Samsun’da Öğretmen sendikaları miting kalabalığıyla Öğretmen Meslek Kanuna tepki gösterdiler.

Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir

GÜNDEM 2.10.2024 20:19:00 0
Samsun’da Öğretmen sendikaları miting kalabalığıyla Öğretmen Meslek Kanuna tepki gösterdiler.

 MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

6 sendikanın üyelerinin okullardaki mesailerinin bitmesinin ardından saat 16'da Samsun Öğretmenevi önünde toplanıp tüm ülkede olduğu gibi 6 Eğitim sendikasından bugüne kadar görülmemiş bir kalabalık kitleyle basın açıklaması yapmak için Samsun valiliği önüne kadar yürüdüler.

Valilik önüne konulan siyah çelengin ardından 6 sendika adına Öğretmen Sendikası (Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası) yönetim kurulu üyesi Nurbanu Tosun, okuduğu basın açıklamasında şöyle dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir. 

Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur. 

Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır. 

Bugün burada Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi ile ilgili itirazlarımızı sizlerle paylaşmak için toplandık. Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Kanuna dair temel itirazlarımız şu şekildedir;

Meslek Kanunu Tanımı Yanıltıcıdır: Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor; bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konular hiçbir şekilde kapsamda yer almıyor.

Anayasa Mahkemesi Kararları Göz Ardı Edilmiştir: Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmeden teklifte yer alıyor. Özellikle aday öğretmenlik süreci, bu sefer hazırlık eğitimi adı altında güvencesiz bir hale getirilmiştir.

Unvan Ayrımı Kabul Edilemez: Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, görevde herhangi bir yetki farklılaştırması olmadan korunmuştur. Meslek kıdemi esas alınarak yapılan ücret düzenlemesi, tüm öğretmenlere unvan şartı aranmaksızın verilmelidir.

Eğitim Fakülteleri Suçlanıyor: Kanun teklifine göre Millî Eğitim Bakanlığı başarılı, eğitim fakülteleri ise başarısız olarak gösterilmektedir. Bu gerçek dışı bir iddiadır ve öğretmen yetiştiren kurumların itibarını zedelemektedir.

Öğretmenlik Mesleğini Güçlendirmiyor, Aksine Zayıflatıyor: Kanun teklifi, öğretmenleri otoriteye uygun şekilde seçmeyi amaçlamaktadır. Bu anlayış, öğretmenleri güçlendirmeyi değil, tam tersine zayıflatmayı hedeflemektedir.

Mesleki Güvence Yok, Güvencesiz İstihdam Var: Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimleri bu kanun teklifiyle daha da yaygınlaştırılmakta, hazırlık eğitimi adı altında yeni bir güvencesizlik basamağı eklenmektedir.

Öğretmen Yetiştirme Sistemi Değiştiriliyor: Kanun teklifi, öğretmen yetiştirme sürecinde ciddi bir değişimi içeriyor. Öğretmenlik lisans eğitimi üzerine kısa süreli bir eğitimle mesleği kazanma öngörülüyor, bu da öğretmenliğin niteliğini düşürecektir.

Öğretmenlerin Hakları Görmezden Gelinmiştir: Bu kanun teklifinde öğretmenin hakları yoktur. Görev ve sorumluluklar detaylandırılırken, öğretmenin sosyal hakları, kürsü dokunulmazlığı, dinlenme ve tatil hakları gibi konular yok sayılmıştır.

Milli Eğitim Akademesi’ni Kabul Etmiyoruz: Öğretmenlik, öğretmen yetiştiren kurumlarda edinilen beceri ve bilgiye dayalı bir uzmanlık mesleğidir. Öğretmenlik mesleğini, sadece MEB’in belirleyeceği hazırlık eğitimine dayandıran bu anlayışı reddediyoruz. 

Bu gerekçelerle bizler eğitim alanında örgütlü sendikalar olarak, yeniden TBMM gündemine getirilecek olan kanun teklifine itiraz ediyoruz. 

Unvanlarda ayrıştırmayı kabul etmiyoruz! Kıdem yılına göre tüm öğretmenlere ödemeler yapılmalı, bu ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.

Milli Eğitim Akademesi’ni kabul etmiyoruz! Öğretmenlik diploması esastır, başka bir yapıya ihtiyaç yoktur.

ÇEDES gibi protokollerle öğretmenlik mesleği dışında bizlere dayatılan görevleri kabul etmiyoruz! Öğretmenler kanunda belirtilen asli görevlerini yapmalı, kanunlarda açıkça yazdığı gibi okullarda öğretmenler dışında hiç kimse eğitim öğretim hizmeti vermemelidir. 

Disiplin hükümleriyle baskılanmak istemiyoruz! Haklarımızı kısıtlayan ve bizleri keyfi ceza uygulamalarıyla baş başa bırakacak olan her türlü düzenlemeye karşıyız.

Özel sektör öğretmenlerinin ücretleri güvence altına alınmalıdır! Taban maaş yasasıyla, kamu-özel farkı ortadan kaldırılmalıdır.

Güvencesiz istihdamı reddediyoruz! Ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

Meslek Kanunu’nda haklarımız ve taleplerimiz olmalıdır! Bu teklif, sadece görev ve sorumluluklardan bahsederken, öğretmenin haklarını ve taleplerini görmezden geliyor.

ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir. 

MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir. 

EĞİTİM-İŞ, EĞİTİM SEN, HÜRRİYETÇİ EĞİTİM SEN, ANADOLU EĞİTİM SEN, TEÇ SEN, ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ SENDİKASI

 

CHP Samsun il örgütünden “Ekonomi ve Güvenlik Politikaları” paneli!

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SESLENİYORUZ: HALKA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EZİYET OLAN BU YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİN!

Samsun Üniversite öğrencilerinden İsrail’in İran ve Filistin’e saldırılarına tepki!

BES Samsun şube başkanı Bahtiyar Akıncı: “Yoksullaştırma politikaları en çok kadınları ve çocukları mağdur ediyor!”

CHP Samsun İl başkanı Mehmet Özdağ; “MESEM uygulaması çocuk emeğinin sömürülmesine iş cinayetlerine dönüştü.”

Eğitim-İş Samsun şube başkanı Gündüz; “Artık hepimiz hep birlikte Tekin’siz bir geleceğe bakıyoruz.”

Eğitim-Sen şube başkanı İsmail Yavuz: AKP hükümeti halen ülkeyi ‘Cek, Caklı’ vaatlerle yönetmeye çalışıyor!

Yaşam savunucusu sendikal haklar aktivisti Erbil Karakoç; "Kamu kurumlarının bahçeleri, sadece insanlara ait değildir, hayvanlara da ait olmalı."

DİSK Genel İş sendikası Samsun şube başkanı Karabacak 55. Yılında 15-16 Haziran'ın izinde ekmek Adalet Hürriyet mücadelesine!

Samsun SOL Parti SOL genç sözcüsü Ali Altıntaş; “Okullar ticarethane olamaz değiştireceğiz, eğitim parasız olacak!”

KESK Samsun dönem sözcüsü Özcan Çelik; " Lütuf değil temel bir haktır!"

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz "Öğretmenler hedefte şiddet sistematik!"

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz "Öğretmenler hedefte şiddet sistematik!"

ÇGD Ankara şube; Meslektaşımız ve üyemiz Mehmet Oflaz'ın yanındayız!

TİP Samsun İl örgütü ve (KİD) Karadeniz İşçi Derneğinden maaşlarını alamayan belediye işçilerine destek.

Samsun Üniversite Öğrencileri; İktidar her geçen gün sermayedarları, katilleri ve çevresindeki bir avuç kan emiciyi beslemekte.

Samsunlu Emekliler meydanlarda: Pula dönen emekli ikramiyesini kabul etmiyoruz.

Atakum kent konseyi ve Atakum belediyesi katkılarıyla karma resim sergisi açıldı.

CHP Bafra ilçe örgütünün dayanışma gecesinde İBB başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu’nun kara kalem resmi açık artırma yoluyla satıldı!

Samsun’un Atakum ilçesinde kimsesiz hayvanların boğazlarının sıkı sıkıya bağlanarak toplatılmasına tepki

Çalıştığı hastane koridorunda 10 yıl önce katledilen Opr. Dr. Kamil Furtun’u mezarı başında ve çalıştığı hastanede andılar.

27. OLAĞAN GENEL KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri Gezi ‘nin 12. Yılı anmasında bir araya geldiler.

Samsun Eski ve Gülsan Sanayi sitesi esnaflarından “TOKİ'den onay aldıkları Toybelen’deki 330 dükkânı istiyoruz tepkisi”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Samsun İl Başkanı Altuntaş; Açlık sınırı 26.5 bin lirayı buldu.

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Gündüz; “Liyakat Yerde, Yandaş Zirvede!”

Hıdrellez festivalinde kumar skandalı CHP’li Çan: “Kültürel mirasımız Hıdrellez bile AKP iktidarı eliyle lekelendi”

Cumhuriyetçilerin birliği için Cumhuriyetçiler Kurultayı’na!

CHP Samsun il başkanı Özdağ; Çerkes Soykırımı ve Sürgününü Unutmadık Unutturmayacağız!

CHP Samsun İl Kadın Kolları tarafından; Kadınla, Gençlikle Umutla Cumhuriyetin renkleri festivali yapıldı!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Samsun Ziraat Mühendisleri Başak Balosunda bir araya geldiler

Kuzey Kültürevi geleneksel kahvaltıda bugünde bir araya geldiler!

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Samsun Üniversite öğrencilerinden İsrail’in İran ve Filistin’e saldırılarına tepki!

KESK Samsun dönem sözcüsü Özcan Çelik; " Lütuf değil temel bir haktır!"

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz "Öğretmenler hedefte şiddet sistematik!"

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz "Öğretmenler hedefte şiddet sistematik!"

Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri Gezi ‘nin 12. Yılı anmasında bir araya geldiler.

Samsun Eski ve Gülsan Sanayi sitesi esnaflarından “TOKİ'den onay aldıkları Toybelen’deki 330 dükkânı istiyoruz tepkisi”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Samsun İl Başkanı Altuntaş; Açlık sınırı 26.5 bin lirayı buldu.

Hıdrellez festivalinde kumar skandalı CHP’li Çan: “Kültürel mirasımız Hıdrellez bile AKP iktidarı eliyle lekelendi”

Cumhuriyetçilerin birliği için Cumhuriyetçiler Kurultayı’na!

CHP Samsun il başkanı Özdağ; Çerkes Soykırımı ve Sürgününü Unutmadık Unutturmayacağız!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2