Tarih: 09.08.2024 13:10

Samsun’un İlkadım ilçesi Kadamut mahallesi sakinlerinin var olan katı atık tesisine yeni katı atık tesisi yapılmasına tepki

Facebook Twitter Linked-in

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan’ın da katılımıyla Samsun’un İlkadım ilçesinin Kadamut mahallesinde mahalle muhtarı Samet Durmuş ve mahalle sakinleri bir araya gelerek var olan katı atık tesisine ek olarak, 320 dönüm arazi üzerine yeniden yapılması planlanan çöp toplama katı atık tesisinin yapılmasına tepki göstermek için basın açıklamasında bulundular.

Kadamut mahallesinde sakinlerinin sorunlarını dinleyen CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan, şunları şöyle dedi. 

“Şu anda Samsun İlk Adım ilçesi Kadamut köyündeyiz. Hemen komşu mahallelerimiz Aşağıavdan, Çandır ve Gürgen Dağı mevkileri. Burası 2008 yılından itibaren Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ve İlkadım Belediyesi'nin katı atık çöp toplama tesisi olarak hizmet vermekte. Üç etaptan yıllar içerisinde doldukça devam ettirilmiş, büyütülmüş bir katı atık tesisi, çöp toplama merkezi. Son dönemde Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden İlçe Belediyesi, İlkadım Belediyesi atlanarak 1/5000’lik plan marifetiyle buranın tekrardan 320 dönüm alanın şu gördüğünüz bulunduğumuz yer dahil olmak üzere karşı yamaç dahil olmak üzere deniz manzaralı bir şekilde yine çöp toplama merkezine katılarak tesisin büyütülmesi planlamaktadır.”

Kurtuluş yolu maalesef çöpe teslim olacak

CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan; “Bu zamana kadar verimli bir şekilde işletilemeyen katı atık tesislerinin bundan sonra daha verimsiz işletileceği düşünülerek toplamın iki katından daha fazla büyütülme aşamasında. Mahallenin muhtarı burada, Samet Bey kendisi az sonra bahsedecek.  Kurtuluş yolun tarihi kurtuluş yolu üzerindeyiz. Bu yoldan atamız geçerek Anadolu'yu düşmandan temizlemek için büyük bir mücadele verdi. Ama verdiği mücadele maalesef bu alanı çöpe, deniz manzaralı bu alanı çöpe teslim etmekle sonuçlanacak gibi gözüküyor. Buna mahalleli direniyor, bizler de direniyoruz. Samsun Çevre Platformu olarak ilgili kuruluşlar, kurumlar aynı direnişi göstermekte. Başka sorun, 2008’den beri bu mahalle ve çevre mahalleler çöp kokusuyla filtrasyon sistemi çalışmadığı için çöp kokusuyla maalesef baş başalar. Hemen buranın aşağısında şu ormanın altında yeni açılan Samsun açık ve kapalı ceza infaz kurumu var. Hemen çevresinde sebze fidancılığı ve seralar söz konusu değil mi muhtarım? Ancak bu sorunu ana merkezde yaşayan mahallemizin muhtarı ben biraz teknik bilgileri de arkadaşlarımızla belki verecekler. Kendisi bize aktaracak. Ondan sonra konuşmamıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kadamut mahallesi muhtarı Samet Durmuş;

“Bu sıkıntılı durumda yanımızda olduğunuz için teşekkür ederim. Biz hizmet düşmanı değiliz sayın vekilim yani, gerçekten de nefes almak istiyoruz artık. Yaşamak istiyoruz burada, yaşam alanımız bir 50 yıl daha tamamıyla karartılacak. İlkadım’ın şehirleşeceği yapılaşacağı alana çöp katı atık tesisiyle bizim önümüz kesiliyor. Bunun sadece bir şey için değil de ekolojik denge açısından da bize zararı var bu işin. Biz tarım yapamıyoruz burada rekolteler düşük. Şimdi bu üretiliyor. Fındık üretiliyor, tamamı hastalıktan geçilmiyor. Bunların katma değeri de düştü artık. Hayvancılığa etkisi var. Zaten doğal olarak sokak hayvanlarının barınağı gibi şu anda” dedi.  

Tekrardan söz alan CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan şunları söyledi. 

“Tamamen bu vadi, bu yamaç kapatılacak ve çöplükte nasihati olacak. Tesadüf değil mevsimin gereği şu anda fındık hasatı yapılıyor hemen komşu bahçede. Maalesef bu eğer hayata geçirilirse bu katı atık depolamanın genişletilmesi düşüncesi o fındık bahçesi de bu tesisin içinde kalacak ve tarım ekonomisine katkısı ortadan kalkmış olacak. Bu konuda Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimiz ve İlkadım belediye meclis üyemiz gerekli mücadeleyi bundan sonra da vermeye devam edecek. Sadece kamu kurum ve kuruluşlarından alınan olur raporlarıyla, uygunluk raporlarıyla belediye meclisine getirilmiş ve ön kabulünde bir itiraz süreci yaşanmamış. Ancak özellikle ilçedeki Samsun merkezindeki sivil toplum kuruluşları, çevre platformları ve yörenin sakinleri özellikle bu fikre, bu plana, bu projeye başından sonuna kadar karşılar. Mevcut yapının daha etkin, daha verimli bir şekilde kullanılması durumunda Samsun'un ihtiyacına cevap verilebileceği düşünülmekte. Eğer cevap verilemiyorsa çöpün daha ileri bir yerde daha atıl durumdaki kamu arazilerinde değerlendirilmesi ve katı atık tesisinin oraya taşınması konusunda bir talepleri var. Şu anda bu konuyu konuşurken bile burada çöp dağının kokusu hepimizi rahatsız etmekte. Bu vatandaşlarımız, bu yörenin sakinleri bu kokuyu yılın on iki ayı, elli iki haftası, yedi yirmi dört günün her saatinde yaşamak zorunda kalıyorlar. Açık kapalı infaz kurumlarındakiler böyle. Kurtuluş yolunu gezmek, görmek ve atamızın yolundan gitmek isteyen bölge insanları da aynı kokuya maruz kalıyorlar. Bundan bir an önce vazgeçilmesi hepsinin ortak temennisi. Çevreye, doğaya, tarihe saygı duyan bir kamu belediyeciliği burada acilen ihtiyaç duyuyor.” 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —