SON DAKİKA

Etkili Filyasyon Olmadan Salgın Kontrol Altına Alınabilir mi?

Samsun’da özel bir hastaneden görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Şevket Özkaya ile Covid-19 salgını ile ilgili halkımızın duymak istedikleri 10 soruda COVİD-19’u değerlendirdik. Röportajımıza Göğüs Hastalıkları Uzm

RÖPORTAJ 8.05.2021 17:38:37 0
Etkili Filyasyon Olmadan Salgın Kontrol Altına Alınabilir mi?

Mehmet Rebii Özdemir

SAMSUN-

  • Etkili Filyasyon Olmadan Salgın Kontrol Altına Alınabilir mi?

Prof.Dr. Özkaya: Aslında “filyasyon” doğru bir hamle idi. Enfekte insanı saptayıp izole edip bulaşmasını önlemek amaç idi.  İlk zamanlar yakalanan vakalar için etkili idi ama hastalık hızla artınca “filyasyon” kaosa dönüştü. Şöyleki; salgının ilk zamanlarında bir ailede bir kişi enfekte olurdu ve diğerlerine ya geçmezdi yada ayakta geçirilirdi. İlk zamanlarda 10 pozitif vakanın 2 veya 3’ünde hastalık olur ve virüs akciğerlere inerdi. 10 gün izolasyonla hasta olan bu 2-3 kişi başkalarına bulaşmasını önleyip karantina sonunda hastanede değerlendirilirdi. Virüsün mutasyonu ve insan organizmasını tanımasıyla vereceği en büyük hasarı öğrendi.  Ve şimdi ailedeki 1 enfekte kişi tüm aileyi enfekte ediyor ve 10 kişilik enfekte insanın hemen tamamında karantina altındaki 10 gün içinde virüs akciğerlere iniyor ve en az 2 kişi yoğun bakıma düşecek kadar kötüleşiyor. Bu hastalar 10 gün sonra doktora başvurduklarında b bazen çok geç oluyor ve hastayı kaybedebiliyoruz. İlk zamanlardaki filyasyon artık işlemez halde ama vazgeçmek de olmuyor.

  • Bu Sorum Samsun özeli ve ülke geneli içindir. Salgının sonlandırılması için bulaş yoluna yönelik maske, mesafe önlemlerinin yanında aşılama gibi duyarlı kişi/konakçıya yönelik önlemlerle enfekte olanların saptanması, bildirimi, hastanın izolasyonu ve tedavisi, tarama çalışmaları, sağlık eğitimi, filyasyon, temaslıların incelenmesi ve takibi, karantina uygulamaları gibi kaynağa yönelik önlemler alınıyor mu?

Prof.Dr. Özkaya: Size bir gerçekten bahsedeyim. Maske, mesafe ve temizlik virüsle enfekte olmaktan korumuyor, sadece geciktiriyor. Ne zamana kadar aşı ile herkesi bağışıklayana kadar. Yani ya herkes enfekte olup doğal bağışıklanacak yada aşı ile yapay bağışıklık sağlanacak. Aşı da aslında virüsle enfekte olmaktan korumayabilir, enfekte olursanız bu hastalığı ağır geçirmekten koruyacak. Bağışıklanma ile bu virüsten ölen olmadıktan sonra, hastaneye yatışlar olmadıkça sorun da kalmayacaktır. Samsun bence Türkiye’de salgınla en başarılı mücadele eden illerin başında geliyor. Samsun İl Sağlık müdürlüğü, Türkiye’de bu salgınla mücadelede örnek olmuş ve Türkiye’ye çok şey öğretmiş bir ilimiz.

Resim önizlemesi

  • Kamuda veya özelde sağlık ekipleri malumlarımız olduğu üzere yorgun, tükenmiş, sayıları az, iş yükü fazla yetişemiyor, inanmadıkları tedavileri yapmaya zorlanmıyorlar mı?

Prof.Dr. Özkaya: Maalesef bu virüsün tedavisi yok ama Koronavirüs bilim kurulunun önerdiği bakanlık rehberi doğrultusunda tedavi rejimi yapıyorlar.  Ben bu konuda halkımıza bir şeyler söylemek istiyorum. Şunu unutmayalım, Covid tedavisi yapan doktorlar bile COVID’den ölebiliyorlarsa bu hastalığın ne kadar sürprizlerle dolu olduğunu unutmamak lazım. Tedavi için bireysel davranılmıyor, özellikle kamuda. Tedavi rejimi standart ve zaten etkili iki üç ilaç veriliyor. Sadece her ilacın her hastada yeri ve zamanı farklı, bunu da ancak hastayı her gün muayene ederek tecrübe etmekle tedavide başarı sağlanıyor. Yoksa hastayı odaya yatırıp ilacı verip kötüleşinceye kadar hastayı görmezseniz, gözünün içine bakıp solunum iş yükünü değerlendirmezseniz hasta için çok geç kalabilirsiniz. Yatan hastalarımızın en fazla şikâyet ettikleri nokta da bu. Bu evinde hasta bireyi olan ev halkı içinde geçerli.

  • Kamu yada özel sağlık kurumlarından İl Hıfzı Sıhha Kurullarınca HES kodu ve Ateş Ölçümü zorunluluğu olmadığı halde, Samsun'da gittiğim tüm kamusal sağlık hizmeti veren yerlerde HES kodu sorgulaması yaşadım. Ateş Ölçümü ha keza. Böyle bir uygulamanın zorunlu olmadığı bir özel hastanede tarafından tarafımıza yanıtlandı. Sizin de görev yaptığınız hastanede HES kodu sorgulamasına rastladım. Bu hastaneler girişlerde sağlıklı insan da girebilir, temaslı insanlarda hatta pozitif olup evden kaçan hastalarda girebilirler. Bu uygulama hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Prof.Dr. Özkaya: Hastanelere hasta, enfekte, temaslı kişi zaten girecek. Muayene olma en doğal hakları. Hastaneye girişte HES kodu sorgulaması belki hasta ve temaslıları başka bir birimden hastaneye girişlerini sağlamak için olabilir. Yaklaşık 1 yıldır 10.000’den fazla COVID hastasına bakmış biri olarak; biz şunu her zaman diyoruz; “herkes kendini enfekte gibi düşünmeli ve bir başka kişiyi enfekte edip ölümüne yol açabileceğini düşünerek” davranması lazım. Yasaklarla ve tam kapanmalarla değil “tam bilinçlenme” ile bu salgınla baş edeceğiz.

Özel bir hastane hekimi olarak sizlerde Sağlık Bakanlığı algoritması doğrultusunda mı çalışıyorsunuz?  Duyumlarımıza göre Klorokin verilen hastaların kaç kişide kaçta kaçı bu ilacı düzenli kullanıyor?

  Prof.Dr. Özkaya: Özel hastanede çalışan biri olarak sağlık bakanlığı denetiminde ve gözetiminde çalışıyoruz. Ama bizim biraz farklı. Tedavide kullanılan birkaç tane ilacın hangi hastada ne zaman verilmesi gerektiğini her gün hastayı muayene ederek karar veriyoruz. Sadece laboratuvar değerlerine bakılarak karar vermek eksik bir yöntem. Evet, ilaçları bakanlık onayı ile veriyoruz. Gördüğümüz ilk hastadan itibaren klorokinin işe yaramadığını gördük ve biz bu ilacı ilk hastadan sonra kullanmaktan vazgeçtik.  Dünya da kullanmıyor. Hastalarımız artık bakanlığımızın verdiği Favipiravir adlı ilacı kullanıyor. Ama onda da sorun şu;  İlaç Japonya kökenli bir ilaç ve ilk olarak laboratuvar ortamında virüse etkili bulunduğu söylenince ülkemiz bu ilacı Çin’de üretim tesislerinden satın aldı ve sonra kendi ülkemizde kullanmaya başladık. İlaçla ilgili halkımızın en büyük sorunu; laboratuvar ortamında virüse etkili doz ilk gün 200 mg tabletlerden 2x8 tablet ve sonraki 4 gün 2x3 tablet olması idi. Hastalar bu kadar çok ilaç içmek istemedi doğal olarak. Ciddi bir yan etkisi de yoktu. Belki ülkemizde üretirken pratik farmasötik ince ayrıntılar düşünülebilirdi, mesela 1 tabletteki etkin ilaç dozu arttırılıp hastaların ilaç uyumu da arttırılabilirdi.

  • Hasta il değiştirdiğinde adresi bilinmediğinden takipte ne gibi güçlükler yaşanıyor?

Prof.Dr. Özkaya: Sağlık müdürlüğü bu konuda hassas ve düzenli arıyorlar hastaları. Bu konuda halkımız bilinçlenmeli. Sağlık bakanlığı izlemdeki tek hatası enfekte olup evde hasta olanlardan hastaneye gitmek isteyenlere daha kolay izin verebilir veya kontrollü kendi başlarına hastaneye başvurmaları sağlanabilirdi. 10 gün karantina altında çok acı olaylar duyduk, hastaneye gidemediği veya bakanlık ekipleri hastayı almaya gittiklerinde artık hasta için daha fazla yapacak bir şey olmadığına şahit olduk. Ama amaç burada; zaten enfekte olan olmuş, bulaştırıcılık içinde başkalarına bulaştırmasın idi. Ancak bu kadar çok hasta olabileceğini ve herkesi evde değerlendirmeye yetecek kamu ekiplerinin olmadığını yaşayarak öğrendik.

  • Toplumun izolasyon ve karantinaya tahammülü kalmadı mı? Temaslılar filyasyon ekiplerine neden bildirmiyor?  Geçtiğimiz yıl bazı ilçelerde bir hastaya ortalama temaslı sayısı şimdilerde ne durumda? Bunu gerekçesi sizce geçim derdi mi acaba?

 Prof.Dr. Özkaya: Bizim halkımız bir şey başlarına gelmeden işin ciddiyetini anlamıyor. Halkımız ikiye ayrılmış durumda. Ya çok korkuyorlar, ya umursamıyorlar. İkisi de tehlikeli. İnsanlarımız ekonomik, psikolojik ve toplumsal etkenlerden dolayı maalesef temaslı görünüp evde kalmayı istemiyor. Bir kısımda hiç evden çıkmadık ama nasıl yakalandık diye dert yanıyor.

  • Biraz politik bir soru olabilir. İktidarın pandemi sürecinde aldığı “önlemler”, insanları açlık, yoksulluk ve hastalık arasında seçim yapmaya zorluyor mu?

Prof.Dr. Özkaya: Aslında iktidar bu konuda en profesyonel davranan oldu. İlk yasakları daha ilk hasta açıklandığında aldı hasta sayısı artmadan 2020’nin yazına kadar yavaş yavaş toplum gevşedi. Bizde yazdan sonra bu kadar hasta olacağını tahmin edemedik. Ta ki Eylül 2020’de vaka sayısı hızla artıp (hatta günlük 80.000 vakayı gördüğümüz günlerde oldu) son 4 ayda hastanelerde ve yoğun bakımlarda yer kalmayınca yasaklar tekrar geldi. Yasaklarla vakaların düştüğünü de 2020’nin sonlarında gördük. Bunu da yaşayarak öğrendik. Devlet hastane ve ilaç konusunda hasta vatandaşları için dünyanın en çok çaba gösteren ve para harcayan ülkesi oldu. İtalyan, İspanyol ve Avrupa ülkesindeki doktor arkadaşlarla konuştuğumuzda, bizim ülkemiz bu konuda hassa ülke ve sonsuz imkân sağladıklarını gördük. Biz çok şanslıyız bu konuda. Diğer ülkelerde bizim gibi halkı için her türlü imkânı sunan başka bir devlet ve iktidar yok. Bunu gönülden söylüyorum. Belki ekonomik sebepler ve halkımızın biraz vurdumduymazlığı yüzünden hasta sayısının artışına engel olamadı ama bu tüm dünyanın sorunu.

  • Dünyada ilk vaka görüldüğünde ülkeler arası geçişlerde önlem alınıp şüpheli temaslılara karantina uygulansaydı ve Türkiyede ilk vaka tespit edildiğinde o vakanın izolasyonu yapılsaydı, bugünkü ölüm ve hastalık sayılarını görür müydük?

Prof.Dr. Özkaya: Bu biz insanların bu kadar hareketli olduğu ilk salgın. Bundan önceki 1920 de İspanyol gribi salgını ile karşılaştırılmayacak kadar hareketli bir dünyadayız. 24 saat içinde dünyanın her yerine ulaşılabilen çağdayız ve ülkeler arasında ekonomi, ticaret, eğitim ve turizm gibi ülkelerin ve insanların dinamik olduğu bir  “vakit nakittir” çağı yaşayan bir dünyada insandan insana bulaşan ölümcül bir virüsle ilk kez karşılaştık. İlk kapanma 3 hafta idi hatırlarsanız ve ne kadar uzun denmişti. Bu kadar ölüm ve hastalık sayısını tüm dünya yaşayarak gördü ve maalesef bu dinamizm ve ölümcül virüs birlikteliği ilk kez yaşandığı için bu sorunun doğrusunu maalesef yaşayarak öğrendik.

  • Sizce Samsun'da Filyasyon ekip sayıları artırıldı mı? Sağlık çalışanlarına sahaya çıkmadan yeterli eğitim verildi mi?  Gerek Kamu'da gerekse özel sağlık kuruluşlarında başta güvenliklerinin sağlanması olmak üzere çalışma koşulları düzeltildi mi?

Prof.Dr. Özkaya: Samsun sağlık çalışanları aslında bu salgında en fedakâr rolü oynadılar ve sağlık müdürlüğü enfekte ve hasta olan sağlık çalışanlarına her türlü imkânı seferber etti.

 

CHP’li Samsun il başkanı Mehmet Özdağ: AKP İktidarı Sebep, Boykot Sonuç!

CHP’li Samsun Milletvekili Çan: Ekrem İmamoğlu‘nun esaretten kurtulmasına muhalefet, oluşturuyoruz ve geliştiriyoruz

Devrimci 78’liler derneği Samsun şube başkanı Cahit Kolukısa; “Kızıldere’nin kan çiçeklerini anıyoruz!”

Samsun Barosu başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran; Şiddet nereden gelirse gelsin, mağdurlara cübbelerimizi kalkan yaparız

Samsun’da mitinglerin ardı arkası kesilmiyor. Alaçamlılar Ekrem İmamoğlu’na destek için yürüdüler.

Bafra'da Ekrem İmamoğlu için destek yürüyüşü

KESK ve bileşenleri adına Uğurcan Albak: “Haklarımızdan ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz.

CHP’li Samsun il başkanı Mehmet Özdağ; “AKP iktidarına sesleniyoruz. Samsun halkını aldatmayın.

İsmail Yavuz; Sendikal faaliyetlerimiz üzerinden Eğitim-Sen’i hedef gösterenler açıkça suç işlemektedirler!

DİSK Emekli-Sen Samsun şube başkanı Arif Kutlu; Emeklinin bayram ikramiyesi nasıl eridi?

Her şeye karşı olan sanatçı Müfit Can Saçıntı Atakumlularla buluşmak için gün sayıyor!

Samsun Barosu genç avukatlar meclisi başkanı Deniz Coşkun: Savunma susturulamaz

Atakum’da İmamoğlu maskeli imam ve cemaat ile tabutlu yürüyüş eylemi!

OMÜ öğrencileri öğrenci arkadaşlarına oturma eylemiyle destek verdiler

Samsun Barosundan İstanbul Barosu yönetiminin görevden alınmasına tepki!

Medya Dayanışma Grubu: Gazetecilik Suç Değildir!

Samsun’un Atakum ilçesinde Atakumlular İmamoğlu için Lozan caddesinde yürüdüler

Samsun halkı  İmamoğlu’na destek yürüyüşlerini devam ettiriyor!

Samsunlular Ekrem İmamoğlu’na destek için yürüdüler!

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri; Newroz karanlığı dağıtmanın, aydınlığı ve umudu büyütmenin adıdır.

Samsun EDG adına Samsun EDG adına TMMOB İKK sekreteri Kebapçı: “Halkın demokratik iradesine ipotek konulamaz.

Eğitim-İş Samsun şube sekreteri Kurnaz; Amacından uzaklaşan proje okulu uygulamasına ve keyfi atamalara son verilmeli.

Ayvacık Ziraat Odası başkanı Erdal Avcı: İlçemizde ağaç katliamı bitmeden baraj göletimiz molozlarla dolduruluyor.

KESK Samsun dönem sözcüsü Albak: Ülke olarak çok karanlık bir süreçten geçiyoruz. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz

ÇGD genel merkezi; “Gazetecileri ve halkın haber alma hakkının hedef alan girişimlere son verilmelidir!

CHP’li Samsun il başkanı Mehmet Özdağ; Hedef alınan yalnızca Cumhuriyet Halk Partisi değil, milletin ta kendisidir.

EMO Samsun şube başkanı Korkmaz; Elektrikli araçların bireysel şarjında yasal düzenlemeler gerekmektedir!

KESK Samsun dönem sözcüsü Uğurcan Albak’ın 18 Mart mesajı

Eğitim-Sen Samsun’da haklarını alabilmek için örgütlenme kampanyası başlattı.

Ayvacıklılar; Samsun valiliği ve Ayvacık kaymakamlığı mesire yerine konuşlanan asfalt plenti şantiyesini kaldıracakları sözünü tutmadılar!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Samsun Ziraat Mühendisleri Başak Balosunda bir araya geldiler

Kuzey Kültürevi geleneksel kahvaltıda bugünde bir araya geldiler!

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

CHP’li Samsun il başkanı Mehmet Özdağ: AKP İktidarı Sebep, Boykot Sonuç!

Devrimci 78’liler derneği Samsun şube başkanı Cahit Kolukısa; “Kızıldere’nin kan çiçeklerini anıyoruz!”

Samsun Barosu başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran; Şiddet nereden gelirse gelsin, mağdurlara cübbelerimizi kalkan yaparız

Samsun’da mitinglerin ardı arkası kesilmiyor. Alaçamlılar Ekrem İmamoğlu’na destek için yürüdüler.

Bafra'da Ekrem İmamoğlu için destek yürüyüşü

Atakum’da İmamoğlu maskeli imam ve cemaat ile tabutlu yürüyüş eylemi!

OMÜ öğrencileri öğrenci arkadaşlarına oturma eylemiyle destek verdiler

Samsun Barosundan İstanbul Barosu yönetiminin görevden alınmasına tepki!

Samsun’un Atakum ilçesinde Atakumlular İmamoğlu için Lozan caddesinde yürüdüler

Samsun halkı  İmamoğlu’na destek yürüyüşlerini devam ettiriyor!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39