Tarih: 05.06.2024 13:18

Atakum Kurupelit Marina Yat Limanı ÇED Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Facebook Twitter Linked-in

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- 5 Haziran Dünya Çevre günü öncesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ve İl müdürlüğü yetkilileri ile Serra Mühendislik Çevre Danışmanlık, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi yetkilisi Körfez mahallesi sakinlerine ve Samsun kamuoyuna ÇED bilgilendirmesi yaptılar.

Kurupelit Marina Yat Limanı ÇED bilgilendirmesine, Kurupelit Marina Yat Limanı Dayanışması, Atakum Belediye başkanı, TMMOB, CHP il başkanlığı, İYİ parti il başkanlığı ve Körfez mahallesi sakinlerinin katılımıyla başlayan ÇED bilgilendirme toplantısında ilk olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İ müdürlüğü ÇED şube müdürü Mesut Yılmaz; 

“İlimiz Atakum ilçesi Körfez Mahallesi, Adnan Menderes 3. Kısım Bulvarı üzerinde Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan, Samsun Kurupelit Yat Limanı projesiyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereği Serra çevre danışmanlık firması tarafından ÇED başvuru dosyası hazırlanmış olup, ÇED başvuru dosyası sunumlarını yapmak üzere ilgili firma mühendisi tarafından bilgilendirilecek” diye konuştu. 

Serra Mühendislik Çevre Danışmanlık, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi personeli Çevre mühendisi Saliha Dal bilgilendirme açıklamalarında şunları kaydetti.

“Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Samsun Kurupelit yat limanı faaliyetinin ÇED başvuru dosyası Çevresel Etki Değerlendirilmesine içeriği uygun formatıyla hazırlanarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait eşil sistemine 3 Mayıs 2024 tarihinde sunulmuştur.   Söz konusu ÇED başvuru dosyası bakanlıkça incelenerek, ÇED yönetmeliği etik formatına uygun bulunmuş olup Çevresel Etki Değerlendirilmesiyle ilgili 4 Haziran 2024 tarihinde bugünkü tarihli halka tanıtım toplantısı gerçekleştirilmesine karar verilmiştir” dedi. 

Makine Mühendisi Av. Hüseyin Cimşit, ÇED bilgilendirmesine ilişkin şöyle dedi.

“Sunumunuz için teşekkür ediyorum. Ben mühendis bir avukatım. Samsunluyum burada doğma büyümeyim. Kusura bakmasınlar hayatımda gördüğüm en kötü proje. Yapılsa bile içerisi bomboş. 43 yabancı ülkenin 8 vilayetinde Türkiye’nin sayılı projelerini yapan biriyim. Samsun’da da eserlerim var. Bir defa soru şu, ne dolduruyorsun kardeşim. Niye dolduruyorsun? Yapacaksan yat limanı yer mi yok? Yap Batı Parkına orada kullanılmayan koskoca bir Golf sahası diye bir yer var. Yap yerine. Biliyor musunuz, o golf sahasının önünden anroşman Karadeniz’de 6-15 ton kategoriyle yapılsın. Bunun altında yaptığınız zaman aramızda Giresun’u bilenler vardır. Eski mendireği ile güzelim sanat eserini deniz aldı götürdü. Kum hareketleri deniliyor ya, bu yapılsın abartmıyorum 1 yıl içerisinde yine kum dolar. Niye dolar yine bir yanlışın üzerine yine aynı şekilde yanlışla gidiyorsunuz. Karadeniz’deki bütün mendirekler bakın böyledir. Kuzey batıyı alıp geri kalanı kısa kenarlarız. Burada tek doğru cümle var Sazak Deresinin dışarı bırakılması da onun için en kolay şey, alırsın o kısa mendireği içeriye biraz daha uzatırsınız, onunda dibine menfez koyarsınız, bir tanede oksijen cihazı koyarsınız, o ton da müsilaj dediğimiz, bir ay içinde yok olur. Samsun’un içinde de Limanın içinde de var müsilaj neden? Pislik oluyor. Peki 72 yıldır, Samsun limanı orada niye içerisi kum dolmuyor? İşte buna göre yaptınız onu. Böyle olmaz, bir şey daha var, son bunu söyleyeceğim, Çevre Şehircilik ya da büyükşehir belediyesi, kanuna karşı hile suçu yapıyorlar. Nasıl yapıyorlar? Bir plan yapıyor, veriyoruz mahkemeye hâkim iptal ediyor, planın köşesini şöyle bir değiştiriyor, bir daha sunuyor içeriye hadi bir daha mahkemeye, bu nedir biliyor musunuz? Vatandaşa karşı suç işlemektir.” 

Kurupelit Marina Yat Limanı Dayanışması adına Dr. Nedim Ecevit ÇED bilgilendirme toplantısında komşularına ve gelen konuklara hitaben süreci şu ifadelerde dile getirdi. 

“Aşağı yukarı 2,5 yıldır, bu dolum projesiyle savaşmaya çalışıyoruz. Birisi bir taş attı, hepimiz bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Aslında ballandıra ballandıra anlatılan bu proje Samsunlunun, kalan sahilinin ölüm projesidir. Yok etme projesidir. Aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır. Bakın Dereköy orada yapıldı, Dereköy’den bu tarafa doğru, geldiğimizde, bütün o mahmuzları, kirlenmiş taşları, 62 metre yenmiş kumları göreceksiniz. Artı neredeyse, deniz oradaki yazlıkların içerisine girecek hale geldi. Ama bu sanki hiç yaşanmamış gibi, burada aynı şeyi biraz daha öteleyerek, zaten bu kıyıyı bilen bilir, kışın koca taşları hala bu şu andaki Marina üzerinden dışarı atıyor. Yani bu marina, 8 milyon dolar harcanarak yapıldı. Onu çöpe atıyoruz, 16 milyon dolar daha harcayıp, yap, işlet, devret modeliyle birine veriyoruz, halkada diyoruz ki o şirket, ne kadar izin verirse sen o sahilden o kadar faydalanabilirsin. Ekolojik çevre, burası bir ekolojik alandır. Hani diyoruz ya balıklar azaldı diye, işte bunların yüzünden azalıyor. Niye çünkü burada, Samsun ve çevresinin doğal balık yumurtlama alanları var. diyorlar ki biz bunu yok edeceğiz. Açıkça bunu söylüyorlar ama süsleyerek söylüyorlar. Fark bu, şimdi susamurları, nesli tükenmekte olan susamurlarının burada izlerine rastlıyoruz. Bazen bakıyorsunuz, halkın arasında dolaşıyorlar. Kuş çeşitleri 15 çeşit kuş türünün 3 tanesinin nesli tükenmek üzere ve kum zambakları, bu kumlarda kum zambaklarının koparılması, hele hele yurtdışına çıkarılması, 387 bin lira ceza ile kanuna bağlanmış durumda.  Bütün bunları yok etmek adına, rant adına, halk değil rant önceleyerek organik dolgu sahası yaratılmaya çalışılıyor. Onun üzerine de o şirket nereye verilecekse, nereyle anlaşılacaksa bilmiyoruz, hani her şey şeffaf deniliyor ya, şeffaf olan hiçbir şey yok” dedi.

İnşaat mühendisleri eski oda başkanı, CHP Samsun Büyükşehir belediye başkan adayı Cevat Öncü’de teknik olarak şöyle dedi. 

“Son söyleyeceğimi ilk söyleyeyim, bu bir rant projesidir. Bu sayın Mustafa Demir’in burada alan kazanmaya yönelik bir rant projesidir.  Atakum’luya rağmen, Samsunluya rağmen, Samsun halkına rağmen, bu proje yapılmamalıdır. Çünkü bu yeni tertip edeceğiniz mendirek, Dereköy balıkçı barınağında olduğu gibi, doğu tarafında 2040 yılına kadar, 40-50 metrelik sahil oyulmalarına neden olacaktır. Sizin raporunuzda ve çalışmalarınızda ben göremedim. Ama Samsun bu tecrübeyi yaşamıştır. Yaşamaktadır. Benim inşaat mühendisleri odası Samsun şubesi başkanı olduğum dönemde, bu projeyi ODTÜ laboratuvar ortamında matematik formüllerle çalıştırdık. Hocalarımız ve çıkan sonuç, 2040 yılına kadar 40-50 metrelik sahil oyulmalarının olacağı yönündeydi. Gerekçe de mevcut doluyor, çözüm dip tarama, yapılmasın, dolduralım, alan kazanalım, daha iyisini yapalım. Bu ülkenin kaynakları böylesine heba edilmemeli, Karadeniz sahili bu şekilde harcanmamalı.”      

Samsun Mimarlar Odası eski başkanı İshak Memişoğlu’da şu ifadelerle bilgilendirme için salondakiler ve bakanlık yetkililerine şunları söyledi. 

“Yıllardır Atakum’lunun en önemli sorunlarından birisi olan, sorun olduğu birçok merciler tarafından da tescil edilen bu yapıya, yeni bir sorun ilave edilmeye çalışıyor. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Bir plan hazırlanırken, öncelikle Türkiye’de yürürlükte olan yasaları gereği devasa planlar, bir plan açıklama raporu olur. Bu plan açıklama raporunda yapacağınız planın gerekçelerini tüm ayrıntılarıyla kamu yararını önceleyerek, ortaya koyarsınız öncelik budur. Fakat baktığımız zaman bu planın, plan açıklama raporunda bu marinanın bu şekle dönüştürülmesinin gerektiğine dair ayrıntılı bir gerekçe yok. Bahsettikleri 420 adet yat’ın bu bölgede konuşlandırılmasını gerektirecek bir ihtiyaca dair bir fizibilite raporu var mıdır? Buna dair bir gerekçe göremedik.  Karadeniz bölgesi, Yatçılığa çok müsait bir bölge değil. Yatçılık belli oranlarda yapılmıyor. Buna dair belli ölçeklerde, Marinalar veya marinaya benzer barınakların olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu ölçekte bir marinanın bu bölgede gerekli olduğuna dair bir plan açıklama raporu yok. Bunun ötesinde zaten bu yapı, bahsedildiği gibi sorunlu bir yapı. Bu sorunlu yapıyı meydana getiren, az önce kendisi de bahsetti firma yetkilisi dedi ki biz bu ülke için herkes bu ülke için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Dolayısıyla başta bunu yapanlarla aynı şeyi iddia ettiler. Ve ortaya çıkan sonuç ortadadır. Bütün uyarılarımıza rağmen, bütün ortaya koyduğumuz tezlerimize rağmen, o zamanda itiraz etmemize rağmen, bu yapı alel acele ortaya konulmuştur. Şimdide aynı şeyi söylüyoruz, biz diyoruz ki, mevcut bir yapımız var.”   

CHP Samsun il başkanı Mehmet Özdağ,

“CHP il başkanı olmadan önce 2016’da neredeyse yakın zamana kadar, SAMÇEP sözcüsüydüm. Birçok arkadaşımız teknik detayları söylediler. Ben CHP il başkanı olarak şunu söylüyorum, her ne surette olursa olsun Samsun halkının çoluğuyla, çocuğuyla ücretsiz deniz kenarında arabasının bagajındaki masayı, sandalyeyi deniz kenarına koyarak, rahat nefes aldığı bir alanın halktan çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Kurupelit’ten golf sahasına kadar olan birer parça avuç avuç gözbebeğimiz kumsalların 10-15 yıldan sonra tıpkı Dereköy’den, şu anda Çatalca'ma kadar, kaya dolguyla yok edilmesine ve Samsun halkının sonsuza kadar sahilden kent merkezinden denize girmesini engelleyecek hiçbir projeye   müsaade etmeyeceğiz. Bir de bu Sazak deresinin burayı dolduracağını meslek sahibi arkadaşlarımız 2013 yılında söyledi. 2014 yılında söyledi. 2014 yılında muhammen bedelle 25 milyon liraya o zamanın parasıyla 7,5-8 milyon dolara göz göre göre dere ağzına liman yapıldı. Bu kamu zararının sorumlularından tahsili için uğraşacağız. Bu yoksul, asgari ücretle geçinen, Samsun halkının kendilerine harcanacak olan bu paranın geri alınması için sorumlulardan tahsili için uğraşacağız. Buranın rehabilite için uğraşacağız” dedi.       




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —