CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan; “Verimli tarım uygulamasını bir türlü beceremiyoruz.”

CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan; “Verimli tarım uygulamasını bir türlü beceremiyoruz.”

CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun’un Ladik ilçesinin Eğnekaraca ve sınır köylerinin tarımsal sulamada yaşadıkları sorunları dinledi.

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan, beraberinde il başkanı Mehmet Özdağ ve Ladik CHP ilçe başkanı Samet Dİlmen ile birlikte, Ladik ilçesinin Eğnekaraca mahallesinde köy sakinleriyle birlikte köyün Aşevinde toplanarak tarım sulamayla ilgili konuştular.

CHP’li Samsun Milletvekili Çan, şöyle dedi. 

“Ladik Eğnekaraca köyündeyiz. Muhtarımız ve çevre köy muhtarlarımız, köyün sakinleri bizlerle beraber. Bundan yaklaşık 10 gün kadar önce, Ladik ve Suluova arasında bulunan Derinöz barajından tarımsal sulama amaçlı, köylere giden sular, su sisteminde ciddi anlamda haksızlık olduğu özellikle Eğnekaraca köyünün tarım sulamadan mağdur kaldığını konusunda muhtarımız bize taleplerini bildirdi. Bizde geldik yerinde inceledik. Kendilerine DSİ’nin ilgili biriminden söylenen gerekçe barajla köy arasındaki kot farkı nedeniyle bunun çok mümkün olmayacağı, olamayacağı ama yaklaşık 1,5- 2 milyon lira kadar bir harcamayla köy sakinlerinin kendi bütçelerinden yapacağı harcama, tarımsal sulamaya DSİ’de katkıda bulunacağını söylemişler. Ama biz yerinde inceledik, yaklaşık çevre köylerden daha yüksek kotlarda olan köylerden Derinöz barajından sulama amaçlı su çeken köyler var. Burada yıllardır kendi imkanlarıyla tarım yapan çiftçilerimiz, üreticilerimiz özellikle kendi kendine yetemeyen ülkemizin, tarım konusunda kendi kendine yetemeyen ülkemizin tarımsal üretimine katkıda bulunmak amacıyla yaptığı tarımda verim kaybı yaşıyorlar.” 

Derinöz barajından tarımsal sulamadan yararlanamayan Eğnekaraca köyü muhtarı Mehmet Yolaçan;

“Bizim köyümüzün arazi sulama suyumuz yok. Çevre köylerin tamamında sulama olmasına rağmen, bizim köyde yok. Daha önce ben gittiğimde DSİ şefiyle görüştüm, kot farkından dolayı bize su verilemeyeceğini söylediler. Fakat 1 milyon, 1,5 milyon civarında maddiyat olarak bizden para istiyorlar. Boruları siz alın biz suyu verelim diyorlar. Bizim böyle bir mağduriyetimiz var. İçme suyunda da sorunumuz var. Arazi sulama suyunda da sorunumuz var, eksiğimiz var. Vekilimle görüştüm, sağ olsun vekilim de geldiler, artık bundan sonrasını da vekilimiz takip edecek inşallah” diye konuştu.

 Ladik Akyar köyü muhtarı Satılmış Gökdeniz’de yaşadıkları mağduriyeti şu ifadelerle anlattı.

“Bizim arazinin yarısında DSİ yarısını yaptı, yarısına gelince köyde su var deyip arazinin bin dönümünü bıraktı. Şu anda bin dönüm olan yerde arazide su yok. Bu sene çok mağdur kaldık. Ayçiçeklerini sulayamadık. Verim çok az oldu. Arazimizde çok verimli bir yerde. SASKİ’ye gittik, DSİ’ye gittik aynı Mehmet Yolaçan’a dediği gibi boruları siz alacaksınız kepçeyi biz vereceğiz. Boruları aldığımız zaman da köyde hiç arazisi olmayan da var. Arazisi olanda var. Vekilim geldi, kendisiyle görüştük, sorunlarını anlat dedi, bende sorunlarımı anlattım. İnşallah sonu iyi gelir. Alt yapımızda yok. Köyde geçenlerde bir su kesintisi oldu. SASKİ’ye gittim, SAKİ müdürü bana dedi ki abone olacaksınız. Abone olursanız yaparız. Abone olalım dedim, peki alt yapı ne olacak dedim. Alt yapıyı şu anda yapamayız dedi. Buna söz veremem, hayır öyle bir şey yok dedi. Sen abone olacaksın diye ben alt yapıyı yapamam dedi bana. Ben de dedim ki o zaman siz alt yapıya söz verin bizde abone olayım. Ondan sonra bana dedi ki, muhtar olarak sen gel, azaların gelsin, gerisini sen bu köyü bana bırak dedi. Bende köyde millete seslendiğimde dediler ki alt yapı olmadan sen bizi nasıl abone yapıyorsun dediler. Onlarda haklılar. Şu anda köyümüzde alt yapıda yok. Abonelikte yok, ama biz abone olmak istiyoruz. Köyümün yarısıyla konuştum abonemizi olalım ama alt yapı olsun diyorlar” şeklinde konuştu.

CHP’li Samsun Milletvekili Çan, konuşmasına şöyle devam etti. 

“Vatandaşlarımızı dinledik. Bu yıl üretici için bir kâbus yılı. Hem iklim etkisi hem tarım zararlıları, kahverengi kokarca gibi hem de ülke yönetiminden ekonomi yönetiminden kaynaklı olarak, sulama sorunları nedeniyle vatandaşımız az önce ayçiçeğinden bahsetti. Son bir haftada Ayçiçek yağına iki kez zam geldi. Bunun tek bir sebebi var. Verimli tarım uygulamasını bir türlü beceremiyoruz. Bir devlet politikası haline getiremiyoruz. Olan yine tüketiciye oluyor, üreticiye oluyor. Yılda normalde bir defa, iki defa zamlanan ürünler son haftada 2 kez Ayçiçek yağına zam geldi. Bundan bir an önce kurtulmak lazım, bu kabustan. Vatandaşın derdini dinlemek ve anlamak gerekiyor. Bir tarım politikası uygulamak gerekiyor. Fındıkta, çeltikte, ayçiçeğinde, buğdayda, çayda, fıstıkta Türkiye’nin birinci partisi, her derdin var bir çaresi diyerek yaz boyunca çiftçilerinin yanında oldu onların seslerini dinledi.”

Ayvalı köyü muhtarı Mehmet Örnek’te sorunlarını hakkında şöyle dedi.

“Coğrafi olarak, Derinöz barajı Ladik sınırları içerisinde, su kaynaklarını topladığı yerde Ladik sınırları içerisinde, ancak bu Derinöz barajı Ladik sulama, Akdağ sulama birliği olarak, biz köylülere çiftçilere, sulama imkânı veriyor. Fakat şu an ciddi miktarda Suluova ve Amasya buradan içme suyu ihtiyacı diye su almıyor bunun miktarı belli değil. Şu an bizde Ayvalı mahallesi olarak, sulama ihtiyacı olan hayvancılık yaptığımız için sulama ihtiyacı olan mısırdır, ayçiçeğidir bu tipte bitkiler ekmemiz gerekirken bundan dolayı sadece hububata el verebiliyoruz. Aynı zaman da Ayvalı mahallesi sınırları içerisinde şu an tam 7 tane kum ocakları açıldı. Su en değerli şeydir. Toprak ve su milli ve yerli olmak istiyorsanız suya toprağına sahip çıkacaksınız. Bugün için bana silis kumu, çakıl bunlar lazım değil.”  

Oymapınar köyü muhtarı İhsan Sağlam;

“Biz 5 köy Akyar’dan su aldık. Şu an açıkta geliyor suyun gözü. SASKİ’ye gidiyorum, SASKİ diyor ki büyükşehire söyleyeceksiniz diyor. Muhtarlarla geçen büyükşehire gittik.  İki gün sonra oradayız dedi. 15 gün oldu daha gelen yok giden yok. Şu anda 2 gündür de suyumuz akmıyor.  Buna ne yapmamız gerekiyor. 2 gündür susuz köyümüz. Akşam geliyorlar su yok mu muhtar? Sabah geliyorlar su yok mu muhtar? İki gündür büyükşehir belediyesine kayıt verdim. Bugünde kayıt verdim. Gelen giden yok. Belki öğleden sonra bir tanker su götürürüz havasını alırız bakarız. Gelmeyen suyun havasını nasıl alacaksınız? “

     



HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Björk: Tacize uğradım!

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun şube başkanı Korkmaz; Teknoloji yoksunu bir ülke haline geldik.

CHP’nin Dışişleri gölge bakanı Prof.Dr. Uzgel; Atatürk, Birleşmiş Milletlere dedi ki, üyelik için biz başvurmayalım siz davet edin.

Samsun Devrimci 78’liler derneği, 12 Eylül Faşist darbesinin 44. Yılında miting düzenlediler.

Terme’de fındık üreticisi kokarcalı fındıklarını meydanda yola döktü.

CHP’li Gölge Sağlık bakanı Opr.Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz; “Tekkeköy’de 250 yataklı devlet hastanesinin ihtiyaç var mıdır, yok mudur? Sorgulamamız gerekli.

CHP Samsun İl Başkanlığı'nın Tarım Politikaları Paneli'nde konuşan üretici: "Bir Dilan Polat kadar konuşulmuyoruz"

Samsun ZMO başkanı Bayzat; Ülkemiz sınırlarından giren yeni bir belamız var artık bizim, kahverengi kokarca!

Samsun’da da CHP’nin kuruluşunun 101. yıl dönümü kutlandı.

ADD Samsun şube başkanı Yelekin’in 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu mesajı!

Eğitim-İş Samsun şube başkanı Gündüz; İlk dersimiz cumhuriyet, konumuz vatanseverlik ve bağımsızlık!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

CHP’li Samsun il başkanı Özdağ; “Samsun büyükşehir belediyesi halka doğru bilgi vermelidir.”

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun şube başkanı Korkmaz; Teknoloji yoksunu bir ülke haline geldik.

CHP’li Samsun Milletvekili Çan; “İnanç kurumunu dernek, kültür faaliyeti haline getirmek doğrudan olmasa da dolaylı bölücülüktür.”

CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan; “Verimli tarım uygulamasını bir türlü beceremiyoruz.”

Eğitim-İş Samsun şubesi üyelerinden Samsun valiliği önünde faraşlı ve süpürgeli protesto!

Erdem Avcı: “Tel Kadayıf gibi tel tel dökülüyorlar koruyucu giyim yardımlarına ne oldu?

KAVSİYAD başkanı Serdar Yerişkin; “Kişisel kazanım, dünyalık kazanım insan hayatıyla eş değer tutulamaz.

Kavak Köseli köyü halkı 2000 yıllık kral mezarlığının koruma altına alınmasını istiyor!

CHP’li PM üyesi Prof.Dr. Armağan Erdoğan; Bizler sizlerle, sahayla, uzmanlarla birlikte, katılımcı parti programımıza yazacağız

CHP Samsun İl kadın kollarından 101. Yılda, 101 ışık tutan kadın, 101 yeni üye rozet takdimi!

CHP’nin Dışişleri gölge bakanı Prof.Dr. Uzgel; Atatürk, Birleşmiş Milletlere dedi ki, üyelik için biz başvurmayalım siz davet edin.

Samsun Devrimci 78’liler derneği, 12 Eylül Faşist darbesinin 44. Yılında miting düzenlediler.

CHP’li genel başkan yardımcısı gölge sağlık bakanı Dr. Şahbaz; Samsun şehir hastanesine gidilip gelinecek henüz yol bile yok

Terme’de fındık üreticisi kokarcalı fındıklarını meydanda yola döktü.

CHP’li Gölge Sağlık bakanı Opr.Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz; “Tekkeköy’de 250 yataklı devlet hastanesinin ihtiyaç var mıdır, yok mudur? Sorgulamamız gerekli.

CHP Samsun İl Başkanlığı'nın Tarım Politikaları Paneli'nde konuşan üretici: "Bir Dilan Polat kadar konuşulmuyoruz"

CHP Grup başkanvekili Gökhan Günaydın; Kime sorsanız bu memleketin en geleneksel yemeği kuru fasulye pilavdır.

CHP’li Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; “Narin olayı bir siyasi koruma altında mı?”

Eğitim-Sen Samsun şube başkanı İsmail Yavuz; Basın açıklamamızı Narin’in şahsında tüm katledilen çocuklarımız için yapıyoruz!

Samsun ZMO başkanı Bayzat; Ülkemiz sınırlarından giren yeni bir belamız var artık bizim, kahverengi kokarca!

Samsun Kadın Dayanışmasından Narin Güran tepkisi; Faillerin aklandığı bu ülkede hiçbir çocuk güvende değil.

SES Samsun şube sekreteri Şule Alandağlı; “Çocuklar için güvenli bir dünya istiyoruz Narin için adalet!”

Samsun’da da CHP’nin kuruluşunun 101. yıl dönümü kutlandı.

ADD Samsun şube başkanı Yelekin’in 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu mesajı!

Samsun Milletvekili Murat Çan’ı CHP’nin 101. Kuruluş yıldönümü mesajı

Eğitim-İş Samsun şube başkanı Gündüz; İlk dersimiz cumhuriyet, konumuz vatanseverlik ve bağımsızlık!

Karadeniz'de can pazarı yaşandı, 1 kişi yaşamını yitirdi!

Atakum Belediyesi yeni eğitim öğretim yılı öncesi kentteki tüm okulları yıkadı

Atakumlu çiftçiye üretim desteği

TÜM-BEL-SEN Samsun şube sekreteri Özcan Çelik’in Zabıta haftasının 198. yılı mesajı!

Yükleniyor