Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) olarak kuruluşumuzun 66. yılını bilimi, tekniği esas alan mesleki birikimimiz; eşitlik, özgürlük, demokrasi temelinde ilerici ve halkçı bakış açımızla kutluyoruz.
Mehmet Rebii Özdemir
SAMSUN- EMO Samsun Şube Başkanı Tarık Tarhan meslek odalarının kuruluşunun 66. yılı nedeniyle yayınladığı mesajında şunları ifade etti.
6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası`nın kabul edilmesinin ardından ilk genel kurulunu gerçekleştirerek, meslektaşlarının hak ve çıkarlarını ülkenin, halkın çıkarları temelinde koruma kararlılığında olan EMO, Anayasa`nın kendine verdiği yetkiyle kamusal yarar doğrultusunda, mesleki alanın düzenlenmesi denetlenmesi amacıyla örgütsel hayatına fiilen, 26 Aralık 1954 tarihinde başlamıştır.
Mühendislik mesleğinin gelişmesi, bilimin ve teknolojinin yakından takip edilerek kamu yararına kullanılmasına TMMOB ve bağlı odaları ile birlikte öncülük yapan EMO, bugün sayısı 66 bini aşkın; elektrik, elektronik, haberleşme, kontrol ve biyomedikal mühendislerinin oluşturduğu, 14 Şube, 111 il ve ilçe temsilciliği, 154 çalışanı ile ülkemizin birçok noktasında; sahip olduğu birikimi meslektaşlarının özlük hakları başta olmak üzere, toplumsal, güncel tüm sorunların çözümüne, bilimsel anlamda gelişime katkı koyarak mücadelesine devam etmektedir.
66 yıl önce üyesinden aldığı güç ve toplumsal sorumluluk bilinci ile meslek alanını ilgilendiren konularda bilgi üretmeyi ve üretilen bilgiyi üyeleri ve kamuoyu ile paylaşmayı şiar edinen EMO bu doğrultuda; ekonomik, siyasi, toplumsal bir bakış açısıyla bilim insanları, sanayi temsilcileriyle; düzenlediği etkinlikler, hazırladığı raporlar, basın açıklamaları, çıkardığı yayınlar, verdiği eğitimler, açtığı davalar ile mücadele gücüne güç katmıştır.
Ülkemiz son dönemde uygulanan yanlış politikalar ve pandeminin de etkisiyle zor bir döneme girmiş, kamusal kaynakların tüketilmesi, kamusal yatırımların ortadan kalkması, toplumsal yarar yerine sermaye gruplarının çıkarlarının gözetilmesi gibi uygulamalarla sosyal devlet olma anlayışından hızla uzaklaşılmıştır. Uygulanan yanlış eğitim politikaları sonucu milyonlarca öğrencinin internet ve teknik olanaktan yoksun bırakılarak kayıp bir neslin yaratıldığı, küresel salgınla mücadelede halka maskenin bile ücretsiz ve zamanında dağıtılamadığı, binlerce emekçinin işlerini, aşlarını kaybettiği, güvencesiz ortamlarda ölmek pahasına çalışmak zorunda kaldığı, yoksulluğun çığ gibi büyüdüğü, halk iradesinin yok sayıldığı, antidemokratik, hukuksuz uygulamalarla sosyal ve kültürel ortamların yok edildiği böylesine bir ortamda, mesleki alanımızda bu durumdan fazlasıyla etkilenmiştir.
Derinleşen ekonomik kriz mesleki alanımızda da şiddetini göstermiş; meslek alanımızda işsizlik can yakıcı bir sorun haline gelmiştir. Günümüz şartlarında meslektaşlarımız iş bulmakta zorlanırken, birçok meslektaşımız iş yerlerini kapatmak zorunda kalmış, bir kısmı da sınırlı istihdam ve düşük ücretlerle piyasanın acımasız koşullarına terk edilmiştir. Buna rağmen niteliksiz kadrolara sahip, içi boşaltılan üniversitelerimizde öğrenci kontenjanları sürekli olarak artırılmış, meslektaşlarımız güvencesiz çalışma koşullarına mecbur bırakılmış, istihdam alanları giderek daraltılmıştır. Meslektaşlarımız çareyi meslek dışı çalışma alanlarında aramıştır.
Gerek kamuda gerekse özel işletmelerde mesleğimizin kamusal işlevi bilinçli olarak ortadan kaldırılmaya çalışılarak, mesleğimizin itibarı, örgütsel bağları zayıflatılmak istenmiştir.
EMO kuruluşunun 66. yılında, mesleğin ve meslektaşlarının haklarını, çıkarlarını sömürü düzeni ve yoksulluk karşısında korumak bilimi, tekniği ülkenin, halkın hizmetine sunmak adına dün olduğu gibi bugün de mücadele etme kararlılığındadır.
Bizler, kamusal hizmet anlayışıyla mühendislik meslek birikimini evrensel değerler ile birleştirerek, bilgi ve becerilerimizi insanlık yararına kullanan EMO üyeleri olarak, bu olanağı büyük emek ve özveriyle yaratan, EMO`nun kurumsal kimliğine katkı sunarak bugünlere gelmesini sağlayan şu an hayatta olmayan tüm meslektaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz.
Elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, haberleşme, kontrol ve biyomedikal mühendislerinin yasal örgütü olarak 66 yıl önce başlayan meslek örgütü mücadelemizi 'Yeniden EMO' şiarı ile sürekli geliştirme gayreti ve azmi içindeyiz.
Neoliberal politikalar ve antidemokratik uygulamalar karşısında, kutuplaşmanın olmadığı, demokratik, insan onuruna yaraşır bir dünya düzeni için her geçen gün daha da büyüyerek, daha güçlenerek tüm meslektaşlarımızı, emeğimize mesleğimize sahip çıkmaya mesleki ve ekonomik haklarımızın, mesleki itibarımızın korunması adına birlik ve dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Yaşasın EMO! Yaşasın mesleki dayanışmamız!