bütçe ve genel durum raporuna eleştirileri!

CHP’li genel başkan yardımcısı Aylin Nazlı Aka, Samsun il başkanlığının il danışma kurulu toplantısına katıldı.

DİSK Genel-İş başkanı Remzi Çalışkan ile Mersin şube başkanı Kemal Göksoy’a Samsun şubeden destek!

TMMOB Samsun İKK sekreteri Kebapçı; TMMOB ve bağlı odaları 70 yıldır susmadı, susmayacak!

ADD Samsun şube başkanı Deniz Gömeç; “TBMM’nin sarsılmaz iradesi, Türk subaylarının üstün komuta yeteneği ile kazanılmıştır.”

ÇGD Genel Merkezi “Gözaltındaki gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır!”

Gazeteciler sesleniyor: Artık yeter! Siyasetçiler bizi canımızla ve işimizle tehdit etmesin!

KESK Samsun şubeler platformu Atakum’da semt pazarında “Yoksulluğa karşı mücadele için birleşelim.

OKADER ile Samsun Tesis yöneticileri derneği arasında mesleki dayanışma protokolü imzalandı.

Samsun Kadın Dayanışmasından 25 Kasım Dünya Kadına Şiddet ile Mücadele mitingi!

KESK Samsun kadın meclisi adına Emine Boyraz: “Haklarımız ve Hayatlarımız İçin Mücadelede Birleşiyoruz.”

Tez-Koop-İş Sendikası kadın üyeleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı alanlardaydı.

Samsun Barosu tiyatro kulübü 3. Sayfadan Kadın Hikayeleri oyunuyla kadına şiddete karşı mücadele desteği verdi.

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Bayzat’ın 25 Kasım kadına yönelik şiddet mücadele günü mesajı!

TKP'liler Samsun halkını uyuşturucuyla mücadeleye çağırdı: Mutluluk zehirlerde değil, yurtseverliktedir!

Bilimselliğinin 116. Yılında dişhekimliği günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

CHP Genel başkan yardımcısı Volkan Demir; “CHP sokağın sesini dinliyor, sokağı dinliyor

Onur Gündüz; Laiklik karşıtı söylemleri nedeniyle Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulunduk!

CHP'li Samsun İl Kadın kollarından Bafra'da şiddet mağduru Tuğçenur Nacak'a destek!

Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri Ata Sahne’de buluşuyor

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu düzenledi Şiddet, Toplumsal Ruh Sağlığı, Siyaset ve Medya İlişkisi ele alındı

KESK Samsun Şubeler Platformundan 30 Kasım “Geçinemiyoruz” Mitingine Davet!

Yükleniyor