MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Samsun Kimya Mühendisleri Odası, tarafından Karadeniz bölgesinde ilk olarak gerçekleştirilen 1. Endüstriyel Su Teknolojileri Sempozyumu, Samsun Kimya Mühendisleri Odası, OMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Başkanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre Mühendisleri Odası ve Bilgisayar Mühendisleri Odasının katılımıyla Samsun Sanat merkezinde gerçekleşti.
Endüstriyel su yönetimi ve dijital dönüşüm, Samsun’da arıtılmış atık suların yeniden kullanım potansiyelinin değerlendirilmesi, Endüstriyel su ayak izinin hesaplanması, arıtma teknolojileri,iklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkisi, su çatışma teorisinin yükselen enstrümanı başlıklı konuları işlediler.
Samsun Kimya Mühendisleri Odası tarafından Karadeniz bölgesinde ilk olarak gerçekleşen, 1. Endüstriyel Su Teknolojileri Sempozyumu hakkında oda başkanı Bayram Çelik şunları söyledi.
“Dünyamızın 3/2’si, suyla kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun, % 97.5’i tuzlu sularda, okyanuslarda bulunmaktadır. % 2.5’i ise tatlı su olarak, büyük bir kısmı kutuplarda buzul ve çok derin Jeolojik derin tabakalarda, yer altı suyu olarak bulunmaktadır. Yaşamın kaynağını oluşturan su, dünyamız için doğal bir servettir. Servetimizin korunması ve sürdürülebilir olması günümüz için elzemdir. Su kaynaklarının günden güne azalıyor olması nedeniyle, kaynaklarımızın verimli kullanımı dünyada ve ülkemizde, en önemli gündem olmalıdır. Temiz su tüketiminin en önemli kaynaklarından birisi endüstridir. Birçok kullanım alanı olmakla beraber, tüketimin en fazla olduğu alanlar hammadde, soğutma ve ısıtma sistemleridir. Bu sistemler üretim sürecinin gereksinimi olup suyun olmadığı durumlarda sürecin, tamamlanamamasına sebep olmaktadır. O nedenle su yaşamsal olduğu kadar, endüstri anlamında da çok önemlidir. Kullanılan suyun kaynağını ve karakterine göre kullanımı şekli ve miktarı, bilimsel temellere dayandırılmak zorundadır. Aksi takdirde kullanım şekli ve miktarı, tesislerde ciddi sıkıntılara sebep olmaktadır. Diğer yandan endüstride kullanılan su kaynaklarından elde edilen suyun kullanılabilmesi ve kullanılarak kirletilen suların, doğaya zarar vermemesi için, endüstriyel atık suların, arındırılması konusu da su yönetiminin en önemli konusudur. Gelişen teknolojiler ile sıfır atık felsefesi şüphesiz suları da kapsamaktadır. Enerjiden tekstile, demir çelik sanayisinden gıdaya, rafineriden otomotive ve tüm ağır sanayide su tüketimi ciddi boyutlardadır. Bu su kaynaklarımızın verimli kullanılması, su şartlandırma arıtma teknolojilerinin en üst düzeye çıkarılması ve konuyla ilgili mühendislik bilgisinin yeterli düzeyde olması gerekiyor. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak bizler suyun ayak izinden teması ile ülkemizde 1. Ulusal Endüstriyel Su Teknolojileri Sempozyumunu gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Umuyoruz ilerleyen dönemlerde, bunu uluslararası boyuta taşımak istiyoruz ve bu anlamda da çalışmalarımız bugünden başladı. Bu sempozyum sürdürülebilir anlayışıyla su kaynaklarımızın verimli kullanılması doğru çevreci şartlarla programlar ile şartlandırılması, atık sularımızın en üst teknolojiler yardımıyla arıtılması ve su ayak izi konularında siz değerli katılımcıların bilgi ve teknoloji birikimlerini sanayicimiz ve meslektaşımızla buluşturmayı hedeflemektedir. Birlikte üreteceğimiz bu çalışmalarımıza bu katılımlardan onur duyduk” dedi.
Kimya Mühendisleri Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Osman Nuri Pilgir’de sempozyuma, ilişkin yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı.
“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında kurtuluşa başladığımız ilk şehir olan, İlkadım şehri olan, Samsun’da böyle bir sempozyumu gerçekleştirmekten dolayı, genel merkez yönetimi olarak, gerçekten çok mutluyuz, çok onurluyuz, çok gururluyuz. Bu sempozyuma katkı veren, herkese de genel merkezim adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu
OMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölüm başkanı Prof.Dr. Feza Geyikçi ile Samsun Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri İlhan Bayram’da kısa bir konuşma yaparak SASKİ’nin çalışmalarını aktardı.