Mehmet Rebii Özdemir
TMMOB Samsun İKK Sekreteri Veli Kebapçı, yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti. “TMMOB üyesi Mimarlar, Mühendisler ve Şehir Plancılarının da iyileştirilmiş Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların özel bir önemi bulunmaktadır. Hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesinde görev ve sorumluluk alan meslektaşlarımız, ülkenin; sanayileşmesi, kalkınması ve gelişmesi açısından hayati öneme haiz meslekleri icra etmektedir. Meslektaşlarımız, insanların sınırsız talep ve isteklerine, dünyanın sınırlı kaynaklarını bilim ve tekniği kullanarak yanıt üretmeye çalışmakta, toplumsal iş bölümünde teknik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin kamu çıkarları doğrultusunda kullanılması için emek harcamaktadır” şeklinde ifadelerde bulundu.
ÇALIŞMA YAŞAMINDA ACIMASIZLIK VE SÖMÜRÜ YOĞUNLAŞIYOR…
“Ancak, son 25 yılda kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancıları, ekonomik ve sosyal hakları açısından oldukça ciddi bir satın alma gücü kaybına uğramıştır. Çalışma yaşamı her geçen gün acımasızlaşmakta, sömürü yoğunlaşmaktadır. Sadece son iki yılda asgari ücret %40 artarken kamu emekçilerinin maaşlarında yaşanan artış %29,85’te kalmıştır. Yine temel tüketim maddelerinin fiyatlarında yaşanan artış ise %70’i aşmıştır. 2021 yılı Kasım ayı verilerine göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 3.192 TL’ye, yoksulluk sınırı 10.396 TL’ye ulaşmıştır. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın aldıkları ücretlerin erimesinin yanı sıra emekliliklerine etki eden hakları da diğer kamu görevlilerine göre oldukça düşük kalmıştır. Devlet Memurları Kanunu'nun 43. Maddesinde tanımlanan ek göstergeleri derecelere göre farklılık göstermektedir. Kanunun eki niteliğindeki (l) Sayılı Cetvelin II — Teknik Hizmetler sınıfı kapsamında bulunan söz konusu kamu görevlisi meslektaşlarımız “850 – 3600” rakamları arasında ek gösterge almaktadır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının aldıkları ek gösterge diğer meslek sınıflarına göre oldukça düşük kaldığı gibi emeklilik aylıklarını da etkilemesi nedeniyle maaşlarının düşük belirlenmesine neden olmaktadır” diye konuştu.
SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ!
Samsun TMMOB İKK sekreteri Kebapçı; “Kamu emekçilerinin maaşları açlık ve yoksulluk sınırları gözetilerek, insanca yaşanacak bir düzeye yükseltilmelidir. Kamuda teknik hizmetler sınıfında yer alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek göstergeleri ayrımsız, en düşük 4800 en yüksek 6400 olacak şekilde yükseltilmelidir. Meslektaşlarımızın aynı statüde yer aldığı diğer meslek sınıflarıyla aralarındaki eşitsizliklerin ve farklılıkların giderilmesi amacıyla kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının (I) SAYILI CETVEL’de yer alan ve emeklilik haklarına da etkisi olan “ek ödeme” oranlarında da iyileştirme yapılmalıdır. Mühendis, mimar, şehir plancılarının %130 ile %150 olan “Ek Ödeme” oranları, %180 ile yüzde %200 seviyesine yükseltilmelidir. Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında “Özel hizmet tazminatları” bölümünde belirlenen tavan oran %160’dan %215-%260’a yükseltilmeli ve bu oran emekli aylık ücretlerine yansıtılmalıdır. Emekli meslektaşlarımızın yaşam koşulları iyileştirilmeli, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa ek madde eklenerek maaşlara her ay ilave bir ödeme sağlanmalıdır. Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor, sorunlarımıza çözüm istiyoruz” dedi.