Haber: Mehmet Rebii Özdemir
(SAMSUN)- 36 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiğine dikkat çeken Samsun ZMO başkanı Havva Yurduseven Bayzat şöyle dedi.
“Türkiye’nin farklı bölgelerinde, son günlerde yaşanan Zirai Don felaketinin Tarımsal üretimde ciddi hasarlara yol açtığını üzülerek gözlemliyoruz. Ülkemiz ve yöremiz de dahil olmak üzere; 10-13 Nisan tarihleri arasında son 30 yılın en düşük Nisan ayı sıcaklık değerleri kaydedilmiştir. Ayrıca 2014 yılından bu yana yaşanılan en büyük Zirai Don felaketi gerçekleşmiştir. Ülkenin neredeyse tamamında etkili olan bu felaket, Dünya üretiminde ilk sıralarda yer aldığımız birçok üründe büyük verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur. 36 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiği belirlenmiştir. Bununla beraber,başta sebze ve buğdaygiller olmak üzere birçoküründe de ciddi oranda azalma yaşanması beklenmektedir. Azalan üretim iç piyasada fiyat artışlarına sebep olacak, dış piyasada da ihracat kayıplarına sebep olacaktır. Fiyat artışları gıda enflasyonunun daha da yükselmesine yol açacak, dolayısıyla da bu ürünleri hammadde olarak kullanan sanayici, ticaretini yapan tüccar ve esnaf da dolaylı olarak bu etkilerigörecektir. En önemlisi de bu fiyatlar nihai süreç sonunda halkımızın ve tüketicilerimizin cebini yakacaktır. Yurt genelinde olduğu gibi bölgemizde de etkili olan zirai don zararı erken çiçek açan meyve çeşitlerinde zararlara sebep olduğugibi, bölgemizin en büyük ihracat kalemi olan Fındıkta da büyük ürün kayıplarına sebep olmuştur.
Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) olarak bizlerin de gözlemleri sonucu; Fındıkta zararın %50’ler seviyelerine kadar olacağı öngörülmektedir. 250-500 rakım arasında meydana gelen, sıfırın altında ki 2-4 santigrat derece sıcaklıklar ile 500 rakım üzeri tarım alanlarında sıfırın altındaki 8-10 derece sıcaklıklar Zirai Don’ un etkilerinin daha yüksek olmasına zemin hazırlamıştır. Yurt genelindeve bölgemizde meydanagelen Zirai don felaketinin yaralarının bir an önce sarılması, üretimin sürdürülebilirliğinin ve gıda güvenliğinin sağlanması için çiftçilerimizin desteklenmesi, zararlarının karşılanması ve banka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi hususunda çalışmalar yapılması elzem hale gelmiştir.”