Samsun Dişhekimleri odasının organize ettiği 22 Kasım Dişhekimliği günü ve Ağız Diş sağlığı haftası kapsamında önce onur anıtına çelenk sunumu ve ardında bilimsel programlarla devam etti.
HATUN ÖZDEMİR
22 Kasım Dişhekimleri günü ve Ağız Diş Sağlığı haftası nedeniyle Samsun Dişhekimleri odası 22 Kasım günü Onur Anıtına Samsun Dişhekimleri odası, OMÜ Diş hekimliği fakültesi dekanlığı, Samsun Tabip Odası, Eczacılar odası, ve veteriner hekimler odası sırayla çelenklerini Onur anıtına bıraktılar.
Çelenk sunumunun ardından Samsun Dişhekimleri odası başkanı Dt. Övgü Tunçdemir Eyüpoğlu yaptığı konuşmasında şöyle dedi.
“Diş hekimliğinin bilimselliğe yönelişinin 116. Yılını kutlama etkinlikleri kapsamında çelenk sunumu için burada toplanmış bulunuyoruz. 22 Kasım 1908 resmi bir yapıya kavuşturulan dişçi okulu, 1.909 yılında fiilen eğitime başlamıştır. Diş hekimliği okulun kurulmasıyla birlikte dişhekimliği eğitimi de çağdaş bir şekil almıştır. Türk Dişhekimleri Birliğinin 1.996 yılında başvurusu ile Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve içişleri Bakanlığının olurlarıyla 22 Kasım dişhekimliği günü olarak kabul edilmiştir. 22 Kasım haftasını içine alan hafta biz ağız diş sağlığı ve haftası olarak kutlanmaktadır. Türk Dişhekimleri Birliği 44. Diş hekimleri odası 38 yıllık geçmişten gelen birikimle toplum ağız diş sağlığı ve meslek sorunlarıyla ilgili çözümleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübesiyle ulusal ağız diş sağlığı politikalarının oluşmasında katkı yapmaya hazırdır. Mesleğimizin içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen toplumumuzun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, bireylerin ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde her türlü bakım ve tedavinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen meslektaşlarımızın 22 Kasım dişhekimliği gününü ve topluma hız sağlığı haftasını kutluyorum. Ülkemiz ve dişhekimliği için daha güzel günlerin olması umuduyla her zaman mesleğimizi en iyi şekilde yapmaya devam edeceğimize eminim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizi emanet ettiği bu güzel vatanı daha güzel günlere taşımak ancak çalışmak ve hakkıyla bu mesleği yapmamız da mümkündür. Tekrar tüm meslektaşlarımızın diş hekimi gününü kutluyorum. Tüm gelenlere katılımları için teşekkür ediyorum.”
Yoğun katılım sağlanan bilimsel programa özellikle genç dişhekimlerinin katılımı dikkat çekti.
Bilimsel programın yapılacağı salonda da konuklarına, meslektaşlarına konuşan Dişhekimi Övgü Tundemir Eyüpoğlu şunları ifade etti.
“Sempozyumumuza hepiniz hoş geldiniz. Dişhekimliğinin bilimselliğe yönelişinin 116. yılını Kutluyoruz. Bilimsel dişhekimliğinin 116 yılında maalesef mesleğimizin geleceği tehdit altında. Beş yıl içinde sayımızın ikiye çıkması beklenmekte. Mesleğimizi ve meslektaşlarımızın sorunları acil çözüm beklemektedir. Türk Diş Hekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odalarının mesleğimiz ve meslektaşlarımıza ait birikmiş ve her geçen gün artan sorunları ve taleplerini kısaca size burada bahsetmek istiyorum. Meslek dışı kişilerin ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olması, yeni diş hekimliği fakültelerinin açılması, mevcut kontenjanların düşürülmesi, sağlık hizmetlerinin KDV'sinin %1 olması, SSK ve BAĞ-KUR’dan emekli olan dişhekimlerine de ilave ödeme yapılması, dişhekimlerinin daha fazla sayıda ve daha yaygın şekilde kamuda istihdam edilmesi, kamu dişhekimlerinin sorunları ve çözüm yöntemlerinin tekrar ele alınması, diş hekimlerine uygulanan ölçüsüz para cezalarının düzenlenmesi Dişhekimliğinde mezuniyet süresi sürekli eğitimin zorunlu olması, diş hekimlerine yeşil pasaport verilmesi, askerlik kanununda düzenleme yapılarak diş hekimlerinin kamuda askerlik sürecinde çalışması, apartmanlarda muayenehane ve polikliniklerin serbest açılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve muayenehane açılışında hizmetin nitelikli sunumu ile ilgisi olmayan şartların düzenlenmesi başlıca taleplerimiz. Kamuda çalışan hekim arkadaşlarımız, özelde çalışan hekim arkadaşlarımız ve fakültelerimiz biz bir bütünüz ve meslek sorunlarımız hepimizin sorunu. Mesleğimize ait güzel şeyler olduğunda beraber kutlamak, derdimiz olduğunda hep beraber sesimizi yükseltmek, mesleğimiz adına gelecek nesillere daha güzel bir çalışma ortamı bırakmak için, mesleğimizin saygınlığını korumak için gereklidir. Değerli meslektaşlarım, biz ne kadar birbirimize sahip çıkar, daha güçlü bir ses çıkarabilirsek o kadar duyuluruz. Odalar ve Diş Hekimleri Birliği bunun için var. İyi ve kötü günümüzde bir arada olmak hepimize güç verir. Harcanan emekler katlanarak büyür. 22 Kasımlar bir araya geldiğimiz, sorunlarımızı konuştuğumuz, mesleki bilgilerimizi tazelediğimiz, birbirimizi biraz daha fazla görüp konuştuğumuz, dertleştiğimiz günler oluyor. Sizlerle bir arada olmaktan Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu olarak biz çok mutluyuz. Sizlere katılımlarınız için, bugünü planlarken emeği geçen herkese emekleri için teşekkür ediyorum. Güzel bir gün geçirmenizi dilerim. 22 Kasım Diş Hekimleri Günümüzü tekrar kutluyorum” diye ifadelerde bulundu.
TDB (Türk Dişhekimleri Birliği) genel merkez yönetim kurulu üyesi olan Dt. Alper Dilek’de bir konuşma yaparak meslektaşlarına şöyle seslendi.
“22 Kasım Diş Hekimleri Günümüzü ve Ağız Diş Sağlığı haftamızı da kutluyorum. Tabii 1908'de oda başkanım da biraz ufak bahsetti tarihçesinden ve sıkıntılarımızdan. 1908'de atıldı bu adımlar ve biz Dişhekimleri olarak her geçen gün sayımızı arttırıyoruz. Dişhekimliği gelişiyor. Ülkemizde gerçekten çok güzel bir hekimlik yapılıyor, sayımız artıyor. Ama bu aile büyüdükçe sorunlarımız da artıyor. Biz TDB olarak 44 odadan oluşuyoruz. Yaklaşık 49.300 kişiyiz. Özelde ve kamuda çalışan arkadaşlarla beraber. Birlik olabildiğimiz müddetçe kuvvetimiz artıyor. Ama sorunlarımız da beraberindedir. Salona baktığım zaman gençlik hekimleri daha çoğunlukla her gittiğim bölgede artık dişhekimleri sayısı daha fazla. Bu oran şu anda hızla ilerlemiş düzeyde. Şu anda hızla ilerlemiş yüzeyde. Kadın dişhekimlerinin sayısı daha fazlalaşmaya başladı. Her gittiğim salonda kadınların sayısının daha fazla görüyorum. Ama sorunlarımız her geçen gün daha fazla artıyor. Özellikle genç arkadaşların sorunları artıyor. Orada başkanımız da bahsettik. Bizler tabii ki Türk Dış Hekimleri Birliği olarak dün Ankara'daydık. Atamızın huzurundaydık. Bize bağlı olan sendikalarla beraberdik ortak basın açıklaması yaptık. Oradan bakanlığa geçtik. Bakanlık yetkilileriyle görüştük. Bir akşam, bir gece önceki akşam da yeni bakanlığındaydık. Bu sorunlarımızı her platformda, her ortamda dile getiriyoruz. Bunlara çözüm yolları bulmaya çalışıyoruz. Tabii ki şöyle bir sıkıntı var. Maalesef bu zamana kadar gelen hükümetler içerisinde Sağlık Bakanlığı bütçesi içerisinde bizim bütçemiz yaklaşık %3’ü olmuş. %3’ü hiç geçmemiş. Ve Sağlık Bakanlığı'nın Ağız diş sağlığıyla alakalı bir politikası hiç olmamış. Biz iki bin yılından itibaren sağlıkla dönüşüm politikasını uygulamışız. O da bize zaten dayatılan bir politika ve hala da bu politikayı devam ettiriyoruz. İlk defa Cumhurbaşkanlığı kalkınma planına girebildik ilk defa. O da Aile diş hekimliğini sokabildik. Aile dişhekimliği de şu anda sadece üç pilot ilde uygulandı ve orada kaldı. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı bunun 28 ile genişleteceğiz dese de burada herhangi bir ilerleme kaydedemedik maalesef. Bizim buradaki bütün amacımız genç meslektaşlarımızın istihdamını arttırabilecek politikalar üretebilmek. Bakanlığımızla bu yönde konuşuyoruz. Neler yapabiliriz? Konuşuyoruz. Ağız diş sağlığı, Daire başkanlığı daha yeni kuruldu, yakın zamanda kuruldu. Bu zamana kadar muhatap olabileceğimiz bir kişi de yoktu. Ama Emre Korkut Bey'le sıkı ilişkiler içerisindeyiz. Orada da bir ilerleme kaydettik diye düşünüyorum. Fatma da burada. Şimdi son zamanlarda sıkı denetimler içerisinde tabii ki özelde çalışan arkadaşlarımızın en büyük sıkıntılarından birisi de tabii ki bunu anlattı. İnşallah ileride daha güzel haberler de buraya gelir diye düşünüyorum. Güzel bir etkinlik olmasını temenni ediyorum” dedi.