Halkın haber alma hakkına yönelik tehditlere bir yenisi daha eklendi. DW Türkçe’nin şubat ayında sona eren çalışma izni, “Faaliyet alanının yanlış seçildiği” gerekçesiyle uzatılmadı.
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Olağan akışta uzatılması gereken iznin, İletişim Başkanlığının devreye girmesiyle uzatılmadığı iddia edildi.
DW Türkçe’nin de aralarında olduğu uluslararası medya kuruluşlarında görev yapan gazeteciler, uzunca bir süredir siyasi iktidar ve onun güdümünde faaliyet gösteren kuruluşlarca hedef alınmaktadır. Faaliyet izninin uzatılmamasının, gazetecilik tarihine fişleme belgesi olarak geçen SETA raporundan bağımsız olmadığı da açıktır. İktidarın uluslararası medya kuruluşlarına yönelik olarak yıllardır izlediği bu düşmanlaştırıcı politika, doğrudan gazetecilik mesleğini tehdit etmektedir. DW Türkçe’de çalışan meslektaşlarımız, iktidar eliyle yürütülen bu tavrın sahaya yansımalarından tedirgin olmaktadır.
Faaliyet izninin uzatılmaması nedeniyle mart ayının sonunda Türkiye’deki ofisini kapatmaya hazırlanan DW Türkçe’nin çalışanları, güvencesiz çalıştırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Sosyal medyada başlatılan linç kampanyası, hakaret ve tehdit içerikli paylaşımlar ile meslektaşlarımız doğrudan hedef alınmaktadır.
DW Türkçe’de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 11 kişi çalışmaktadır. Alman Hükümeti’ni “cezalandırma” kaygısıyla hareket eden iktidar, faaliyet iznini uzatmayarak 11 çalışanı sigorta sisteminin dışına itmiştir.
Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak gazetecilik mesleğine sahip çıkmaya, meslektaşlarımızın hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Karar vericiler, ideolojik kaygılarla alınan bu karardan geri adım atmalıdır. ÇGD’nin, tehdit altındaki gazetecilerin yanında olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu