Savaş yıllarından günümüze kadar kullanılan dahili ve cerrahi tıp aletleri ile dişhekimlerinin kullandığı çok eski Unit’ler müzeye gelenlere tanıtılıyor.
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Cerrahi El Aletleri Samsun Sağlık Müzesi, cerrahi aletlerin dışında birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Kurtuluş savaşı yıllarından da eski yıllarda kullanılan dahili ve cerrahi el aletlerinin yanı sıra dişhekimliğinde de kullanılan koltuklar (Unit’ler) ziyaretçilerin hayretler içinde geziyorlar.
Cerrahi el Aletleri Samsun Sağlık Müzesi müdiresi Tuba Kıyıcıoğlu, müzedeki aletleri şöyle anlattı.
“Cerrahi el Aletleri Sağlık Müzesi nadide eserlerinden bir tanesi görmüş olduğunuz hasta taşıma sandalyesidir. Aynı zamanda da tartı olarak da kullanılmaktadır. İngiltere’de 1800’lü yıllarda hastaları bu kollardan taşınabilir şekilde, yatan hastaları taşımak için hem de hassas tartısı sayesinde burada görmüş olduğunuz sayesinde insanları hastaları oturtup, ağırlıklarına göre ilaç dozajı belirlermiş. Şu an günümüzde ise İngiltere’de halen kullanılmakta. At jokeylerinin kullanmış olduğu, at jokeyleri hafif olmak durumunda hassas tartı olduğu içinde halem İngiltere’de kullanılmakta olan, nadide eserlerimizden bir tanesidir. Yine müzemizin nadide eserlerinden bir tanesi de burada görmüş olduğunuz mor ışın tedavisinde kullanılan bu cihazlardır. Bu mor ışığı tedavisinde cihazlar, erken kellik, erken saç ağırması, baş ağrısı gibi birçok hastalıkta kullanılmaktaymış Amerika’da, daha sonrasında Amerikan mahkemeleri 1951 yılında bu cihazların gerçekten hastalıklara iyi gelmediğini ve vücuda zarar verdiğini düşünerek kaldırmışlar. Şu anda biz müzemizde sergilemekteyiz. Nadide eserlerimizden bir tanesi de kurtuluş döneminden kaldığı düşünülen, kurtuluş savaşı döneminden kaldığı düşünülen, hasta sedyemiz, aynı zamanda koltuk görebilirsiniz, 2 tan değneklerimizde bulunmaktadır. Burada görmüş olduğunuz diş röntgen cihazı ise Bursa’da bir dişhekimimiz tarafından Kadir Tepeoğlu tarafından bizlere gönderilmiş olan, eserdir. 1980 yılında Alman bir şirketin, üretmiş olduğu nadide ürünlerden bir tanesidir. Şu an dünyada 3 adet bu eserden görebilirsiniz. 2 tanesi yurt dışında müzelerde bir tanesi ise şu an Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesinde sergilenmektedir. Müzemizde ziyaretçilerimizin görebileceği, biz bunları tabi ki araştırmak amaçlı diyoruz. Sergilemek değil. 19 Mayıs Üniversitesi Anatomi Ana Bilim Dalından gelmiş olan gerçek uterusları, çocuk kalpleri ve insan kalplerimiz de ziyaretçilerimiz inceleyebilirler. Yine müzemize gelen ziyaretçilerimiz geçmişten günümüze cerrahi el aletlerinin ne düzeyde olduğunu görebilmeleri için kurulmuş olan bir odamız burası. Burası Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi derneğine ait Samsun’daki üretim yapan cerrahi el aleti üreticilerinin bulundukları şu anda ürettikleri cihazları çok rahatlıkla görüp inceleyebilecekler” şeklinde konuştu.