MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Bilimsel dişhekimliğinin 115. Yılı nedeniyle Samsun-Sinop-Amasya Dişhekimleri Odası Ağız ve Diş Sağlığı haftası nedeniyle de Onur Anıtına çelenk sunumun ardından yaptıkları basın açıklamasında Samsun-Sinop-Amasya Dişhekimleri Oda başkanı Dt. Övgü Tunçdemir Eyüpoğlu yaptığı konuşmasında şunları ifade etti.
“20 -26 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftasının başlaması ile beraber 22 Kasım günü bilimsel dişhekimliğinin 115. yılını kutluyoruz. Bugün maalesef mesleğimizin geleceği tehdit altındadır. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunları acil çözüm beklemektedir. Öncelikle dişhekimliği fakültelerinin hızla artması mezun olan meslektaşlarımızı daha zor bir durumun içine sokmaktadır. Bu nedenle
-Akademik kadrosu yetersiz olan yeni açılmış fakültelerde eğitim başlamamalı,
-Yeni dişhekimliği fakülteleri açılmamalı,
-Dişhekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadrolar tahsis edilmeli,
-Hızlı bir şekilde dişhekimliği fakültelerinin kontenjanları düşürülmeli başarı sıralaması 50 bine çıkarılmalıdır.
2.olarak meslek dışı kişilerin ağız ve diş sağlığı kuruluşlarına ortak olması engellenmelidir. Herhangi bir tıbbi eğitimi olmayan ve mesleğin etik değerlerinden habersiz kişilerin sağlık hizmeti sunumundaki tek beklentisi, koydukları sermayenin karının yüksek olmasıdır. Sağlık hizmetlerinde bu şekilde bir yaklaşımın yeri yoktur.
3.olarak talebimiz SSK ve Bağkur emeklisi olan meslektaşlarımızın emekli sandığı emeklisine sağlanan ek ödemeden faydalanmasıdır. Kamuda çalışan ve emekli olan meslektaşlarımızın yararlandığı ödeme ile SSK ve Bağkur emeklisi meslektaşlarımız arasındaki eşitsizlik giderilmelidir.
4.olarak dişhekiminin yanında başka bir dişhekimi çalışabilmelidir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı sunan 22,245 özel sağlık kuruluşundan 15,270’i muayenehanedir. Bu muayenehanelerin üçte birinde bir dişhekimi çalışmaya başlasa 5 binden fazla dişhekiminin istihdam edilmesi sağlanacaktır.
5.olarak dişhekimlerinin kamuda daha fazla ve yaygın şekilde istihdam edilmesi sağlanmalıdır ve dişhekimlerinin çalışma yerleri fazlalaştırılmalıdır.
6.olarak muayenehane açılışında hizmetin nitelikli sunumu ile ilgisi olmayan şartların yerine getirilmesi istenmemelidir. Yapı kullanma izin belgesi bulunan bir binanın mesken olarak kullanılmasına, genel olarak işyeri olarak kullanılmasına, hatta hekim muayenehanesi olarak kullanılmasına izin verilirken, burada dişhekimi muayenehanesi açılabilmesi için ayrıca depreme dayanıklılık raporu istenmesi anlaşılmaz niteliktedir.
7.olarak dişhekimlerine yeşil pasaport verilmelidir. Cihaz ve teknoloji kullanılarak yapılan dişhekimliğinin, iyi yapılabilmesi için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yakından takip edebilmesi gerekmektedir. Bunun en iyi yolu kongre ve fuarlara katılabilmektir. Bu amaçla odalara kayıtlı olarak 15 yıl ve üstü meslek kıdemi bulunan dişhekimlerine yeşil pasaport verilmelidir.
8.olarak taşeron dişhekimliği kabul edilemez. Özel sağlık kuruluşunda çalışan hekimlerin gerçek çalışma biçiminden farklı şekilde taşeron, alt işveren gibi gösterilmesine ilişkin işlem ve uygulamaların denetlenerek ortadan kaldırılması ve sosyal güvenlik haklarını zayıflatan bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir.
Türk Dişhekimleri Birliği ve 41 Dişhekimleri Odası, 38 yıllık geçmişlerinden gelen birikimleriyle, toplum ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları ile ilgili çözümleri konusunda, yeterli bilgi ve tecrübeleriyle ulusal ağız diş sağlığı politikalarının oluşturulmasında katkı yapmaya hazırdır.
Mesleğimizin içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen toplumumuzun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde, her türlü bakım ve tedavinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen meslektaşlarımızın ‘’22 Kasım Dişhekimleri Günü’nü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’nı kutluyor, tüm özlük haklarına sahip olacağımız ve sorunlarımızla ilgili taleplerimizin çözüme kavuştuğu günleri görmek dileğiyle, Güzel ve sağlıklı günlerde buluşmayı diliyoruz” dedi.