MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, Eczacılık mesleğinin değersizleştirilmesine DUR-DEMEK için Akademisyen eczacılar, eczacılık mesleğinin yok sayılmasına eczanelerdeki ekonomik çıkmaza DUR-DEMEK için, kamudaki emeklerinin hiçe sayılmasına, mesleki geleceklerini tehdit eden haksızlıklara, haklı mücadelemizde hep birlikte DUR-DEMEK için Ankara’da olacaklarını duyuran Ecz. Karacan şunları ifade etti. “Biz eczacılar, 16 Ekim Pazar günü Ankara’dayız. Büyük eczacılık mitinginde gerçekleştirmek üzere, tüm meslektaşlarımızla meydanlarda olacağız. Özellikle ekonomik yaşadığımız ekonomik süreçte, serbest eczaneleri bulunan meslektaşlarım ile kamuda görev yapan meslektaşlarımızın, kayıplarını dile getirmek için Ankara’da olacağız. 13 yıldır değişmemiş olan, 18 yıldır düzenlenmemiş olan, ilaç fiyat kararnamesi baremlerinin düzenlenmesini tekrar hatırlatmak için Ankara’da olacağız. Kamudaki meslektaşlarımızın, ek ödemelerini ve ek ödeme katsayılarının, lise mezunu sağlıkçılarla bir tutulmasının doğru olmadığını aktarmak için Ankara’da olacağız” şeklinde konuştu.
BİZLER ARTAN İLAÇ YOKLUKLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ANKARA’DA OLACAĞIZ!
Samsun 6. Bölge Eczacı Odası Başkanı Ecz. Karacan; “Artan eczacılık fakültelerinin ülkede işsiz eczacı ordusu yaratacağı gibi sağlık sistemine hiçbir faydası olmadığını ve bunların, ülke ekonomisine bir katkısı olmayacağı gibi bir yükü olacağını anlatmak için Ankara’da olacağız. Bizler artan ilaç yokluklarının ve halkın ilaca daha kolay ulaşabilmesini, aktarabilmek için, Ankara’da olacağız. Ve bizler yine, vatandaşın cebinden her geçen gün daha fazla çıkmaya başlayan, ilaç fiyat farklarının kaldırılamayacak boyuta, ulaşmadan müdahale edilmesini ile getirmek için, Ankara’da olacağız. İlaç fiyat kararnamesi yani serbest eczanenin karlığını düzenleyen kararname 2044 yılında hayata geçti. Bu kararname düzenlenirken, sıfırdan 10 liraya kadar, şu karlılık, 10 liradan 50 liraya kadar şu, 50’den 100’e, 100’den 200’e ve 200’ün üzerinde bu olmak üzere, tam 5 tane kademe belirlendi. Oysa bugün, bu kademenin baremleri hala aynı. Bizler biliyoruz ki, 2004 yılındaki 10 lira, 50 lira, 100 lira ve 200 lira ile bugünkü 10 lira, 50 lira, 100 lir ve 200 lira aynı para değil. Dolayısıyla biz baremlerin düzenlenmesini istiyoruz. İlaç fiyatlarına gelen, zamların eczacının karlılığını olumsuz etkilediğini ve daha az karlılık getirdiğini aktarmak istiyoruz. Bunu dile getirmek içinde 16 Ekim’de Ankara’da olacağız” diye konuştu.
İLAÇDAKİ EURO KURU YAVAŞ YAVAŞ İLAÇ YOKLUĞUNU GÖTÜRÜYOR!
İlaçların Euro kuru nedeniyle yavaş yavaş yok olmasını Eczacı Odası başkanı Ecz. Karacan şöyle anlattı. “Yine bununla birlikte ilaç fiyatlandırmasının Euro kuruna göre yapıldığını herkese bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu uygulama, 2009 yılı global bütçe uygulamasıyla birlikte ortaya çıkmış bir uygulamadır. Euro kurunu, ilaçtaki Euro kurunu her yıl sağlık bakanlığı belirler. Ve bugün, 18.50’liralarda olan, Euro kuru yerine, 7.50 lirada işlem gören bir ilaçta Euro kuru, bizi yavaş yavaş ilaç yokluklarına götürmektedir. Sağlıklı bir gelecek için alınabilecek önlemlerin tamamının alınması için, bir kez daha haykırıyoruz. Yine açılan eczacılık fakülteleri işsiz eczacı ordusu yaratacak. 2011 yılında sağlık bakanlığının sağlıkta vizyon 2023 adlı araştırmasında 37 bin eczacı ihtiyacı olacağı dile getirilmişken, bugün 40 binleri geçmiş durumdayız. Ogün bu araştırma yapılırken, 21 olan eczacılık fakültesi sayısı bugün 60’ları geçmiş durumda. Bunun da düzenlenmesi gerekmektedir. Yine kamudaki meslektaşlarımızın özlük haklarındaki düzenlemelerin adaletli bir biçimde yerine getirilmesi gerekmektedir. Tavan ödeme, taban ödeme, arttırılmış teşvik ödemesi ve döner sermaye katsayılarının adaletli bir biçime getirilmesi gerekmektedir. Bugün eczacılar kamuda lise mezunu sağlıkçılarla aynı bedeli almaktadırlar. Hastalarımızın cebinden daha fazla fiyat farkı çıkmakta. Ve hastalarımız, özellikle de emeklilerimiz bunları ödemekte zorlanmaktadırlar. Bununla ilgili de yine düzenlenme yapılması gerekmektedir. Tüm bu düzenlemeler, bizim hepimizin sağlık şemsiyesinin daha sağlıklı çalışması için gereklidir. Ve bizlerde vatansever eczacılar olarak, bu düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz ”dedi.