Tarih: 16.09.2024 22:41

CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan; “Verimli tarım uygulamasını bir türlü beceremiyoruz.”

Facebook Twitter Linked-in

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan, beraberinde il başkanı Mehmet Özdağ ve Ladik CHP ilçe başkanı Samet Dİlmen ile birlikte, Ladik ilçesinin Eğnekaraca mahallesinde köy sakinleriyle birlikte köyün Aşevinde toplanarak tarım sulamayla ilgili konuştular.

CHP’li Samsun Milletvekili Çan, şöyle dedi. 

“Ladik Eğnekaraca köyündeyiz. Muhtarımız ve çevre köy muhtarlarımız, köyün sakinleri bizlerle beraber. Bundan yaklaşık 10 gün kadar önce, Ladik ve Suluova arasında bulunan Derinöz barajından tarımsal sulama amaçlı, köylere giden sular, su sisteminde ciddi anlamda haksızlık olduğu özellikle Eğnekaraca köyünün tarım sulamadan mağdur kaldığını konusunda muhtarımız bize taleplerini bildirdi. Bizde geldik yerinde inceledik. Kendilerine DSİ’nin ilgili biriminden söylenen gerekçe barajla köy arasındaki kot farkı nedeniyle bunun çok mümkün olmayacağı, olamayacağı ama yaklaşık 1,5- 2 milyon lira kadar bir harcamayla köy sakinlerinin kendi bütçelerinden yapacağı harcama, tarımsal sulamaya DSİ’de katkıda bulunacağını söylemişler. Ama biz yerinde inceledik, yaklaşık çevre köylerden daha yüksek kotlarda olan köylerden Derinöz barajından sulama amaçlı su çeken köyler var. Burada yıllardır kendi imkanlarıyla tarım yapan çiftçilerimiz, üreticilerimiz özellikle kendi kendine yetemeyen ülkemizin, tarım konusunda kendi kendine yetemeyen ülkemizin tarımsal üretimine katkıda bulunmak amacıyla yaptığı tarımda verim kaybı yaşıyorlar.” 

Derinöz barajından tarımsal sulamadan yararlanamayan Eğnekaraca köyü muhtarı Mehmet Yolaçan;

“Bizim köyümüzün arazi sulama suyumuz yok. Çevre köylerin tamamında sulama olmasına rağmen, bizim köyde yok. Daha önce ben gittiğimde DSİ şefiyle görüştüm, kot farkından dolayı bize su verilemeyeceğini söylediler. Fakat 1 milyon, 1,5 milyon civarında maddiyat olarak bizden para istiyorlar. Boruları siz alın biz suyu verelim diyorlar. Bizim böyle bir mağduriyetimiz var. İçme suyunda da sorunumuz var. Arazi sulama suyunda da sorunumuz var, eksiğimiz var. Vekilimle görüştüm, sağ olsun vekilim de geldiler, artık bundan sonrasını da vekilimiz takip edecek inşallah” diye konuştu.

 Ladik Akyar köyü muhtarı Satılmış Gökdeniz’de yaşadıkları mağduriyeti şu ifadelerle anlattı.

“Bizim arazinin yarısında DSİ yarısını yaptı, yarısına gelince köyde su var deyip arazinin bin dönümünü bıraktı. Şu anda bin dönüm olan yerde arazide su yok. Bu sene çok mağdur kaldık. Ayçiçeklerini sulayamadık. Verim çok az oldu. Arazimizde çok verimli bir yerde. SASKİ’ye gittik, DSİ’ye gittik aynı Mehmet Yolaçan’a dediği gibi boruları siz alacaksınız kepçeyi biz vereceğiz. Boruları aldığımız zaman da köyde hiç arazisi olmayan da var. Arazisi olanda var. Vekilim geldi, kendisiyle görüştük, sorunlarını anlat dedi, bende sorunlarımı anlattım. İnşallah sonu iyi gelir. Alt yapımızda yok. Köyde geçenlerde bir su kesintisi oldu. SASKİ’ye gittim, SAKİ müdürü bana dedi ki abone olacaksınız. Abone olursanız yaparız. Abone olalım dedim, peki alt yapı ne olacak dedim. Alt yapıyı şu anda yapamayız dedi. Buna söz veremem, hayır öyle bir şey yok dedi. Sen abone olacaksın diye ben alt yapıyı yapamam dedi bana. Ben de dedim ki o zaman siz alt yapıya söz verin bizde abone olayım. Ondan sonra bana dedi ki, muhtar olarak sen gel, azaların gelsin, gerisini sen bu köyü bana bırak dedi. Bende köyde millete seslendiğimde dediler ki alt yapı olmadan sen bizi nasıl abone yapıyorsun dediler. Onlarda haklılar. Şu anda köyümüzde alt yapıda yok. Abonelikte yok, ama biz abone olmak istiyoruz. Köyümün yarısıyla konuştum abonemizi olalım ama alt yapı olsun diyorlar” şeklinde konuştu.

CHP’li Samsun Milletvekili Çan, konuşmasına şöyle devam etti. 

“Vatandaşlarımızı dinledik. Bu yıl üretici için bir kâbus yılı. Hem iklim etkisi hem tarım zararlıları, kahverengi kokarca gibi hem de ülke yönetiminden ekonomi yönetiminden kaynaklı olarak, sulama sorunları nedeniyle vatandaşımız az önce ayçiçeğinden bahsetti. Son bir haftada Ayçiçek yağına iki kez zam geldi. Bunun tek bir sebebi var. Verimli tarım uygulamasını bir türlü beceremiyoruz. Bir devlet politikası haline getiremiyoruz. Olan yine tüketiciye oluyor, üreticiye oluyor. Yılda normalde bir defa, iki defa zamlanan ürünler son haftada 2 kez Ayçiçek yağına zam geldi. Bundan bir an önce kurtulmak lazım, bu kabustan. Vatandaşın derdini dinlemek ve anlamak gerekiyor. Bir tarım politikası uygulamak gerekiyor. Fındıkta, çeltikte, ayçiçeğinde, buğdayda, çayda, fıstıkta Türkiye’nin birinci partisi, her derdin var bir çaresi diyerek yaz boyunca çiftçilerinin yanında oldu onların seslerini dinledi.”

Ayvalı köyü muhtarı Mehmet Örnek’te sorunlarını hakkında şöyle dedi.

“Coğrafi olarak, Derinöz barajı Ladik sınırları içerisinde, su kaynaklarını topladığı yerde Ladik sınırları içerisinde, ancak bu Derinöz barajı Ladik sulama, Akdağ sulama birliği olarak, biz köylülere çiftçilere, sulama imkânı veriyor. Fakat şu an ciddi miktarda Suluova ve Amasya buradan içme suyu ihtiyacı diye su almıyor bunun miktarı belli değil. Şu an bizde Ayvalı mahallesi olarak, sulama ihtiyacı olan hayvancılık yaptığımız için sulama ihtiyacı olan mısırdır, ayçiçeğidir bu tipte bitkiler ekmemiz gerekirken bundan dolayı sadece hububata el verebiliyoruz. Aynı zaman da Ayvalı mahallesi sınırları içerisinde şu an tam 7 tane kum ocakları açıldı. Su en değerli şeydir. Toprak ve su milli ve yerli olmak istiyorsanız suya toprağına sahip çıkacaksınız. Bugün için bana silis kumu, çakıl bunlar lazım değil.”  

Oymapınar köyü muhtarı İhsan Sağlam;

“Biz 5 köy Akyar’dan su aldık. Şu an açıkta geliyor suyun gözü. SASKİ’ye gidiyorum, SASKİ diyor ki büyükşehire söyleyeceksiniz diyor. Muhtarlarla geçen büyükşehire gittik.  İki gün sonra oradayız dedi. 15 gün oldu daha gelen yok giden yok. Şu anda 2 gündür de suyumuz akmıyor.  Buna ne yapmamız gerekiyor. 2 gündür susuz köyümüz. Akşam geliyorlar su yok mu muhtar? Sabah geliyorlar su yok mu muhtar? İki gündür büyükşehir belediyesine kayıt verdim. Bugünde kayıt verdim. Gelen giden yok. Belki öğleden sonra bir tanker su götürürüz havasını alırız bakarız. Gelmeyen suyun havasını nasıl alacaksınız? “

     




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —