Tarih: 06.11.2022 14:06

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

Facebook Twitter Linked-in

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Çağdaş Yaşamı destekleme Derneği Samsun Şubesi Gençleri için Samsun Bilgisayar Mühendisleri Odası Temsilcisi Bilgisayar Mühendisi Akın Ömür tarafından, “Siber Güvenlik” konusunda dernek binasında Hayriye Yılmaz Eğitim Evi salonunda bir panel verildi.

ÇYDD Samsun Şubesi gençlerinin yoğun katılımının olduğu sunumda Bilgisayar Mühendisleri Odası Samsun Temsilcisi Akın Ömür panelinde öne çıkan başlıklar şöyle:

KUANTUM BİLGİSAYAR ÇAĞINA GİDİYORUZ.

Akın Ömür;  “Günümüz teknolojisinde, bundan sonra Kuantum Bilgisayarlar diyoruz. Normal bir bilgisayarda veriyi nasıl işleriz. Sıfır ve 1’de işleriz, kullandığımız sistem bu.  Günümüzde veri ekranlarımız da bunu çeşitli programlarla işliyoruz. Bilgisayarın anlayacağı dile makine diline çevirip, sisteme atıyoruz orada bunun depolamasını yapıyoruz. Başka yerlere götürüyoruz ya da uzaktan bağlantıyla bunların kopyalamasını yapıyoruz. Kuantum bilgisayarlarda artık bu böyle olmayacak. Kuantum bilgisayarlarda sıfır ile bir olmayacak. Sıfır ile bir arasındaki sonsuz sayı aralığı var. Bu sayı aralığında beynin çalışma mantığı ile beraber, beyin nasıl ki, bir şey, görüp de bir şeyi algılayınca sistemine atıyor. Kaydını oraya atıyor, algıyla bunu yapıyor, Kuantum bilgisayarlar bu şekilde çalışacaklar, yaklaşık olarak ön görülen süre, 5 yıl sonra falan geçiş dönemi, bir ara yüz ile kullanım dönemi, arkasından da bunların elimizdeki bütün bilgisayarların, cep telefonlarının ne kadar ekipman varsa bunların hepsini kaldırıp çöpe atacağız ve tamamen Kuantum bilgisayarlara geçiş yapacağız.  Tıklayacağız önümüze ekran düşecek, ekranın üzerinde hareketler yapacağız, yani şu anda, 2050-2060-2080 yıllarını gösteren, o bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz, oradaki hareketlerin tamamı önümüze gelecek. Bunlar hazır ama ticari bir yapı oluştuğu için, bu ticaret yapısı içerisinde, bunu dönem içerisinde, bizlere sunacaklar. Eski bilgisayarlar, günümüz teknolojisi ve kuantum bilgisayarlar. Bunların hepsinde veri işliyoruz. Hisse verilerimizi saklıyoruz, bankalar veri saklıyor, devlet kurumu veri saklıyor. Özel şirketlerde saklıyor. Bunların bir cazibesi oluyor. Bu cazibe durumunda da, bunlara bir saldırı gerçekleşiyor. İşte buna Siber Saldırı ve buna karşı olan duruşa da Siber Güvenlik olarak bir yaklaşım, ortaya koyuyoruz. Şimdi size anlatacağım konu bunun üzerine” dedi.

4 G TEKNOLOJİSİ YERİNİ 5 G TEKNOLOJİSİNE BIRAKIYOR!

Akın Ömür, ÇYDD gençlerine verdiği panelini şöyle devam ettirdi. “Hayatımızın her noktasında internetle iletişim kuran her şeye Siber bağlantı diyoruz. Anlattığım kuantum bilgisayarlar öncesinde şunu da yaşayacağız. Artık evimizde nesneleri internet olarak girdiğimiz unsuru kullanmaya başlayacağız bu arada. İşte telefondan ayarlayacağız, diyeceğiz ki fırına yemeği atacaksınız içerisine ben eve gelmeden 5 dakika içerisinde yemek hazır olsun. Çalışmaya başlayacak, siz eve gittiğiniz yemek hazır olacak. Çamaşır makinesine diyeceksiniz ki işte şu saatte çamaşırı yıka, kurut ben gelip onu asacağım gibi. Bunu ne ile yapacağız 5 G ile yapacağız. Şimdi kullandığımız teknoloji 4G ile 5 G arasındaki farkı söyleyeyim, şu anda kullandığımız teknoloji 4 G teknolojisi,  sistemden aldığı sinyali, baz istasyonlarından, yayıyor. Teknik olarak yayılım yapıyor yani, 360 derece açıyla beraber dalga sinyali gönderiyor. Bizim cep telefonlarımızda bu sinyali algılıyor, ondan sonra orada bir iletişim kurmaya başlıyoruz. 5 G’de durum böyle olmayacak. 5G’de direktmen, bu baz istasyonları bizim, cihazlarımızla direkt iletişim kuracaklar, nokta atışı. 360 derece yayılım artık olmayacak. O nokta atışıyla birlikte iletişim kuracak, hızımız oldukça fazla artacak. Hayal edemediğimiz şekilde artacak, bununla beraber.  Ama arkadaşlar baz istasyonları sayısı da bununla beraber artacak. Dolayısıyla bunun artmasıyla beraber de yaşadığımız alanlarda manyetik alanlarda artmaya başlayacak. Dolayısıyla bu ilerleyen dönemlerde yaşadıkça göreceğiz, sağlıkla ilgili çeşitli problemlerle karşı karşıya kalma durumunu da yaşayacağız” diye ifade etti.

SİBER UZAY!

Bilgisayar mühendisi Ömür, Siber Uzay hakkında da şunları ifade etti. “Bir cep telefonu elimizde, ben buradan internete bağlantı kuruyorum. Bu bağlantıları nasıl yapıyorum. Baz istasyonu tedarikiyle yapıyorum. Baz istasyonu ne yapıyor, ya yeraltından fiber kabloyla beraber, bulunduğu bölgede ki merkezi santralle iletişim kuruyor,  ya da uyduyla beraber iletişim kuruyor. Cep telefonundan nereye bağlanmak istiyorum, Amerika’da ki bir web sitesine bağlanmak istiyorum. Sistem ne yapıyor uygu bağlantıyla beraber Amerika ile iletişim kuruyor. Oradaki ulaşmak istediğimiz yerin web sitesinin, Survivor’una ilintisini kurarak, bana veriyi sağlıyor. Bunu nasıl yapıyoruz? Çok büyük bir ağ ile yapıyoruz. Şu anda benim telefonumla bilgisayarımla iletişim kurmamla, buradan Rusya’da ki, Japonya’da ki, bir bilgisayarla iletişim kurmak, bunun için arada bir sürü cihazlar var. Yani şu anda dünya üzerinde belki 100 milyar civarında cihaz internet üzerinden ağ olarak birbirine bağlı durumda” şeklinde konuştu.

Sunumun ardından ÇYDD’li lise ve üniversiteli gençlerin soru ve cevaplarla devam etti.

 

 

 

    




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —