CHP’li Samsun il başkanı Mehmet Özdağ,” Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Tesisinin Selahattin Ereren İçme Suyu Arıtma Tesisinin filtre havuzlarına uzaklığının 152 metre olduğu doğru mu?”
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
(SAMSUN)- CHP’li Samsun il başkanlığında bugün saat 18’de il başkanı Mehmet Özdağ, Samsun büyükşehir belediyesin Samsun halkına doğru bilgiler vermediği yolunda yaptığı konuşmasında şöyle dedi.
“Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından basın kuruluşlarına gönderilen ve 17 Eylül tarihli yerel gazetelerde ve internet sitlerinde yer alan bir habere göre; “Rekor Tasarruf: Samsun Büyükşehir Belediyesinin Tekkeköy İlçemizde kurulu, Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Fabrikasında 2024 yılı içerisinde üretilen ürünlerde yüzde 60 tasarruf sağlandı. Aynı zamanda bu sayede toplamda 32 milyon lira gibi önemli bir tasarruf elde edildi” denilmektedir. Söz konusu tesisin 09/01/2023 tarihinde seri üretime geçtiği biliniyor. Ancak her ne hikmetse tesisin üretime geçtiği günden bugüne kadar yer alan hiçbir haberde bu tesisin açık adresi yer almıyor. Sadece ‘Tekkeköy İlçesinde kurulu’ ibaresi yer almaktadır.”
Beton parke taş tesisi kuracak başka yer bulamadınız mı?
Beton parke taş tesisi kuracak başka yer bulamadılar mı diye soran Mehmet Özdağ konuşmasına şöyle devam etti.
“Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Tesisinin tam olarak konumu nedir? Bu tesis Samsun halkına içme suyu sağlayan Selahattin Ereren İçme Suyu Artıma Tesisi alanı içerisinde midir? Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Tesisinin Selahattin Ereren İçme Suyu Arıtma Tesisinin filtre havuzlarına uzaklığının 152 metre olduğu doğru mu? Samsun Halkının gönlüne taht kuran rahmetli büyükşehir belediye başkanımız Muzaffer Önder’in tam 28 yıl önce, Samsun halkının sağlıklı ve sürekli içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere kurduğu çaba sarf ettiği, emek sar ettiği bu tesise bugüne kadar kayda değer, yatırım yapmayan AKP’li büyükşehir belediye başkanları şimdide bu tesisin filtre havuzlarının dibine filtre havuzlarına partikül ve kirlilik yaratacak olan bir beton üretim tesisini yapmak ne kadar doğrudur. Beton parke taş tesisi kuracak başka yer bulamadınız mı? Selahattin Ereren İçme Suyu Arıtma Tesisinin İçerisinde Kurulu Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Fabrikası İçin ÇED Raporu aldınız mı? Çünkü, Samsun Büyükşehir Belediyesinin açıklamalarına göre; tesiste saatte 187,5 m² alanı kaplayacak şekilde 18 çeşit beton türevi ürün üretimi yapıldığı söyleniyor. Bu da saatte ortalama 30 ton malzemenin işlendiği anlamına geliyor. Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği Ek-2 Madde 18’e göre; Üretim kapasitesi 5 ton/saat ve üzerinde olan, çimento veya diğer bağlayıcı maddeler kullanarak, şekillendirilmiş malzeme üreten tesisler için ÇED raporu alınması zorunludur diyor. Şimdi bir kere daha soruyoruz, Kilit Parke Bordür ve Beton Üretim Tesisinde, saatte ortalama 30 ton malzeme üretildiğini Samsun Büyükşehir belediyesi kendisi açıkça ifade ettiğine göre, bu tesis için Samsun büyükşehir belediyesi ÇED raporu almış mıdır” diye sordu.
Ortada bir tasarruf var mıdır?
CHP’li Samsun il başkanı Özdağ; “Samsun büyükşehir belediyesini halkın sağlığını ve Samsun halkının sürekli içme suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde bu ihtiyaca zarar verecek hiçbir yatırım ve eylem yapmaması konusunda bir kere daha uyarıyoruz. Diğer bir başka konu da şudur; Aynı tesisi için 2023 yılının Ocak ayında ve 2023 yılı içerisinde birkaç kez daha aynı benzeri üretim rakamlarıyla tesis yapıldığı ve hatta 2023 yılı sonunda 32 milyon liralık gelir elde edildiği bir önceki belediye başkanı tarafından da ifade edilmiş. Her iki belediye başkanının aynı tesis hakkında yaptığı açıklamaları göz önüne aldığımız zaman, 17 Eylül’de yapılan açıklama doğru mudur? Ortada bir tasarruf var mıdır? eğer bu tasarruf doğruysa 1 yılda aynı tesiste, aynı ekipmanlarla, aynı personellerle, aynı üretim teknikleriyle nasıl olurda %60 tasarruf yapılır? Demek ki bir önceki yılda yapılan ya hatalı bir işlem vardır. Ya açıkça art niyetli maliyet artışları vardır. Bunun hesabı sorulmuş mudur? Araştırması yapılmış mıdır? diğer başka bir konuda şudur. Eğer yapılan işlem tasarruf değil de doğrudan doğruya kapasite artışıysa bir kere daha soruyoruz, bu tesis için Selahattin Ereren içme suyu arıtma tesisinin dibinde kurulu olan bu beton ve taş üretme tesisi için Samsun büyükşehir belediyesi ÇED raporu almış mıdır? bütün bu soruların yanıtlarının ısrarcı takipçisi olacağız” dedi.