Tarih: 26.01.2021 00:12

CHP'li Hancıoğlu: 'Dün faizle mücadele için yetki isteyenler, bugün faiz lobisinin hizmetkârı oldu'

Facebook Twitter Linked-in

Mehmet Rebii Özdemir

SAMSUN- CHP'nin bankacılık kökenli milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Neslihan Hancıoğlu, ekonomideki güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İktidarın Türkiye'yi, sıcak paracılar için 'faiz cenneti'ne dönüştürdüğünü ifade eden Hancıoğlu 'faizle mücadele için yetki isteyenler, bugün artık faiz lobisinin hizmetkârı haline gelmiştir' diye konuştu. Hancıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için, meydanlarda 'bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz' diye nutuk atanların, 'faize karşıyız, faiz kötülüklerin anası' diyerek milleti aldatanların maskesi artık düşmüştür. Yüzde 17'lik politika faiziyle Türkiye bugün dünya faiz liginin şampiyonu olmuştur. Şu an Türkiye tüm dünya ülkeleri içinde en yüksek faize sahip 10'uncu ülke haline geldi. Ne acıdır ki faiz konusunda Sudan, Kongo, Liberya, Zimbabve'yle yarışır haldeyiz...'

MEKEZ BANKASI NET REZERVİ -52 MİLYAR DOLAR

Yeni yılın ilk iki haftalık verilerine göre Merkez Bankası'nın brüt rezervinde 3 milyar 125 milyon, net rezervinde ise 2 milyar 127 milyon dolarlık azalma gerçekleştiğine işaret eden CHP'li Hancıoğlu 'swap borçları dahil edilerek yapılan hesaplamaya göre Merkez Bankası'nın net rezervi şu anda (eksi) -52 milyar dolardır' dedi.

BATIK KREDİLERİ ARTIYOR, TEHLİKE BÜYÜYOR

Hancıoğlu, zamanında ödenmediği için takibe alınan kredilerde de artış yaşandığı kaydetti. 31 Aralık 2020 -12 Ocak 2021 günler arasında takipteki kredilerin 1 milyar lira(faiz hariç) daha artarak 151,9 milyar liraya çıktığını, tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranı yüzde 4,3 olduğunu belirten Hancıoğlu, KOBİ ve vatandaşlara ait banka borçlarının artık tehlike sinyalleri verdiğini ifade etti. Hancıoğlu değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

'Bugün itibariyle, KOBİ’lerin zamanında ödeyemediği kredi borçları 59,3 milyar liraya çıkmıştır. Salgın sürecinde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle işini kaybeden, geliri azalan, zorunlu izne çıkarılan vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bankalardan borçlanmaya yönlendirilince, vatandaşların bankalara olan borcunu 2020 yılında yüzde 41 oranında artmıştır. Bu konuda yeni politikalar geliştirilmezse, bu durum önümüzdeki dönemde ülkemize çok daha ağır bir fatura ödetecektir.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —