Samsun’un Ayvacık ilçesinde fındık üreticileri ve Ziraat odası başkanı bir basın açıklaması düzenleyerek fındık üreticisinin alın terinin ve ürününün yok edilmesine tepki gösterdiler.
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
(SAMSUN)- Samsun’un Ayvacık ilçesindeki fındık üreticilerinin fındıklarda kahverengi kokarca bulunması nedeniyle ilçelerinde 4 mahallede kahverengi kokarca bulunduğunu onlarında mücadele sonunda sıfırlandığını ifade eden Ziraat Odası başkanı Erdal Avcı şöyle dedi.
“Son günlerde kahverengi kokarca ile alakalı bir sürü dedikodu, yalan, riya üretilmektedir. Yani bu kahverengi kokarca denilen bazı arkadaşlarımız sosyal medyadan paylaşıyor. Şu yeşil hani pis kokulu onun kokusuna ne dediğimizi hepiniz biliyorsunuz. O kokuluyla bunu karıştırmayın. Yazmış adam biz bununla büyüdük. Hayır arkadaşlar onlarla büyümedik. O yeşil olan başka, bu başka. Gürcistan'dan 2017 yılında ülkemize girmiş olan bir zararlı bu kahverengi kokarca denilen, evet 2017 yılında Artvin’de bunun tedbirini almış olsaydık, devlet olarak, bakanlık olarak, çiftçilerimiz olarak şimdi bunun önünü orada kesmiş olacaktık. Öz eleştiri yapalım, ne çiftçilerimiz bu konuda duyarlı davrandı ne de bakanlığımız bu konuda şimdi bunu gördükten sonraki göstermiş olduğu gayreti göstermedi.”
Tarım danışmanlarımız popülasyonu tespit ettiler
Yalanla imanın bir arada olmayacağını ifade eden Ayvacık ziraat odası başkanı Erdal Avcı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi.
“Ayvacık ilçemizde dört mahallemizde ismi önemli değil. Tarım ilçe müdürlüğümüz ve ziraat odası tarım danışmanlarımızın tespit etmiş olduğu kokarca bulunmaktadır. Bulunmaktadır derken bu bir Terme’de, Fatsa’da, Ünye’de, Ordu’da, Çamaş’ta olduğu gibi değil. Yok denecek kadar az bir şekilde bulunmuş ve bu konuda tarım ilçe müdürlüğümüz mühendislerimiz ve ziraat odası tarım danışmanlarımız köylere tuzaklar kurarak bunun popülasyonunu yani ne kadar zararlı olduğunu tespit etmişlerdir. Sonuç olarak bu saydığım dört köyde birinde 51 tane birinde 68 tane birinde 167 tane görülmüştür. Ama gel gör ki çiftçinin alın terine göz dikmiş olanlar. Buradan samimi olarak Allah rızası için yıllardır çiftçinin ürününü alan tüccarlarımızı ayrı kefeye koyuyorum. Ama fırsatçılık yaparak sanki Ayvacık'ın köylerinde de kokarca zararlısı varmış gibi bu çiftçinin alın terine göz dikenlerin Allah'ın gözünü çıkarsın diyorum. Asıl şeylerimiz bu köylerde sonuçlu olmuştur. Bu devletin raporu yalanla iman bir arada olmaz. Bu köylerimizin birinde tamamen sıfırlanmıştır, sıfırlanmış, diğerinde 4 adete düşmüştür, diğerinde yine sıfırlanmıştır, diğerinde yine sıfırlanmış. Allah'tan korkmazlar, kuldan utanmazlar. Sen kazancını köyünde daha bir çiftçi ürününü patoza vermemişken, ayaküstü, fındık alışı verişi yapan be utanmaz. Adını açıklamıyorum senden dolayı değil, senin ailen çocuk çoluğunu düşündüğüm için açıklamıyorum” şeklinde konuştu.
Ferrero neden Türk fındığını alıyor?
İtalya’da fındık kilosu, bizim fındığımızın iki katı diye konuşan Erdal Avcı şöyle dedi.
“Sende hiç mi Allah korkusu yok? Kazancında bir kişi daha fındığını patoza vermeden tutup diyorsun ki kırk kilo fındık geldi, çürük, kokarca yemiş, kokarca zararlısı. Kardeşim diyoruz ki fındık olmaz. Bu kazancımızda da adam bir kişi patoza da vermedi. Yok diyor, eliyle içlemişte getirmiştir. Onun için yani buradaki dürüstçe alışveriş yapan esnafımıza saygım sonsuz. Elbette ki esnaf alıyor, ne yapıyor? Esnaf da o doymaz hortumcu, hani diyoruz ya şurada altı ayaklı kokarcanın vermediği zararı iki ayaklı fırsatçılar verdi. Kim bu fırsatçılar? Fındık kırma fabrikaları, Ayvacıklı tüccar alıyor ne yapıyor, evine götürmüyor, o da ona satıyor. Onların bu ayak oyunları Ayvacıklı tüccara da yansıyor. Onun için Ayvacıklı tüccarlarımıza sesleniyorum. Bu beladan bu sıkıntıdan Tarım İlçe Müdürlüğümüz, Tarım Bakanlığımız, muhtarlarımız, belediyelerimiz, eli öpülesi çiftçilerimiz bir araya gelir, biz bu beladan kurtuluruz. Geçen sene 50 randıman fındık, geçen yıl ilçemizde 100 TL 110 TL'ye kadar alıcı buldu. Peki bu sene ne oldu da neden bu ilçedeki kokarca zararlısı olmayan fındığın fiyatını 90 lira, 100 lira, bugün gelmeden önce öğrendim, 50 randıman fındık, Ayvacık’ta da 105 lira. Ya kardeşim Allah rızası için, yani 50 randıman fındık TMO'da 133 lirayken iki buçuk lirası kesildiği zaman düz olarak üç lirası kesildiğin de 130 lirayken 25 lira bu çiftçinin hakkını yemeye hangi vicdan elveriyor? Kardeşim götüreceğin hepsi iki metre kefen, kefenin cebi yok. Hayır kardeşim bu sene iddia ediyorum. Kaliteli fındık dört yüz bin tonu yukarı geçmez. Kayda alın, altına imzamı atıyorum, kaliteli fındık 400 bin tonu yukarı geçmez. Ayvacıklım Ferrero nedir? İtalyan firmadır, Ferrero niye gelir de Türk fındığını alır kardeşim? Ferrero Türkiye'den sonra en çok fındık üreten ülke neresi, İtalya. Ama ne olmuştur, İtalya'da fındık, iyi dinleyin lütfen. 30 randıman, 35 tavana vurdu mu 40 randımandır İtalyan fındığı. Yani en kalitelisi 40 randımandır. Peki kaç liradır İtalya’da fındık kilosu, 7 Euro’dur. 7 Euro da hesap etmişti az önce tarım danışmanımız. Zannediyorum 264 lira civarında. Yani bizim fiyatımızın iki katı 30, 35, 40 randıman olan İtalyan fındığının bugünkü fiyatı 7 Euro bizim fiyatımızın iki misli yoksa bizim kara kaşımıza, ala gözümüze, hevesli mi de geliyor bize fındığımızı alıyor. Devletin başı olarak en büyük sorumluluk zatı halimizde. Sayın Cumhurbaşkanım lütfen TMO'yu bir kez daha talimatlarınızla uyarın. Yani en azından TMO fındığın %50’sinin parasını 10 gün içinde versin. Adam çocuğunu okula götürecek, yazdıracak, masrafı var, çalıştırdığı yevmiyesi var, borcu var, bakkala borcu var, tarım krediye borcu var. Bunun %50’sini 10 gün içinde verip gerisini de 20 gün içinde verirseniz bu çiftçi mağdur olmayacaktır. Yani demek istediğim şu. Ey TMO ya bu çiftçiyi rezil edeceksin ya da bu çiftçiyi rezil edeceksin diyorum.”