Hürriyetçi Eğitim-Sen Samsun Temsilciliği tarafından Samsun’da İlkadım’ın tütün iskelesi önünde kalabalık kitleyle birlikte öğretmenlik meslek kanunun yeniden düzenlenmesi için basın açıklaması yaptılar.
MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Hürriyetçi Eğitim-Sen Samsun temsilcisi İrfan Ay, yaptığı açıklamada şunları ifade etti. “Samsun Temsilcisi Bugün burada, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşını başlatmak için Samsun’a ilk adımını atarak, hürriyet ateşini yaktığı, bağımsızlık güneşinin doğduğu, Tütün İskelesi’nden, şu saatlerde yeni yasama dönemini için toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisine, çalışma barışını bozan bu kanunun, yeniden düzenlenmesi için geldik. Bugün buraya, yere düşen mesleki itibarımızı, yerden kaldırmaya geldik. Günlerdir öğretmenlerin yükselen feryatlarını duymayan, adeta sağır ve dilsiz olan, Milli Eğitim Bakanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve bu ülkeyi yöneten siyasetçileri de yetiştiren irfan ordusu adına, sesimizi duyurmaya geldik” diye konuştu.
İŞARE DİLİ, MORS ALFABESİ VE BRAİLLE ALFABESİYLE TEKRAR TEKRAR ANLATTIK!
Hürriyetçi Eğitim-Sen Samsun şube temsilcisi Ay; açıklamasına şöyle devam etti. “2 Eylül’de Ankara’da, Milli Eğitim Bakanlığının önünde, basın açıklaması yaparak dilekçelerimizi bakanlığa verdik. Manisa’dan güvercinle haber yolladık. Kayseri Erciyes dağından dumanla haber gönderdik. Adana ve Tokat’tan haykırdık. Bütün milletvekillerine mektup yazdık. Bugün Kahraman Maraş, Kocaeli ve buradan sıkıntılarımızı temiz Türkçemiz ile İşaret Dili ve Mors Alfabesi ile Braille Alfabesi ile tekrar tekrar anlatıyoruz. Bizim sıkıntılarımızı görmek-duymak istemeseler bile, bütün iletişim kanallarını deneyerek sesimizi, sıkıntılarımızı duyurmaya devam edeceğiz. Yaklaşık bir milyon öğretmeni ilgilendiren Öğretmenlik Meslek Kanunu, 12 madde ve geçici bir madde olmak üzere toplam 13 maddeden ve sadece bir buçuk sayfadan oluşmaktadır. Kanun o kadar acele çıkarılmıştır ki paydaşların görüşü alınmamış, çalakalem yazılan kanun metninde biçimsel bir bütünlük dahi bulunmamaktadır. Kanunun kapsamı kariyer basamakları sınavı ve 3600 ek gösterge düzenlemesinden ibarettir. Öğretmenlerin 60 yıllık özlemini sona erdirmekle övünen Bakanlık, bu kanunda eğitim çalışanlarına şiddetle ilgili hiçbir düzenleme getirmemiştir”
BU KANUN ÇALIŞMA BARIŞI YERİNE SAVAŞMAYI SALK VERİYOR…
Hürriyetçi Eğitim-Sen temsilcisi İrfan Ay, konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Eğitim çalışanlarının bir bütün olduğunu unutan bakanlık, hizmetlisinden memuruna, 4/B’lisinden şefine, öğretmeninden idarecisine, tüm çalışanların maaşlarını iyileştirmelidir. Maaş iyileştirmesini sınav şartına dayandırması, mülakat garabetini ortadan kaldırmayan, sözleşmeli öğretmenliğin ele alınmadığı, liyakate dayalı bir yönetici atama sistemi getirmeyen velhasıl öğretmenlerin çalışma şartlarını iyileştirmekten uzak, aksine çalışma barışını bozan bu kanun, paydaşların görüşü alınarak ivedilikle revize edilmelidir. Kariyer basamakları sınavı nedeniyle 614 bin 446 öğretmen maaşına zam başvurusu yapmıştır. Öğretmenin kendini geliştirebileceği, çağın şartlarına uygun yeni imkânları sağlaması gereken milli eğitim bakanlığı, nitelik, içerik ve akademik olarak, tam bir garabet olan 180 ve 240 saatlik videolarla, öğretmenin gelişim sağlayacağını zannediyorsa gerçekten, eğitimden de öğretmenlik mesleğinden de anlamıyor demektir. Bakanın öncelikli görevi öğretmenleri bu ekonomik darboğazdan kurtarmakken, kendi şoförünü şube müdürü yapmakta sarı sendikaların mensuplarına 76. Maddeden koltuk dağıtmaktadır. Öğretmenler odasında başöğretmen, uzman öğretmen, öğretmen, aday öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen ve ücretli usta öğretici olmak üzere aynı işi yapan yedi farklı statüde, öğretmen istihdam modeli kabul edilemez. Bu süreçte Peygamber mesleğini icra eden meslektaşlarımıza boş öğretmen, çapulcu öğretmen ve manipülatör öğretmen unvanlarını verenleri de unutmayacağız” ifade etti.
HER GEÇEN GÜN ALIM GÜCÜMÜZ DÜŞÜYOR!
İrfan Ay, konuşmasını şöyle bitirdi. Öğretmen ders verendir. Hürriyetçi Eğitim Sen olarak öğretmenlik sıfatı dışındaki bütün unvanları reddediyoruz. Bize göre Başöğretmen tektir O da bizlere ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme görevini veren Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu sınavı derhal iptal edin. Bozduğunuz çalışma barışını yeniden tesis edin. Öğretmenlere huzur verin. Artan ekonomik zorluklar nedeniyle her geçen gün alım gücümüz düşmektedir. Eğitim öğretim yardımının her dönemin başında, yani yılda iki kez, en az asgari ücret tutarında tüm eğitim çalışanlarına ödenmesini, 24 Kasım Öğretmenler Gününde, bir maaş ikramiye verilmesini, banka promosyonlarının acilen, ekonomik gerçekler dikkate alınarak güncellenmesini, 4/C sözleşmeli personelken, kadroya geçen 4/B’li çalışanların, bütün haklarının verilmesini, genel idari sınıfta yer alan şeflere 3600 ek gösterge verilmesini, dini bayramlarda eğitim çalışanlarına da bayram ikramiyesi verilmesini, vergi dilimi oranlarının acilen güncellenmesini ve en önemlisi %3,5 %5 zam + Enflasyon Farkı Değil; Enflasyon Farkı + %50 zam yaparak tüm eğitim çalışanlarının, yoksulluktan kurtarılmasını istiyoruz. Aksi takdirde hiç zam almaya devam edeceğiz” dedi.