MEHMET REBİİ ÖZDEMİR
Amasya'nın Taşova ilçesinden 1953 yılında alındığından bu yana Tatlıcak ve Büyükalan mahalleleri halkının her türlü tarımı ve hayvancılığı yaptıklarını, GES (Güneş Enerjisi Sistemi) yapılması planlanan yayla da ayçiçeğinden, mısırına, buğdayına ekmediğimiz hububat kalmadı. Büyükşehir Belediyesinin iddia ettiği gibi yaylamız kıraç verimsiz bir yer değil aksine verimli bir toprağa sahiptir. Yaylamızın hemen alt tarafından Ladik Gölünün geçtiğinden Büyükşehir hiç bahsetmemiş. Yine belirtiyoruz sorgusuz sualsiz büyükşehir yasasıyla yaylamız elimizden alındı. Büyükşehir Belediyesi tarafından adeta yaylamıza çökçüldü, bizde yasal haklarımızı aramak için Samsun İdare Mahkemesi nezninde davamızı açtık. İlk gelen bilirkişi raporunda bilirkişilerin raporları lehimize olduğunu avukatlarımız söylediler' diye ifadelerde bulundular.
Tatlıcak ve Büyükalan Mahallesi sakinlerinin yıllardır kullandıkları ve her türlü tarıma elverişli olan yayla büyükşehir belediyesi yasası çıkmadan Tatlıcak köy tüzel kişiliği adına kayıtlı olan yaylamız İlçe özel idare müdürlüğü tarafından her nasıl yapıldıysa 85 bin metre kare yer Ladik Özel İdare müdürlüğünden sorgusuz sualsiz, yangından mal kaçırırcasına büyükşehire devredildi. Samsun Büyükşehir belediyesi de İl ve İlçe özel idarelerdeki tüm menkul ve gayrimenkuller bütün mütemmim cüzleri ile birlikte Samsun Büyükşehir belediyesine devrildiler” diyen Tatlıcak ve Büyükalan mahallesi sakinleri yaşadıkları mağduriyet nedeniyle “Samsun İdare mahkemesinde dava açtıklarını ve dava sürecinin devam ettiğini” ifade ettiler.
İTİRAZIMIZ “GES” DEĞİL; SEÇİLEN YERİN YANLIŞLIĞI...
Konuyla ilgili olarak mahalleler sakinleri “Yıllardır biz bu yaylada hayvanlarımızı otlattık. Tarım yaptık. Ayçiçek, Yulaf, Ekin, Mısır ve Arpa gibi tarım ürünleri diktik ve çok iyi verim aldık. Yaylamızın hemen altından geçen Ladik gölünün suyundan ziyadesiyle faydalandık. Yıllarca bizi oyaladılar. Elimizden yerlerimizi cebren gasp eder gibi aldılar. Biz şimdş hayvnlarımızı hangi yaylaya gidip otlatacağız? Kim alır bizim on binlerce metrekare yerimiz dururken civardaki hiçbir mahalle bizim hayvanlarımızın otlatılmasına izin vermez verseler bile biz hayvanlarımızı o kadar uzak mesafeye nasıl getirip götürebiliriz” diye ifadelerde bulundular. .
DEPREM BÖLGESİNE “GES” KURULMASI NE KADAR AKILLICA!
Tatlıcaklılar, “Biz yıllarca bu iktidara dört kolla sarıldık ve oylarımızı verdik. Başımıza bir büyükşehir yasası getirdiler canımıza ot tıkadılar. Büyük bir kısmımız AKP iktidarına oy verirken gençlerimizde MHP’ye oy vererek onları Ladik’te birinci parti yaptık. Hem yerel de hemde genel de AKP bizim sayemizde iktidardır. biz Tatlıcak ve Büyükalanlılar bunları hak etmedik. Bunu bize layık görenlerle gelecek olan ilk seçimlerde sandığa gömmek bizim ilk ve tek görevimiz. İktidar köyünüze dönün biz size her türlü desteği vereceğiz dedi. Gençlerimiz köye geri döndüler, büyükbaş, küçükbaş davarlarımızı, keçilerimizi otlatmaya başladılar. Her şey yolunda giderken asla karşı çıkmayacağımız yenilenebilir bir enerji sistemini yanlış yere konumlandırmaları nedeniyle hakkımızı aramaya çalışıyoruz. Bilim adamlarının dediği gibi GES projesi yapılacak olan yaylamızda ne taş var nede kayalar var. Her yer ulu orta çayır çimenden geçilmiyor. Bilirkişilerin de ifade ettikleir gibi yaylamızın olduğu bölge deprem bölgesi olduğundan en ufak bir sarsıntıda panellerin kırılmayacağı içerisindeki kimyasal maddelerin sulara ve toprağa karışmayacağını kim garanti edebilir. Dolu yağdığında kırılacak olan güneş panelleri y,ine aynı şekilde kırıldığında etraf her türlü riskli kimyasallar saçılacaktır. Bütün bu bilimsel veriler karşımızda gün gibi dururken bu ısrarın kime ne faydası olacak anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu güne kadar CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu dışında kimse gelip bizim durumumuz ile ilgilenmedi. Bizi kimse kale almadı. Oysa biz de bu memleketin öz evlatlarıyız. Onlardan dünyaları istemiyoruz. Sadece bizim hakkımızı geri vermeleri için bizim mücadelemiz destek verseler yanımızda olduklarını hissetsek bu bize ziyadesiyle yeter de artar bile. Nihayetinde hiçbir çıkar yol bulamadığımız için hep birlikte el ele vererek dava açtık” dediler.
TATLICAK KÖYÜ YAYLASI VE DAVA SÜRECİNİ AVUKATLARI ANLATIYOR!
Tatlıcak ve Büyükalan Mahallesi sakinlerinin avukatları Av. Sadi Özkul ve Av. Bedrettin Kalın, açtıkları davaya ilişkin şu açıklamalarda bulundular.
Av. Sadi Özkul, baktığı dava ile ilgili şunları ifade etti. “Tatlıcak Köyü Samsun İli, Ladik İlçesine bağlı şehir merkezinin 6 km doğusunda Ladik Gölü’nün batısında Ladik Ovasının ortasında yer alan yaklaşık 120 haneli bir köydür. Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tatlıcak Köyü nüfusuna kayıtlı bir dönem muhtarlık yapan Kazım Ayal, köy sakinlerinden Hasan Tamtürk ve İsmail Ersalan 1950'li yıllarda o dönem Samsun/Ladik - Amasya/Taşova sınırında yaklaşık 125 hektar alanı (1250 dönüm) satın almışlardır. İşbu taşınmazın yaklaşık 40 hektar (400 dönüm) alanı kadastro çalışmaları sırasında orman vasfı olduğundan Orman İşletme Müdürlüğüne geçmiştir. Orman İşletme Müdürlüğü ile mülkiyete ilişkin davalar süre gelmiş halen devam etmektedir. Tatlıcak Köyü nüfusuna kayıtlı bir dönem muhtarlık yapan Kazım Ayal, köy sakinlerden Hasan Tamtürk ve İsmail Eraslan köylerinde yayla vasfında taşınmaz olmaması, köylünün hayvanlarını otlatacak ve hayvancılığa müsait taşınmaz olmaması düşüncesiyle hibe yoluyla, Amasya İli, Taşova İlçesi, Destek Köyü, Büyükalan Demirciler Mevkiinde kayıtlı 124.000m2 İsmail Eraslan ve Hasan Tamtürk tarafından 1958 yılında Tatlıcak Köyü tüzel kişiliğine hibe yoluyla, Büyükalan Sulamçayırı Mevkiinde kayıtlı 286.200m2, Morcular Mevkiinde kayıtlı 16.000m2, Büyükalan Mıhçılar Mevkiinde kayıtlı 135.000m2, Büyükalan Calazbaşı Mevkiinde kayıtlı 16.170m2, Büyükalan Söbüceler Mevkiinde kayıtlı 315.000m2, Büyükalan Semerciler Mevkiinde kayıtlı 200.000m2, hibe yoluyla devredilmiştir. Parça halindeki taşınmazlar kadastro tespitiyle birlikte Samsun ili Ladik İlçesi Büyükalan Köyü, mıhçılar mevkii, 114 ADA, 45 parsel, 84 Hektar 9.120m2, 64Dm2 olarak 02.01.2008 tarihinde Tatlıcak tüzel kişiliği adına tescil edilmiştir” diye açıklamalarda bulundu.
YEREL YÖNETİCİLİKLE GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ TEZAT OLUŞTURDU…
“Köylünün hayvancılık yapmaya elverişli arazisinin ellerinden alınması Yerel yöneticilik ve Gönül Belediyeciliği anlayışı ile tezat oluşturmaktadır. Samsun 3. İdare Mahkemesinin 2021/699 Esas sayılı dosyasına sunulan bilirkişi raporlarında GES projesinin Ladik gibi doğa harikası bir ilçede ciddi manada çevresel zararlara yol açacağı, bölgedeki canlıları olumsuz etkileyeceği, su kaynaklarına zarar verebileceği, ekosistem ve biyolojik çeşitlilik üzerine kalıcı etkiler gösterebileceği de açıkça ortaya konmuştur. Tatlıcak Mahallesi (Tatlıcak Köyü) tüzel kişiliğini yitiren ve sahip olduğu tüm mal varlığını İlçe/İl belediyesine tabiri caizse kaptıran mağdurlardan sadece biridir. Köy sakinlerinin tarla vasıflı olarak satın aldıkları ve tüm köylünün yararlanmasına bağış yoluyla sundukları taşınmazın amacı dışında kullanımının anlamı haksız ve cebri yollarla kişinin elinden alınan maldan bir farkı da kalmamıştır” dedi.
GES PROJESİNE İTİRAZIMIZ YOK. MERAYA YAPILMASI UYGUN DEĞİL!
Av. Bedrettin Kalın’da şunları ifade etti.
“Samsun’un Ladik ilçesinde Büyükalan köyü sınırları içerisindeki, köy halkına ait, meraya GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulması projesi yapılmış. Bu projeye karşı Samsun İdare Mahkemesinde açılmış olan davalar söz konusudur. Samsun Büyükşehir Belediye başkanının kamuoyuna yaptığı açıklamalar da vardır. Söz konusu dava çerçevesinde geçen haftalarda Samsun 3. İdare Mahkemesindeki duruşmaya da katıldık. Dolayısıyla yargılamada son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Özetle biz GES projesine karşı çıkıyor değiliz. Esas olarak desteklediğimiz bir enerji üretimidir. Samsun Büyükşehir belediyesinin almış olduğu kararda neye karşıyız? Söz konusu arazi 85 hektar bir arazi. Belediye başkanının ifadesine göre, 65 hektarlık kısmı üzerine bir proje yapılmasıdır. Projenin bu taşınmaz üzerine yapılıyor olmasına ve belediye başkanının bu taşınmazın tarım arazisi vasıflarını taşımadığına hem de mülkiyetinin Samsun Büyükşehir Belediyesine ait olmasına, dair konuşması açıklaması doğrudur. Söz konusu taşınmaz 1950’lili yıllarda Tatlıcak köyü halkı tarafından Tokat ili Erbaa ilçesinden satın aldıklarını, o yışşarda köy halkı kendi aralarında para toplayarak, köyü temsil eden 3-4 kişi adına bu taşınmazlar Erbaa’dan satın alınıyor. Amasya Taşova sınırları içerisine giriyor. Ardından da açılmış davalar sonucunda arazi Samsun İli Ladik ilçesi Tatlıcak ve Büyükalan köyleri adına tescili yapılıyor. Satın alınan bu yer arazi vasfındadır. Büyükşehir yasası çıkmadan önce bu arazi önce köy tüzel kişiliğine tescil ediliyor. Ardından da köy tüzel kişiliğinden özel idareye tescil edilen arazi büyükşehir belediyeler yasasıyla özel idareden Samsun büyükşehir belediyesine devrediliyor. Bu alanda geçmişten bu yana tarım yapılmaktadır. Sertifikalı buğday ekimi yapılmaktadır. Ayçiçeği yapılmakta. 400-500 hayvanın da otlak alanıdır. Köylüler bu arazi her yanıyla kullanmaktadır. Bir belediye başkanın atrazinin kendilerine ait olduğunu söylemesi büyük haksızlıktır. Bütün bu gelişmeleri mahkeme heyetine anlattık. Ayrıca dava sürecinde alınmış bilirkişi raporları da var. Bu bilirkişi raporları da ÇED raporunun usulüne uygun olmadığı projenin üstünde tartışılmadığını ifade etmişler” dedi.
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARAZİNİN MÜLKİYETİ BİZE AİTTİR!
Samsun Büyükşehir Belediyesi de GES Raporu ile ilgili gönderdiği basın açıklamasında şunları ifade etti.
“Santralin kurulacağın yerin tarıma uygun yer olmadığını da dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Tercih ettiğimiz arazi tarıma elverişsiz sulanmayan kuru arazi. Mülkiyeti belediyemize ait olan Büyükalan Mahallesi'ndeki arazide de bu unsurlar göz önünde bulundurularak yer tercihi yapılmıştır. Santralin o bölgede yapılmasına karar verilmesinde arazinin engebesinin az olması, çevresinde toz yapacak bir alanın olmaması, deniz seviyesinden yüksekte bulunması, ulaşımının rahat yapılabilmesi ve verimsiz bir arazi olması en başlıca sebeplerdir. Belediyemizce yine İl Tarım Orman Müdürlüğü'nden arazi sınıfı için kuru marjinal tarım arazi raporu alınmıştır. Arazide 30 ayrı noktada da zemin etüt çalışması yapılmıştır' ifadelerini kullandı.