Tarih: 30.05.2024 18:35

CHP Samsun il örgütünden “Çay Mitingine” davet

Facebook Twitter Linked-in

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- CHP Lideri Özgür Özel’in Rize’de 02.06.2024 tarihinde yapacağı Çay Mitingine CHP Samsun il başkanı Mehmet Özdağ çağrıda bulundu.

Rize’de yapılacak olan çay mitingine çağrıda bulunan CHP Samsun il başkanı Mehmet Özdağ şöyle dedi. 

“Genel Başkanımız Sayın Özgür ÖZEL’in 19 Nisan 2024 tarihinde Pazar mitinginde belirttiği üzere ve ayrıca ziraat odalarının da maliyet hesaplamalarına göre yaş çay alım fiyatının destekleme hariç asgari 25 TL olması gerekmektedir. Hepimizin bildiği üzere yaş çay sezonu 04 Mayıs 2024 tarihinde başlamış olmasına rağmen 11.05.2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığının sosyal medya hesaplarından paylaştığı veriler üzerinden Yaş Çay Bedeli 17 TL artı 2 TL destekleme olarak açıklanmıştır. Samsun nüfusunun net olarak %10’unun   nüfusa kayıtlı olduğu iller Doğu Karadeniz illeri. Samsun doğumlu Doğu Karadeniz kökenli nüfus toplamının Samsun’da %35-40’lara ulaştığını hepimiz biliyoruz.  Ve Doğu Karadeniz kökenli pek çok hemşerimizin Doğu Karadeniz bölgesiyle çok kuvvetli aile ve toprak bağlarının halen devam ettiğini de biliyoruz. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinin ekmeğidir, doğal olarak da Samsun’daki Doğu Karadeniz kökenli hemşerilerimiz içinde en önemli bir geçim kaynaklarından biridir.” 

Çay üreticisi geçinmek istiyor

CHP Samsun il başkanı Özdağ açıklamasını şu ifadlerle sürdürdü.

Bu nedenle;

Yaş Çay alım fiyatının açıklanmasının ardından çay üreticileri meydanlarda, çay fabrikaları önünde, çay tarlalarında tepkilerini gösterdiler. Alanlarda basın açıklamaları yapan üreticilerimiz açıklanan yaş çay alım fiyatını kabul etmediklerini reddettiklerini söylediler.

“Kriz var para yok” diyenlere de “Sarayı kapatın çay üreticisinin hakkını verin” dediler. Çay üreticisi sadaka istemiyor hakkını istiyor. Çay üreticisi emeğinin karşılığını istiyor. Çay üreticisi geçinmek istiyor, aç kalmak istemiyor. Çay üreticisi Yaş Çay alım fiyatının en az 25 TL olmasını istiyor. Organik tarımla uğraşan üreticiler haklarını istiyor. Mevsimlik çalışan işçiler kadro istiyor.

Ekmek fiyatlarının son bir yılda %150 arttığı, Kuru Çay Fiyatlarının %224 arttığı, Nisan Enflasyonunun %68 olduğu bir ortamda  Yaş Çay alım fiyatlarının %54,5 artması kabul edilemez. Çay üreticisi 1 kilo çay satıyor, 1 Bardak çay satın alamıyor. Bir kilo çay satıyor 1 ekmek alamıyor. Çay üreticisi 1,5 kilo çay satıyor 1 ekmek ancak alabiliyor. Çay Üreticisinin bilinçli bir şekilde yoksullaştırılmasına ve mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz. Bunu engellemek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çay Türkiye Cumhuriyeti’nin bir projesidir. Cumhuriyetin ürünüdür. Milli ve stratejik bir üründür. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ’in dediği gibi bıçak çay üreticisinin kemiğine dayandı”. Çay üreticilerinin haklı tepkilerini duyan Genel Başkanımız Çay üreticilerinin seslerini daha güçlü duyurmak için Rize’ye gidiyor. Sayın Genel Başkanımız 02 Haziran Pazar Günü Saat 13.30 ‘da Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında Çay üreticileri ile bir araya gelecek ve Çay Üreticilerinin tepkilerini bütün Türkiye’ye duyuracak taleplerini dile getirecek. ses olacak. 02 Haziran Pazar günü Çay tarım bölgesinin her yerinden vatandaşlarımız üreticilerimiz BEZDUK, DARLANDUK demek için Rize’de yapılacak Çay mitingine gelecekler. Ve Türkiye ittifakı çağrısını yaparak tüm vatandaşlarının sorunlarını meydanlarda, alanlarda dile getiren Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’ le buluşacaklar. Tüm vatandaşlarımızı, Çay üreticilerimizi haklı tepkilerini duyurmak için 02 Haziran Pazar Günü Saat 13.30’da Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında   bekliyoruz. Mitinge katılım için şu anda yanımda bulunan İlçe başkanlarımı da görüyorsunuz, 17 ilçedeki ilçe başkanlarımız, Samsun’dan mitinge katılmak isteyen bütün vatandaşlarımızın taleplerini alacaklar. Otobüslerimizin hareket yerleri ve hareket saatleri katılmak isteyen ve kayırt yaptırmak isteyen vatandaşlarımıza ilçe başkanlıkları tarafından bildirilecek. Biz Samsun’dan Rize’ye, çay üreticilerinin sesini bir kez daha duyurmak üzere, Samsunlu hemşerilerimizle Rize’de ki mitingde sayın genel başkanımızı yalnız bırakmayacağız. Katılımlarınızı bekliyoruz. Gelin taleplerinizi güçlü bir şekilde duyurun. Gelin hep birlikte Çayımıza, geleceğimize, ekmeğimize sahip çıkalım “dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —