MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Dişhekimlerinin sorunları ve ileriye dönük projelerin 2 gün süreyle konuşulacağı başkanlar kurulu toplantısı bugün başladı. Toplantının açılışında ev sahibi olan Samsun Dişhekimleri Odası başkanı Dt. Alper Dilek, şunları ifade etti. “Dünya değişiyor, Dişhekimliği değişiyor ve biz bu değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz. Sayımız her geçen artıyor. Daha da büyüyoruz odalarımız daha da büyüyor kalabalıklaşıyor. Ama sorunlarda her gün daha da katlanarak artıyor. Bugün bütün bunları konuşacağımız bir etkinlik olacak. Umarım faydalı bir başkanlar kurulu toplantısı olacaktır” dedi.
TDB ve ORGANLARI AİLE DİŞHEKİMLİĞİNE BİZ HAZIRIZ!
TDB Genel başkanı Dt. Ahmet Tarık İşmen, başkanlar kurulu toplantısı öncesinde sorduğumuz sorulara şöyle yanıtlar verdi.
TDB genel başkanı sorularımıza sırasıyla şu yanıtları verdi;
“Aile Dişhekimliği, aile hekimliği uygulaması tarafından sağlık bakanlığı tarafından sık sık gündeme getirildi. Ancak bu tabi ki sağlık bakanlığı tarafından bir şey değil, geçmişte de sosyalizasyonun yaygın olarak yapıldığı 1960‘larda da tartışılmış konular. Dişhekimliği Aile Dişhekimliği farklılaştırılarak bir şekilde koruyucu hekimliğin öne çıkarılmasıdır. Aile Dişhekimliği daha sağlıklı bir birey için önemli bir adım olarak düşünüyoruz. Sağlık bakanlığının uygulaması 3 ilde 3 ilçede pilot olarak başlayacak. Bakanlığın ifadesine göre 500 kişinin üzerinden başlayacak. Toplum sağlığı merkezi tarafından yürütülecek bir proje, projede dijital kayıt sistemi ile takip edilerek, Aile Hekimliğinde olduğu gibi doğumundan yaşamın sonuna kadar, ağız diş sağlığının korunması için yapılması gerekenler 18 yaşına kadar devlet tarafından koruyucu hekimlik başta olmak üzer yapılması planlandı. Meslek odası olarak koruyucu hekimliği her zaman savunduğumuz için, dişhekimliğinin bu bacağını destekliyoruz” dedi
EKMEK YA DA PASTA KAVGASI OLARAK GÖRMÜYORUZ.
“Yeni fakülteler açılmasına ve bu kadar kontrolsüz olmasına ilk günden bu yana karşıyız. Ekmek kavgası yahut ta pasta kavgası olarak görmemek lazım. Çünkü Türkiye’de dişhekimi ihtiyacı temel kriterlere göre belirlenmelidir. Sağlık bakanlığının 2016 yılında yaptığı analiz ve öngörüler, her yıl 1500 dişhekimine ihtiyaç olduğunu göstermiştir. YÖK 8.500’e çıkardığı kontenjan ve 100’ün üzerindeki fakülte ile Sağlık Bakanlığının öngörüsünü bile dinlemedi. Bunun sonucuna ortaya çıkacak olan Dişhekimliği enflasyonu vardır. Bunu çeşitli alanlarda kompanse edebilirsiniz. Ne yazık ki şu anda görünen tablo dişhekimliğinde ki bu korkunç artışın, Dişhekimlerinin muayenehane açamaz kendini yönetemez hale gelmesinin kanıtıdır” dedi.
YOKSULLAŞTIK!
“Evet, yoksullaştık, toplumsal olarak yoksullaştık. Ülke olarak yoksullaştık. Ülke olarak bir takım kayıpları yaşıyoruz. Ama bundan sağlıkçıları ayırt etmek mümkün değil. Sağlık emekçileri sağlık çalışanları ve dişhekimleri de bu yoksullaşmadan payını alıyor. Dişhekimliği hizmetleri sunumuna baktığınız zaman, çoğunlukla dışa bağımlı bir hizmet malzemesi artışını vatandaşa sunmuyoruz. 2021 yılında belirlediğimiz asgari fiyatla Dişhekimliği için olması gereken fiyatlar, 10-11 ya da 12 lira döviz kuruna göre bir çalışmaydı. Şu anda dövizin geldiği noktada bizim meslektaşlarımızın aldıkları ürüne ödedikleri ve ne yazık ki piyasadaki bazı fırsatçılarında ürün temini ve sunumunda sıkıntı yaşadıklarından dolayı meslektaşlarımız daha pahalıya ürün alıp hemen hemen 2021 de belirlenen fiyatlarla hizmete sunmaktadır” dedi.
AİLE DİŞHEKİMLİĞİNİ BİR KALIBIN İÇİNE SOKMAMAK GEREKİR…
“Dişhekimlerinin, Aile Dişhekimliğine bakışını bir kalıbın içerisine koymamak gerekiyor. TDB’nin koruyucu dişhekimliğine ya da Aile Dişhekimliğine karşı çıkması kendi içinde bir çelişki doğurur. Sonuçta bu ülkenin her vatandaşı her bireyinin Ağız Diş sağlığından sorumlu kurumların başında sağlık bakanlığı gelmektedir. İkinci olarak TDB gelmektedir. Aile Dişhekimliği doğru planlarla doğru uygulamaya konduğu zamanda zaman TDB olarak destekleyeceğiz” dedi
AİLE DİŞHEKİMLİĞİ OPERATİF BİR MESLEKTİR.
TDB eski genel başkanı ve şu anda ki Akademisyen Kurulu başkanı olan Prof.Dr. Taner Yücel’de, Avrupa ile ülkemizdeki Dişhekimliği konusunda ve Sağlık Bakanlığının gündeminde olan Aile Dişhekimliği konusunda açıklamalarda bulundu.
“Avrupa ile bizim ülkemizde Ağız ve Diş Sağlığı konusunda, Avrupa’da ki işleyiş ile ülkemizde işleyiş çok farklı. Avrupa’da diş sağlığı hizmetlerinin % 90’nı özel klinikler tarafında karşılanmaktadır. Aile Dişhekimliği konusunda da şu söyleyeceklerim hem sağlık bakanlığı hem de birliğimiz tarafından dikkate alınmalı. Aile Dişhekimliği uygulaması genel sağlıkta ki aile hekimliği gibi olacak ise bir sonuca ulaşılamaz. Çünkü genel aile hekimliği hizmetlerinde ki uygulamalar teşhis ve uygulamalar tanılar koymak Aile dişhekimliğinde uygulanması imkânsız. Aile Dişhekimliği Operatif bir meslek dalıdır. Dişhekimi sadece ağız içerisine bakarak diş temizleyerek çürük doldurarak diş sağlığı hizmetlerini tamamlayamaz. O nedenle bütün bu kriterler göz önüne alınarak uygulamaya konulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.