Tarım platformu yaşanan sorunların kalıcı çözümleri için birlikte mücadele edecek!

Tarım platformu yaşanan sorunların kalıcı çözümleri için birlikte mücadele edecek!

Samsun’da bulunan Tarım Platformu tarımda yaşanan sorunlarla ilgili tüm yurtta yaptıkları yazılı basın açıklamasında ‘Kalıcı çözüm üreteceklerin’ belirten bir açıklama yaptılar.

 Mehmet Rebii Özdemir

DİSK, Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (GIDA-İŞ), KESK (TARIMORKAM-SEN), Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP), Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), Tarımsal Gelişme Eğitim ve Sosyal Dayanışma Vakfı (TARGEV), TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası,  TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tüketici Hakları Derneği (THD), Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Tüm Üretici Köylü Sendikası (TÜM KÖY SEN), Türkiye Biyologlar Derneği (TBD), Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP), Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜS-KOOPBİR), Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) ve Veteriner Hekimler Derneği (VHD) Tarım Platformu Bileşenleri yurt çapında ortaklaşa yaptıkları yazılı basın açıklamasında şunları ifade ettiler.

“1980`li yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlanan ve günümüzde de devam eden neoliberal tarım politikaları sonucu; piyasayı düzenleyen tarımsal KİT`ler özelleştirildi, kamu kurumları işlevsizleştirildi, üretici kooperatifleri güçsüzleştirildi, tarımsal destekler azaltıldı, küçük üreticiler büyük şirketler karşısında korumasız bırakıldı, girdilerde ve ürünlerde dışarıya bağımlılık arttı, alan tümüyle kâr mantığıyla çalışan özel sektörün insafına terk edildi, üreticiler ve tüketiciler sürekli kaybeden taraf oldu. 2020 yılından beri içinde bulunduğumuz pandemi olumsuz koşullarına ek olarak, 2021 yılında yaşanan ciddi kuraklık, ülkemizde derinleşerek yaşanan ekonomik kriz ve 2022 yılındaki döviz kuru baskısı, Rusya-Ukrayna savaşının ülkemize etkileri, yapısal ve altyapısal sorunları çözülemeyen tarım sektörümüzü çok boyutlu yeni ve ciddi bir kriz ortamına sürükledi. Bu süreçte üretim ekonomisi yerine rant ve faiz ekonomisinde ısrar edilmesi, girdi ve ürünlerde dışa bağımlılığın kesintisiz sürdürülmesi sonucu üreticinin alandan çekilmesi hızlanırken sektör dışı piyasa aktörleri sektörü daha fazla etkiler hale geldi, kronikleşen gıda enflasyonu tüketicinin yeterli gıdaya ulaşmasını engelledi” diye ifadelerde bulundular.

TARIM SEKTÖRÜ TÜMÜYLE SERBEST PİYASAYA BIRAKILAMAZ!

“Tarım, doğa koşullarına bağlı, mutlaka korunması gereken ve uzun vadeli planlanması gereken bir sektördür. Tüm dünyada özellikle küresel salgının ilk çıktığı günlerden bugüne kadar geçen sürede tarımın ve gıdanın yaşamsal önemi herkes tarafından kabul edilirken, tarım ve gıda sektörü 'milli güvenlik sorunu' olarak görülmüş, gelişmiş ülkeler dahil ek ekonomik tarımsal destek paketleri ile korumacı politikalar uygulamaya konularak sektörün tümüyle serbest piyasaya bırakılamayacak kadar önemli ve stratejik bir sektör olduğu anlaşılmıştır” açıklamalarda bulunan Tarım Platformu Bileşenleri açıklamalarını şöyle devam ettirdi.

“Ülkemizde ise; olağanüstü koşullarda bile somut korumacı politikaların yaşama geçirilmemesi, yerli üretimi ve üreticiyi koruyucu somut desteklerin gündeme gelmemesi, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz boyutunda yaşanan sorunların giderek artması sonucunu doğurmuştur. Tarım politikasında emek aleyhine sermaye lehine yapılan her düzenleme; yetersiz ve dengesiz beslenmeden yüksek gıda enflasyonuna, çarpık kentleşmeden çevre felaketlerine, toplumsal tahribattan kültürel yozlaşmaya kadar çok çeşitli alanlarda sorunlara neden olmaktadır.

Küresel iklim değişikliği somut bir gerçekliktir. Ancak ranta dayalı ve sermaye çıkarı öncelikli uygulamalar yüzünden yaşanan iklime dayalı doğal afet ve felaketlerin sorumluluğunu 'iklim değişikliği' kavramına yüklemek haksızlıktır. Yapılması gereken doğal dengemizi bozan, başta su ve toprak olmak üzere doğal kaynaklarımızı yok eden ve kirletenlere karşı somut yaptırımların ayrımsız derhal uygulanmasıdır” şeklinde ifadelerde bulundular.

TARIM POLİTİKALARI KAMU YARARI ve TOPLUM ÇIKARLARINI KORUMALIDIR.

Tarım Platformu Bileşenleri açıklamasına şöyle devam etti. “Çok sayıda değişkeni ve bileşeni bünyesinde barındıran, sadece ekonomik değil toplumsal ve ekolojik bir üretim alanı olan tarıma yönelik politika belirlemede sadece ilgili Bakanlık/ların değil, neredeyse toplumun her kesiminin görüş ve önerileri dikkate alınmak zorundadır. Bu nedenle politika belirlemede; meslek odaları, sendikalar, kooperatifler, üretici dernekleri, yerel kuruluşlar, ekoloji kuruluşları ve tüketici kuruluşları daha etkin rol alabilmeli ve tepeden değil doğrudan aktörlerin belirleyici olduğu aşağıdan yukarıya bir politika belirleme yöntemi ve süreci izlenmelidir. Bizler; tarım, gıda, hayvancılık, orman ve çevre alanında faaliyet yürüten meslek ve emek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, tüketici örgütleri olarak ülkemizin tarım politikalarının hayati önem arz ettiğini, tarım ve gıda sektörlerinin kamu yararını ve toplum çıkarını esas alarak ekolojiye duyarlı ve halkın refahına dayalı olması gerektiği düşüncesiyle 'Tarım Platformu' oluşturmuş bulunmaktayız. Aşağıda imzası bulunan kurum ve kuruluşlar olarak ortak mücadele yürütmek amacıyla kurduğumuz Tarım Platformu bileşenleri olarak, ülke düzeyinde eşzamanlı etkinliklerle sesimizi daha gür duyurmayı ve doğru tarım politikalarının yaşama geçirilmesini amaçlıyoruz.

 Yaşanan köklü ve ciddi sorunların çözülmesi için kısa, orta ve uzun vadeli öncelikli somut taleplerimiz şunlardır: 

  • Tarımda ve gıdada yaşadığımız ciddi sorunların çözümü için, alanı serbest piyasanın insafına bırakan mevcut Neoliberal Tarım Politikaları terk edilerek, ivedilikle Kamucu Tarım Politikaları gündeme gelmelidir.
  •  Anayasanın 166. maddesi gereği tarım sektöründe planlı kalkınma gündeme gelmeli; arazi kullanım planlaması, tarımsal üretim planlaması, sulama planlaması, eğitim-istihdam-yatırım planlaması ivedilikle yaşama geçirilmelidir.
  • Sağlıklı planlamalar için güncel ve doğru tarımsal veriler hazırlanarak kamuoyu ile sürekli paylaşılmalıdır.
  • Tarımsal kamu yönetimi güçlendirilmeli, Tarım Bakanlığı yeniden yapılandırılmalı, liyakatli kadrolar yönetime gelmelidir.
  • Tarım alanları, çayır ve meralar, zeytinlikler ve diğer dikili alanlar koşulsuz korunmalı, rant amaçlı mevzuat düzenlemelerine izin verilmemeli, üretim alanlarımız amacı dışında kullanılmamalıdır.
  • Ormanlarımız, zeytinliklerimiz enerji ve madencilik yatırımları ile yok edilmemelidir.
  •  Girdi ve ürünlerde dışa bağımlı politikalardan vazgeçilmeli, ar-ge çalışmalarına daha fazla pay ayrılarak girdilerde, tarımsal üretim planlaması ile temel ürünlerde kendimize yeterli duruma gelinmelidir.
  • Tarımsal destekler yeterli olmalı ve yılı içinde ödenmeli, tarımsal girdi maliyetleri somut olarak düşürülmeli, tarımsal kredi ihtiyaçları çiftçi lehine düzenlenmeli, bitkisel ve hayvansal üretimde öngörülebilirlik sağlanarak üretimde devamlılık ortamı oluşturulmalıdır.
  •  Yem-süt-et bütününde hayvancılığımız geliştirilmeli ve yerli üretim artırılmalıdır.
  • Denizlerimiz ve iç sularımız kirletilmemeli, balık çiftlikleri yeniden değerlendirilmeli, su ürünleri üretimi ve balıkçılık geliştirilmelidir.
  • Tarımsal KİT`ler yeniden açılarak kamunun piyasayı etkin düzenlemesi sağlanmalıdır. +
  •  Eğitim-istihdam planlaması yapılarak, tarım meslek liseleri yeniden açılmalı, yükseköğrenimde nicelik ve nitelik sorunu çözülmeli, kamuda yeterli atama yapılmalı, özel sektörde çalışan üyelerimizin çalışma koşulları ve ücretleri iyileştirilmelidir.
  • Üretim, işleme, pazarlama aşamalarında demokratik kooperatifçilik desteklenmelidir.
  • Küçük aile işletmeleri desteklenmeli, yerelde üretim özendirilmelidir.
  • Geçimlik tarım üretimi yapan çiftçi ailelerinin ödenemez hale gelen borçları silinmelidir.
  • Tarımda emek sömürüsü önlenmeli, mevsimlik işçilerin sorunları çözülmeli, kadın ve çocuk emeği istismarı önlenmeli, üreten emek hakkını almalıdır.
  • Gıda güvenliği ve gıda güvencesini de kapsayan gıda egemenliğine dayalı bir tarım modeline geçilmelidir. Gıda tedarik zinciri demokratik kooperatifler temelinde kısaltılarak tüketiciler yeterli, sağlıklı ve ucuz gıdaya sürekli erişebilmelidir.
  • İklim değişikliğinin kısa ve uzun vadeli senaryoları dikkate alınarak su kaynaklarına yönelik uzun vadeli planlamalar ile gerekli önlemler somut olarak zamanında uygulanmalıdır.
  • Temiz havanın en önemli kaynağı ve su havzalarını besleyen doğal ve en temiz ortamlar olan biyolojik varlığımız ormanlarımız koşulsuz korunmalı ve ekoloji bütününde orman alanları artırılmalıdır.
  • Biyoçeşitliliğimizi ve gen kaynaklarımızı koruyan politikalar yaşama geçirilmelidir.

“Üretemezsek tüketemeyiz. Üreticinin ve tüketicinin mutlu olduğu bir ülkede yaşamamız mümkün. Bizler, Tarım Platformu bileşenleri olarak; yaşanan yakıcı ve yıkıcı sorunların çözümü için bilimsel veriler doğrultusunda mücadele, toplumsal mücadele, hukuk mücadelesi ile birlikte, hep birlikte ortak mücadele kararlığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

 



HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Samsun Ziraat Mühendisleri Başak Balosunda bir araya geldiler

Kuzey Kültürevi geleneksel kahvaltıda bugünde bir araya geldiler!

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Devrimci 78’liler Derneği Samsun şube başkanı Kolukısa: Mücadeleleri rehberimiz olanlara sözümüzdür!

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube; kitlesel katılımla 1 Mayıs Alanından (Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun) haykırdı;

Samsun’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı!

CHP'li Çan: Son 23 yıldır okulun her kesiminde eziyet, ayrımcılık, adaletsizlik yaşayan iktidar 3-4 yıldır EYT sorununu çözerken staj ve çıraklık mağdurlarına bir ayrımcılık yaptı.

SSMMM ve Bağımsız Denetçiler Adına Ali Suat Sancak; “Mali Müşavirler Hazine ve Maliye Bakanlığının emir eri midir?”

Samsun’da 1 Mayıs Tertip komitesi sözcüsü Uğurcan Albak; “Emeğin baş tacı edildiği, her alanda demokrasinin geçerli olduğu bir düzen istiyoruz.”

Disk Emekli-Sen Samsun şube başkanı Arif Kutlu; Ekmek, adalet ve hürriyet için 1 Mayıs meydanlarına.

SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz; Canik'te yaşanan facia, bilimden ve aklın sesinden uzaklaşmanın bedelini halk ödedi!

Devrimci 78’liler Derneği Samsun şube başkanı Cahit Kolukısa; “İlle de Demokrasi, ille de İnsan Hakları ve İlle de Barış talep ediyoruz!

CHP’li Atila Tekcan; 30 Tonluk kaya parçası bir ailenin mahvına Samsun’un ağlamasına neden oldu!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

KARAT’TAN 4.SEMPOZYUM ‘ADIM ADIM ZİRVEYE’

Samsun Eczacıları; “Eczacılık mesleğinin bilimselliğe yönelişinin 186 yılı kutluyorlar!

Devrimci 78’liler Derneği Samsun şube başkanı Kolukısa: Mücadeleleri rehberimiz olanlara sözümüzdür!

BES Samsun şubeden; ”Yoksullukla uğraşırken öte yandan işyerlerimizde kayıkçı kavgası yapanlarla da uğraşıyoruz.

CHP’li Samsun il başkanı Mehmet Özdağ; “Bu saldırı; milletin iradesine, halkın umuduna, Türkiye’nin geleceğine yapılmıştır!

CHP Samsun il örgütü adına başkan Mehmet Özdağ; Genel başkanımıza yapılan alçakça saldırıyı kınıyoruz!

CHP’li Samsun milletvekili Murat Çan: Devletin devlet olduğunu göstermesi için burada kaç can verilmesi gerekiyor!

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube; kitlesel katılımla 1 Mayıs Alanından (Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun) haykırdı;

Atakum Kent Konseyi ev sahipliğinde Okul Çevrelerinde Çocuk Dostu Kamusal Mekânlar Çalıştayı Tamamlandı

Atakum Kent Konseyinin katkılarıyla Üniversite öğrencileri "Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Uygulama Süreçleri" semineri verdiler.

Samsun’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı!

CHP'li Çan: Son 23 yıldır okulun her kesiminde eziyet, ayrımcılık, adaletsizlik yaşayan iktidar 3-4 yıldır EYT sorununu çözerken staj ve çıraklık mağdurlarına bir ayrımcılık yaptı.

SSMMM ve Bağımsız Denetçiler Adına Ali Suat Sancak; “Mali Müşavirler Hazine ve Maliye Bakanlığının emir eri midir?”

Samsun’da 1 Mayıs Tertip komitesi sözcüsü Uğurcan Albak; “Emeğin baş tacı edildiği, her alanda demokrasinin geçerli olduğu bir düzen istiyoruz.”

Disk Emekli-Sen Samsun şube başkanı Arif Kutlu; Ekmek, adalet ve hürriyet için 1 Mayıs meydanlarına.

SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz; Canik'te yaşanan facia, bilimden ve aklın sesinden uzaklaşmanın bedelini halk ödedi!

Devrimci 78’liler Derneği Samsun şube başkanı Cahit Kolukısa; “İlle de Demokrasi, ille de İnsan Hakları ve İlle de Barış talep ediyoruz!

Samsun ZMO meslekte 40 yılını dolduranlara 40. Yıl plaketleri verildi.

CHP’li Atila Tekcan; 30 Tonluk kaya parçası bir ailenin mahvına Samsun’un ağlamasına neden oldu!

Hasan Ali Yücel Öykü Yarışmasında ödüller sahiplerini buldu!

TGC HİKMET MEMDUH KIZILAĞAÇ HUZUREVİ’NİN TEMELİ ATILDI

‘İlkadım'da şeffaf beleldiyecilik’

Samsun Bölge veteriner hekimler odasından Dünya veteriner hekimler günü kutlaması!

Samsun’un Atakum ilçesinde İple asılan kedi için hayvan severlerden tepki!

Alaçam belediyesi kat karşılığı inşaat uğruna yüzlerce çam ağacını keserek imara açıyor!

Öncü, 7 aylık saha çalışmasını içeren Samsun raporunu Özel’e sundu

OMÜ'de Tez-Koop-İş Samsun şube temsilciler meclisine rekor katılımlı destek!

Samsun Sahra Sıhhiye Bando komutanlığından Evrenuşağı İlkokulunda öğrencilerle 23 Nisan kutlaması

Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için yürümek isteyen Samsunlu gençlere polis engeli!

CHP Atakum İlçe Başkanı Adem Kürek “Baskılar bizi, yıldırmayacak”

Yükleniyor