Tarih: 23.03.2024 23:37

SAMSUN ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI: TEMİZ SUYA ERİŞİM HERKESİN HAKKI

Facebook Twitter Linked-in

HATUN ÖZDEMİR

Samsun İli İklim Değişikliği Eylem Planı’nda en yüksek iklim risklerinin; sel ve taşkınlardan sonra, kuraklık olarak yer almakta OLDUĞUNU VURGULAYAN Samsun Çevre Mühendisleri Odası başkanı Kübra Küçük, basın açıklamasının devamında şunları söyledi. 

“BM tarafından 1993 yılında ilan edilen ve her yıl farklı bir tema çerçevesinde ele alınan Dünya Su Günü için 2024 yılının Dünya Su Günü teması ‘barış için sudan yararlanmak’. Dünya Su Günü’nün temel odak noktası, sürdürülebilir kalkınma hedefi 6 da belirtildiği gibi; 2030 yılına kadar herkes için su ve sanitasyonun başarılmasını desteklemek olarak açıklanıyor. Dünya Su Günü, temiz suya erişimin temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatır ve hükümetleri, organizasyonları ve bireyleri su kaynaklarının korunması, temizlenmesi ve daha adil bir şekilde dağıtılması konularında harekete geçmeye teşvik eder. Suyun korunması sadece doğal kaynakların korunması olarak değil, tarım, sağlık, hijyen, ekonomi ve ekosistemler için hayati önem taşıdığının ve adil yönetilmesi gerektiğinin anlaşılması gerekiyor. Su yönetim kapsamı ele alındığında, geçmişte hangi alanda, ne kadar su bulunduğu sorusuna yanıt ararken, günümüzde suyun miktarı ve kalitesinin de incelenmesi, bu iki unsura etki eden tüm faktörlerin birlikte değerlendirilme zorunluluğunu ortaya çıkmıştır. Çevrenin su, hava, toprak gibi doğal kaynaklar yönüyle bütünlük oluşturması nedeniyle, bir kaynağa yapılan girişimin diğer kaynakları etkilemesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Su kaynakları yönetiminin de çevresel bütünlük sağlanması konusunda değerlendirilmesi gerekmektedir. Samsun İli İklim Değişikliği Eylem Planı’nda en yüksek iklim risklerinin; sel ve taşkınlardan sonra, kuraklık olarak yer almaktadır. Bu sonuç bizlere kentimizde aşırı yağışların etkisi ile oluşan taşma sularının, kuraklık riskinin önlenmesi için kullanılmasını sağlayacak planlama ve doğa temelli çözümlerin yapılması gerektiğini göstermektedir.” 

KENETİMİZ YAZ AYLARINDA KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA KALACAK!

ÇMO şube başkanı Küçük, açıklamasının sonunda şu ifadelerde bulundu.

“Son yıllarda seller ile karşı karşıya kalan Samsun’da, 2023 yılı sonu ve 2024 yılı itibari ile yağışların azalması ile birlikte, kentin içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Çakmak Barajı’nda, doluluk oranı güncel verilere göre %44,44’tür. Beklenen yağışların gelmemesi durumunda kentimiz yaz aylarında maalesef kuraklık riski ile karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle suyun az tüketilmesi ve yeniden kullanımı ve bütünsel olarak yönetimi artık bir zorunluluktur. İsrafı önleyecek çabaları millet olarak sahiplenmeli, bireysel olarak da üzerimize düşeni yapmalıyız. Yerel yönetim seçimlerine gidildiği bu süreçte tüm siyasi parti adaylarından suyun doğru yönetilmesi ve doğal kaynakların korunmasına yönelik projeler geliştirmeleri ve konuyla ilgili açıklamalar yapmaları talebimizdir.  Su yoksa hayat da yok, unutmayalım” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —