MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Birleşik Kamu-İş Sendikaları Konfederasyonu Samsun Şube Başkanlığı tarafından Yaşanılan yüksek enflasyon ve ekonomik krizde en düşük emekli aylığına yapılan zamları da eleştiren Onur Gündüz şu açıklamalarda bulundu.
“Yaşanılan yüksek enflasyon ve ekonomik krizde en düşük emekli aylığına 2 bin lira zam yapılması emeklilere olumlu karşılansa da 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığı yine asgari ücretin altında kalarak emeklilerin yaşam standartlarını karşılayacak düzeyde değildir” diye konuştu.
SEYYANEN ZAM ZORUNLU HALE GELMİŞTİR.
Onur Gündüz; “Birleşik Kam-İş Konfederasyonu olarak; defalarca belirttiğimiz gibi, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çekilmesi ve aynı oranda tüm çalışanlara seyyanen zam yapılması yaşadığımız ekonomik koşullarda zorunlu hale gelmiştir. Konfederasyonumuz araştırma birimi Kamu-Ar’ın Mart ayı gıda enflasyon oranlarına baktığımızda, Türkiye’nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği 12 Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 300 oranında artmıştır” dedi.
VERİLEN ZAMLAR OCAK AYI BİTMEDEN ERİDİ!
Onur Gündüz konuşmasının sonunda, “Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl Mart ayında 400 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin Eylül 2021’deki 100 liralık geliri bugün 241 lira asgari ücretlinin ki, 300 lira işçi ve bağımsız çalışan emeklisinin ki, ise 232 lira olmuştur. Tüm yaşamsal giderlerin Eylül 2021 yılından en az 3 kat artmasına rağmen maaşlara yapılan yüzde 30 oranlarındaki zam Ocak ayı bitmeden erimiştir. AKP iktidarının Mart ayında ek zam yapılabilir sözünü bir an önce tutarak, gelir adaleti saplanması için tüm kamu çalışanları ve emeklilerin maaşları rakamsal olarak değil enflasyon oranında her ay seyyanen arttırılmalıdır” şeklinde ifadelerde bulundu.