MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Merkezi Adana’da olan KİHAYKO (Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği) yönetim kurulu üyesi ve Samsun İl temsilcisi Birol Benuğur, haftada 2 kez kendi aracıyla iklim şartları el verdikçe aracının içerisinde taşıdığı kilolarca ağırlıktaki kuru mamaları İlkadım İlçesinin Kurtuluş Yolu, Kadamut, Cezaevi yol boyu ve Gürgen Dağı güzergâhındaki köpekleri belirli yerlerdeki alanlarda köpekleri kuru mamayla beslerken diğer yandan da köpekleri suluyor.
YAKLAŞIK 700’DEN FAZLA KÖPEK SOKAKTALAR!
Kendi aracıyla haftada 2 kez bazen 3 kez aynı istikamete gelerek köpekleri besleyen ve onlara her türlü desteği sağlamaya çalışan KİHAYKO Samsun temsilcisi Benuğur, yaptıklarını ve gelişmeleri şöyle ifade etti. “KİHAYKO’nun iki yıldır il temsilciliğini yapıyorum. Bölge Kadamut, Cezaevi, Gürgen Dağı, çöp istasyonun oraya iki yıldır geliyoruz. Haftanın iki günü besleme yapıyoruz. Canları gördünüz, zaman zaman burada çok zorluklar yaşıyoruz. Mama onuşunda son zamanlarda Atakum Belediyesi sağ olsun buradaki canlara, ciddi anlamda destek veriyor. Nisan ayı itibariyle kısırlaştırmaya başladık. Samsun büyükşehir belediyesi rehabilitasyon merkezinde, şu anda 80’i geçti kısırlaştırma yaptık. Tedavilerini yapıyoruz. Ama önümüz kış, şartlar zorlaşacak. Bu canlar ne olacak bilmiyorum. Ne kadar yetebiliriz? Buradaki asıl sorunlardan biriside, sizlerin de gördüğü gibi popülasyon sürekli artıyor. Bununda nedeni İlkadım belediyesi olsun, diğer belediyede rehabilitasyon merkezinin olmaması ve buradaki popülasyonun artışına neden oluyor. Geçen sene çıkan 5199 sayılı yasa güncellendi. Der ki yasada 2022’nin sonuna kadar rehabilitasyon merkezlerinizi kurun. Ama maalesef hiçbir belediye çivi çakmadı. Samsun’da iki tane rehabilitasyon merkezi var. Birisi Samsun Büyükşehir Belediyemizde var. Bir de Bafra ilçemizde var. Bafra ilçemizdeki çalışmalarda çok güzel gidiyor. Kısırlaştırma olsun. Samsun büyükşehir belediyesindeki rehabilitasyon merkezi de çok gayet iyi gidiyor. Ama diğer belediyelerde maalesef çivi çakmadılar. Bugünkü popülasyonu gördünüz. Öğle sıcağında geldiğimiz için sayı çok az. Burada şu anda 700’ün üzerinde köpek var. İnanın ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şartlar her geçen gün zorlaşıyor. İşte buradaki canları görüyorsunuz. Kendi imkânlarımızla besliyoruz” dedi.
KÖPEKLERİ GELENDE GİDENDE BURAYA BIRAKIYORLAR.
Sokakta yol kenarında kalan kimsesiz köpeklerle ilgili mahalle sakinlerinden ve çay ocağı sahibi Mehmet Türker’de şunları ifade etti. “Bu köpeklerle akıbetimiz ne olacak bilemiyoruz. Büyükşehir belediyesine de İlkadım belediyesine de başvurduk bir sonuç alamadık. Gel gelelim ikinci husus burada vatandaş, köpeklerden dolayı çok rahatsız oluyor. Gelen buraya bırakıyor, giden buraya bırakıyor. Ne tavuk ne mal hiçbir şey salamıyoruz. Bizim sonumuz akıbetimiz ne olacak kime dert yanacağız bende bilmiyorum. Allah yardımcımız olsun” dedi.
Samsun İlkadım Belediyesi Sağlık Müdürlüğü görevlisi Onur Akça’da telefonla verdiği bilgiler şöyle: “Birol beyin yaptığı açıklamalar bir diyeceğimiz yoktur. Bizde köpekleri zaman zaman kuru mamalarla besliyoruz” dedi