Samsun'un Asarcık ilçesi Musaağa Mahallesinin Köy Meydanının Samsun Büyük şehir belediyesinin mahalle halkının muvafakati alınmadan nazım ve uygulama imar planlarında ilan edilmesi üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Grup başkanvek
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Samsun'un Asarcık ilçesi Musaağa Mahallesi sakinlerinin hukuk yollarının Asarcık Belediye başkanı ve mahalle muhtarı tarafından kapanması üzerine mahalle halkı tek tek Büyükşehir belediyesi meclis üyelerine mektup yazarak durumlarını anlatmaları dayanarak köye giden CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan ile Hasan İpek, çözüm aramak adına köylüleri dinledikten sonra Atila Tekcan, şunları söyledi.
'Samsun ili Asarcık ilçesi Musaağa Mısırcıoğlu Mahallesi sakinlerimizle beraberiz. Şu anda Musaağa Mahallesinde, Musaağa köyünün 300 yıldan beri kullanmış olduğu köyün etkinlik alanı, bayram yeri, ören yeri, toplu cenaze namazlarını kılınıyor, düğünlerin yapıldığı bir alanı bir merasını görüyoruz. Bu mera buradaki kayıtlı mera, 12 bin metrekare. 12 bin metrekarelik merada, resimde görüldüğü gibi, yemyeşil hayvanların otladığı insanların burada, keyif yaptığı köylünün toplandığı bir yer iken, maalesef Asarcık Belediyesi tarafından burası Samsun Büyükşehir Belediyesi marifetiyle sanayi alanı olarak ilan edilmiş ve de Asarcık Belediyesi tarafından özel bir şirkete satılmış durumdadır. Buradaki yaşayan hane halkı, durumu taki buraya inşaat iş makinaları girene kadar farkında olunmamıştır. Bu satıştan bu değişiklikten, kimseye haber verilmeden buradaki yaşayan kişilerin görüşleri ve bilgileri alınmadan, gizli yollarla mahrem bir şekilde yapılmıştır. Şu anda yanımızda köy halkı var. Görüldüğü üzere, sanayi alanı olacak yerin, 5 metre 10 metre ilerisinde, yaşam formu var. Kırsal yaşam alanları var. İnsanların burada, hayvanları var, çocukları var, iş makineleri var. Bunların şu anda, konuşlanacak bir yeri yok. Kent görünümünde, sanayi bölgesi görünümünde, bir kırsal yaşam alanını, kırsal yaşam formunu burada yok etmiş durumdayız. Ne olacaksa olacak, Asarcık belediyesi ve Samsun Büyükşehir belediyesi bu yanlışından dönmek zorunda. Biz Samsun Büyükşehir belediyesi meclis üyeleri olarak, yerinde bu konuyu incelemek istedik. Arkadaşlarımızla köy halkıyla, durumu paylaşmak istedik. Kendilerinden de durumu kendi ifadeleriyle bir alalım' dedi.
ATALARIMIZDAN KALMA 200-300 YILLIK KÖY BOŞLUĞU
Musaağa mahallesi sakini; “Atalarımızdan kalma 200-300 yıllık yer, dedelerimizin dedesinden kalan bir yer. Köy boşluğu olarak burayı, köylü bütün her bir ortam alanı olarak kullandığı müşterek kullandığı bir alanı, burada talan edildi” diye ifade etti.
Karşılıklı konuşmalarda Atila Tekcan: Burasının satışında burayı sanayi bölgesi çevrilmesinde size herhangi bir bilgi verdiler mi? Sizden herhangi bir muvafakat alındı mı? Bu konuyu ne zaman fark ettiniz?' diye sorular sordu.
Mahalle sakini; “Taş, duvar çevre düzenlemesi başlayana kadar, bizim haberimiz olmadı.”
MAHALLE HALKININ HUKUKEN İTİRAZ SÜRESİNİN ÖNÜ KESİLMİŞ!
Samsun büyükşehir belediyesi CHP grup başkanvekili Atila Tekcan konuşmasını şöyle devam ettirdi. “Sizlerin haberi oldu mu arkadaşlar? Herhangi bir şirket yetkilisi, bir belediye yetkilisi, biz burada böyle şey yapacağız, bir fabrika kuracağız, burada sizin çocuklarınıza iş vereceğiz, buna muvafakat edin rıza gösterin diye, herhangi bir şey denilmedi. Taki iş makinesi buraya gelene kadar, konuyu o zaman, anladınız ama resmi olarak olay itiraz süreçlerinizde bitmiş olduğunu gördünüz. Beklemişler, yani itiraz süreleriniz sizi, katakulliye düşürmek için, onu da beklemişler. Ama hukuk her zaman mağdurun yanında olacaktır. Bizler meclis üyeleri olarak, bu konuyu zaten meclise, bu toplantıda taşıyacağız. Bütün meclis üyelerimize resimleri çekerek gönderdiniz, bilgilendik. Biz CHP'nin meclis üyeleri olarak, atladık geldik yerinde inceleyelim dedik, biz görelim anlayalım ki, diğer meclis üyesi arkadaşlarımıza da bu konuyu anlatalım. Bir an önce bu yanlıştan, dönelim istiyoruz. Bizim istediğimiz bu, ama burada şunu da öğrendik, burayı sanayi alanından çıkartmak için, ne yaptılar? Burayı kırsal yaşanma alanından çıkardılar. Müstakil bir bağımsız yer yaptılar. Sanayi alanlarının imar hukukunda statüsü bellidir. Köy yerleşik alanı içerisinde olmama zorunluluğu vardır. Bu çalışmalar öyle 5 günde 10 günde olacak işler değildir. Demek ki bu olayı, bir kaç yıl öncesinden planlamışlar. Gizli, mahrem bir şekilde bu kadar küçücük bir yerde, bunu da becermişler artık onlara da helal olsun diyorum. Denilecek bir şey yok. Biz bu hakkınızı mecliste bu toplantıyı takip eden arkadaşları arayacağız, konuşacağız, avukatlarınızla da işbirliği yapacağız. Bu mağduriyetinizi giderme konusunda biz bir yurttaş olarak, elimizden düşen görevi yapacağız. Hepinize kolaylıklar diliyorum” diye ifadelerde bulundu.
BİZ FABRİKAYA KARŞI DEĞİLİZ.
Köy sakini; 'Efendim imar çalışması sadece bura adına, yani köy genelinde imar çalışması için yapıldı. Biz fabrikaya karşı değiliz ama yolun öbür yüzünde herkesin arazileri var. Köy boşluğuna gelip köylünün bütün erkeklerin bayanların faydalandığı müşterek olarak kullandığı bir yere, bu fabrika yapılacağına 100-200 metre öbür tarafından gerekirse verebiliriz. Gelsinler yer tahsis edelim ama köyün boşluğunda yani İstanbul’a dünya devletlerinde bile bizim buradan çalışanlarımız var. Geldiği zaman ailecek geliyor, bayram yapıyor. Bir gölgede çadırını kuruyor, pikniğini yapıyor, semaverini yakıyor, gelen bir misafirini burada karşılıyor, ama şu anda bu şahıs nereyi evinin balkonuna dahi çıkıyor” şeklinde konuştu.
ACABA KİMLERİN BURADA MENFAAT BİRLİKTELİĞİ VAR?
Atila Tekcan son olarak şu ifadelerde bulundu. “Alternatif yer gösterme şansınız, vardı. Ama burası maliyet ucuzluğundan mütevellit artık belki de belli olmaz, kimler bu işin içinde! Kimlerin bu konuda menfaat birlikteliği var? Geçen süreç içerisinde bunları da hep beraber arkadaşlar göreceğiz. Bunun hesabını hep beraber soracağız. Burası köy forumundan çıkmıştır. Burası kent forumundan da çıkmıştır. Burası bir sanayi bölgesi oldu. Madem sanayi bölgesine gidecektik, Organize sanayide ucuz bir alır otururduk. Öyle değil mi? Yani gerek yoktu” dedi.
Köy sakini: “Birde belediye başkanımız buraya geldi. Dedik ki bakanım burası yerleşim yeri, burayı sanayi bölgesine nasıl açıyorsunuz? Dediği laf şöyle hani burada nerede ev dedi. Bunlar ev değil önceden burada herhalde fabrika vardı, bu evleri biz sonradan yaptık. Bunlar fabrikayı yıktılar” dedi.