Tez-Koop-İş Sendikası kadın üyeleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı alanlardaydı.

Tez-Koop-İş sendikası Samsun şubesinin kadın üyeleri Bulvar AVM önünde kalabalık bir kitleyle bir araya gelerek 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe ilişkin basın açıklaması düzenlediler.

KADIN 26.11.2024 11:52:00 0
Tez-Koop-İş Sendikası kadın üyeleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı alanlardaydı.

HATUN ÖZDEMİR

(SAMSUN)- Tez-Koop-İş sendikası Samsun şubesinin örgütlü olduğu işyerlerindeki kadınlarla birlikte İlkadım ilçesi Bulvar AVM önünde toplanarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günüyle ilgili olarak Tez-Koop-İş sendikası kadın meclisi sözcüsü Fidan Mocik, şöyle dedi.    

“Türkiye’de kadınlara ve çocuklara karşı şiddet tırmanıyor. Gün geçmiyor ki kadınlar ve çocuklar şiddet görmesin, hatta öldürülmesin! Bu konuda toplumsal duyarlığı, farkındalığı geliştirmek, şiddete karşı mücadele etmek zorundayız. Başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere şiddetin nedenlerini, türlerini ve şiddeti önleme konusunda devletlere, kamu yöneticilerine, topluma, eğitim sistemine ve tek tek bireylere düşen görevleri öğrenmek ve şiddeti önlemek konusunda ciddi bir uğraşı içinde olmak zorundayız. Niçin 25 Kasım? İşte, şiddete karşı mücadeleyi daha yoğun biçimde tartıştığımız Kasım ayı geldi. 25 Kasım 1960’ta, “Mirabal Kardeşler” olarak andığımız üç kız kardeş, ABD destekli Dominik Cumhuriyeti diktatörü Trujillo’ya karşı çıktıkları için öldürüldüler. Mirabal Kardeşlerin direnişi, bir yandan otoriter rejimlerine karşı mücadelenin, diğer yandan kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sembolü halini aldı. Ve 25 Kasım günü, 1981 yılında Latin Amerikalı ve Karayipli Kadınlar Kongresi; 1999 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafın dan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildi. Mirabal Kardeşleri ve yaşam hakkı ellerinden alınan tüm kadınları ve çocukları sevgi ve saygı ile anıyoruz. Bugün, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar, şiddetten arınmış evler, okullar ve işyerleri, şiddet ten arınmış sokaklar, köyler ve kentler, şiddetten uzak ulusal, yerel yönetimler ve şiddetten uzak bir dünya için seslerini yükseltiyorlar. Kadınlar, her 25 Kasım günü, kadın mücadelesinin bir günle sınırlı olmadığını, her yeni günde var olma mücadelesi verdiklerini eşanlı olarak haykırıyorlar. Türkiye’deki bir kadının sesi, Suriye’deki bir kadınınkine karışıyor. Latin Amerikalı bir kadın, Avrupa’daki kız kardeşleriyle aynı sloganı farklı dillerde hay kırmanın umudunu taşıyor.”

Kadına ve çocuklara yönelik şiddet niçin var? 

Fidan Mocik konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Şiddetin kaynağı nedir? Bu konu üzerine düşünmek zorundayız! Neden büyük bir çoğunlukla erkekler, gündelik yaşam içinde iletişimin başka bir yolunu bulamazlar da çeşitli tür ve düzeyler de şiddet uygularlar? Bu konuda ortaya çıkarılmış devasa bir bilgi birikimi var. Üniversitelerin kadın çalışmaları ve erkeklik konularına ilişkin çok ciddi araştırmaları bulunuyor.  İçinde yaşadığımız sistem, gündelik yaşam içinde şiddetin adeta yaşamın doğal bir parçası olduğunu iddia etmektedir. Kapitalizmin felsefi temelleri arasında sıkça başvurulan Thomas Hobbes’un ‘insan insanın kurdudur’ ve ‘herkesin herkesle savaşı’ sözleriyle açıklamaya çalıştığı toplum sözleşmesi, şiddeti zaten kapitalist yaşamın ayrılmaz bir boyutu olarak nitelemiştir. Oysa ekonomik şiddet tüm insanlık için büyük bir tehdittir. Kapitalizmin yarattığı işsizlik, yoksulluk, eşitsizlikler, kapitalist savaşlar, milyonlarca insana adeta şiddeti yaşamın olağan bir parçası olarak göstermiyor mu? Ekonomik şiddet, ayırt etmeksizin kadınlara, erkeklere ve çocuklara, tüm insanlığa büyük acılar vermektedir; doğayı yok etmektedir. Bazı özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki yenidoğan bebekleri aylarca tutan, kâr güdüsüyle bebekleri bir ölüm yolculuğuna çıkaran, böylece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) halkın vergilerini çalan çocuğa yönelik ekonomik şiddeti nasıl unuturuz” şeklinde konuştu.

Kadına ve çocuklara yönelik şiddetin kaynağı ataerkil düzendir. 

Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet, ataerkil, geleneksel erkekliklere ilişkin düşünceler ve uygulamalar tarafından devam ettirilmekte olduğuna dikkat çeken Tez-Koop-İş sendikası Samsun şubesi Kadın meclisi sözcüsü Fidan Mocik;

“Öte yandan sistemik şiddet katmanlı biçimde yaşanmaktadır. Ezilen toplumsal cinsiyetler, çocuklar, ezilen etnik ve dini inanca sahip toplumsal kesimler, muhalif siyasal görüşlere sahip olanlar şiddete daha çok maruz kalmaktadır. Kapitalizm, artan sömürü, işsizlik ve yoksullaştırma ile ezdiği erkekleri evde “efendi” konumuna yükselterek aile kurumunu telafi mekanizması olarak kullanmaktadır. Erkeklere, “sistem sizi yoksullukla ve işsizlikle ezse de işten çıkıp eve gittiğinizde, ‘ailenin reisi’ sizsiniz, siz üstünsünüz!” demektedir adeta. Kadına ve çocuklara yönelik şiddetin kaynaklarından biri ataerkil düzendir. Ataerkil düzen, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleriyle kendini var eder. Kadın olmak, çoğu toplumda erilden daha zayıf ve daha güçsüz olarak görülen dişil ile özdeşleştirilmektedir. Bu nedenle kadınlar ve çocuklar erkek şiddetine karşı ‘doğal olarak’ savunmasız ve dolayısıyla erkek korumasına muhtaç olarak algılanmaktadır. Dişil zayıflık/kırılganlık ve eril güç/ koruma hakkındaki bu fikirler kız çocukları ve kadınları daha fazla şiddete maruz bırakmaktadır. Bu algı ataerkil erkekliklerin merkezinde yer alan eril üstünlük inancını pekiştirmektedir. Bunun sonucunda ortaya çıkan şiddetin düzeyi gerçekten ürkütücü bir boyuta ulaşmıştır.  Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet, ataerkil/geleneksel erkekliklere ilişkin düşünceler ve uygulamalar tarafından devam ettirilmektedir. Şiddet, çoğunlukla erkeklerce, kadınları ve çocukları genel olarak erkeklerden daha düşük düzeyde ekonomik, siyasi ve sosyal güç konumların da tutmak için kullanılır. Kadınlar bu tür güç iddialarını ortaya koy maya çalıştıklarında genellikle sözlü ve fiziksel olarak saldırıya uğrarlar” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü, küresel olarak kadınların yüzde 35’inin yaşamları boyunca ya yakın partner şiddetine ya da partner dışı cinsel şiddete maruz kaldığını bildirmektedir. Kişiler arası duygusal ve psikolojik şiddete ilişkin istatistikler de aynı derecede şok edicidir. Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadına yönelik şiddette birinci sırada yer alıyor.

ŞİDDET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR! 

“Kadınları ve Kız Çocuklarını Güvende Tutmak Tüm Toplumun sorumluluğundadır!” Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, fiziksel, cinsel, psikolojik zarar veya acı veren veya vermesi muhtemel olan ve cinsiyete dayalı olarak işlenen her türlü şiddet eylemini ve ayrıca şiddet tehdidini ifade eder. Buna psikolojik istismar, kontrol edici davranışlar, zorlama ve özgürlükten yoksun bırakmanın diğer biçimleri de dâhildir. Şiddet, cinsiyetler arasındaki eşitsiz güç ilişkilerinden ve bunun sonucunda kadınlara ve kız çocuklara yönelik ayrımcılıktan kaynaklanmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir, ancak kadınlar ve kız çocukları bu tür şiddetten orantısız bir şekilde etkilenmektedir. Üstelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riski, kriz zamanlarında daha da artmaktadır.

TOPLUMA TAM ve EŞİT KATILIMI ENGELLEYEN ŞİDDET, BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR

Şiddet mağduru kadınların fiziksel, zihinsel, cinsel ve üreme sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı tahmini verilere göre, dünya genelinde yaklaşık her üç kadından biri, hayatta olduğu sürece fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. DSÖ’nün araştırmalarına göre, 15-49 yaş arası bir ilişki içinde olan kadınların neredeyse üçte biri, yakın partnerleri tarafından bir tür fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtmektedir. Kadın cinayetlerinin %38’i ise yakın partnerler tarafından işlenmektedir.  Şiddetin çeşitli biçimleri ve görünümleri vardır. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, genellikle aile içinde veya toplumun içinde ortaya çıkan, devlet tarafından yeterince önlenmeyen ve yasaların etkili bir şekilde uygulanmaması sonucu gerçekleşen fiziksel, sözel, duygusal ve psikolojik, cinsel, ekonomik ve dijital şiddeti içerir. Eğer şiddete maruz kaldıysanız, bunu saklamanız gerektiğini veya bunun sizin hatanız olduğunu düşünmeyin. Güvendiğiniz birine baş vurun, konuşun: Bu bir arkadaş, bir merkezde veya kuruluşta çalışan biri, bir doktor ve bir öğretmen olabilir. Destek ve yardım isteyin. Ne olduğunu söylemekten korkuyorsanız en azından mevcut hizmetler ve prosedürler hakkında bilgi alabilirsiniz. Karar verdiğinizde ve hazır olduğunuzda deneyiminiz hakkında konuşabilirsiniz. Tanıdığınız biri size cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığını söylerse yargılamadan dinleyin, kişiye inanın ve mevcut hizmetlere erişim konusunda bilgi ve destek sağlayın. Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadelede ulusal düzeyde 4 yasal güvencemiz var: 

1.        Anayasa 

2.       4721 sayılı Medeni Yasa 

3.        5237 sayılı Ceza Yasası 

4.       6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Ön¬lenmesine Dair Kanun 

Kadınlara temel hak ve özgürlükler alanında güvence sağlayan ve eşitlik mücadelesinde güç veren 2 uluslararası sözleşmenin de tarafıyız.

1.        Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Orta¬dan kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 

2.       Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)

Sendikamız Tez-Koop-İş kadına yönelik şiddetle mücadele ediyor! Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 190 Sayılı Sözleşmesi çerçevesinde Sendikamıza bağlı işyerlerinde, ‘‘Şiddet ve Tacizin Önlenmesine Yönelik Sendika Politika Belgesi’’ni yaşama geçiriyor. Bu Politika Belgesi aracılığıyla; iş esnasında meydana gelen, işle bağlantılı veya işten kaynaklanan şiddet ve taciz vakaları kar¬şısında unvanları ve statüleri ne olursa olsun tüm çalışanları ve üyeleri için sendika içinde, örgütlü oldukları işyerlerinde ve sek¬törlerde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizi de kapsaya-cak şekilde her türlü şiddet ve tacizden arındırılmış bir çalışma ortamının sağlanmasını amaçlandı. KADINLAR, YALNIZ DEĞİLSİNİZ! Yaşamın her alanında, evde, işyerinde, sokakta, sendikamızda kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadeleyi birlikte büyütelim! Emek, demokrasi ve barış mücadelesini birlikte güçlendirelim! ILO 190 Sayılı Sözleşmeyi Onaylatalım! Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir bütçe talep edelim! İstanbul Sözleşmesini geri getirelim! Soyadı hakkımıza sahip çıkalım! Unutmayalım Kadınlar Birlikte güçlü!


SAHED, Samsun Tabip Odası, Hekim-Sen ve Hürriyet Sağlık-Sen’den Helvalı Protesto!

Eğitim-İş Samsun Şube başkanı Onur Gündüz; “Sevgi varsa engel yoktur!”

Atakum Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Mustafa İrfan Kütük oldu

Samsun’da sağlık örgütleri: “Eziyet Yönetmelikleri Değil Sağlığa Bakan İstiyoruz!”

ADD Samsun önceki dönem yönetim kurulu üyesi görme engelli Yılmaz Pirdal: “Atatürk diyor ki, Tohum toprağa Engelli de topluma emanettir.

KESK’in Ankara’da ''Geçinemiyoruz'' mitinginde KESK Eş Genel Başkanı Karagöz: Bu bozuk düzende çalışanların güvenceleri yok’

KESK’in “GEÇİNEMİYORUZ” mitinginde Suavi coşkusu!

Samsun Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İl Başkanı Altuntaş; “Kamuoyunu bilgilendirmeye ve alın terimizin hakkını aramaya devam edeceğiz.”

SBB CHP’li Meclis grup başkanvekili Atila Tekcan’ın “2024 yılı SASKİ stratejik plan bütçe ve genel durum raporuna eleştirileri!

CHP’li genel başkan yardımcısı Aylin Nazlı Aka, Samsun il başkanlığının il danışma kurulu toplantısına katıldı.

DİSK Genel-İş başkanı Remzi Çalışkan ile Mersin şube başkanı Kemal Göksoy’a Samsun şubeden destek!

TMMOB Samsun İKK sekreteri Kebapçı; TMMOB ve bağlı odaları 70 yıldır susmadı, susmayacak!

ADD Samsun şube başkanı Deniz Gömeç; “TBMM’nin sarsılmaz iradesi, Türk subaylarının üstün komuta yeteneği ile kazanılmıştır.”

ÇGD Genel Merkezi “Gözaltındaki gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır!”

Gazeteciler sesleniyor: Artık yeter! Siyasetçiler bizi canımızla ve işimizle tehdit etmesin!

KESK Samsun şubeler platformu Atakum’da semt pazarında “Yoksulluğa karşı mücadele için birleşelim.

OKADER ile Samsun Tesis yöneticileri derneği arasında mesleki dayanışma protokolü imzalandı.

Samsun Kadın Dayanışmasından 25 Kasım Dünya Kadına Şiddet ile Mücadele mitingi!

KESK Samsun kadın meclisi adına Emine Boyraz: “Haklarımız ve Hayatlarımız İçin Mücadelede Birleşiyoruz.”

Tez-Koop-İş Sendikası kadın üyeleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı alanlardaydı.

Samsun Barosu tiyatro kulübü 3. Sayfadan Kadın Hikayeleri oyunuyla kadına şiddete karşı mücadele desteği verdi.

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Bayzat’ın 25 Kasım kadına yönelik şiddet mücadele günü mesajı!

TKP'liler Samsun halkını uyuşturucuyla mücadeleye çağırdı: Mutluluk zehirlerde değil, yurtseverliktedir!

Bilimselliğinin 116. Yılında dişhekimliği günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

CHP Genel başkan yardımcısı Volkan Demir; “CHP sokağın sesini dinliyor, sokağı dinliyor

Onur Gündüz; Laiklik karşıtı söylemleri nedeniyle Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulunduk!

CHP'li Samsun İl Kadın kollarından Bafra'da şiddet mağduru Tuğçenur Nacak'a destek!

Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri Ata Sahne’de buluşuyor

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu düzenledi Şiddet, Toplumsal Ruh Sağlığı, Siyaset ve Medya İlişkisi ele alındı

KESK Samsun Şubeler Platformundan 30 Kasım “Geçinemiyoruz” Mitingine Davet!

Yükleniyor

HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Kuzey Kültürevi geleneksel kahvaltıda bugünde bir araya geldiler!

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

Günümüz sanatı Borusan Contemporary'de irdeleniyor!

Eğitim-İş Samsun Şube başkanı Onur Gündüz; “Sevgi varsa engel yoktur!”

ADD Samsun önceki dönem yönetim kurulu üyesi görme engelli Yılmaz Pirdal: “Atatürk diyor ki, Tohum toprağa Engelli de topluma emanettir.

Samsun Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İl Başkanı Altuntaş; “Kamuoyunu bilgilendirmeye ve alın terimizin hakkını aramaya devam edeceğiz.”

DİSK Genel-İş başkanı Remzi Çalışkan ile Mersin şube başkanı Kemal Göksoy’a Samsun şubeden destek!

TMMOB Samsun İKK sekreteri Kebapçı; TMMOB ve bağlı odaları 70 yıldır susmadı, susmayacak!

OKADER ile Samsun Tesis yöneticileri derneği arasında mesleki dayanışma protokolü imzalandı.

Bilimselliğinin 116. Yılında dişhekimliği günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Samsun’da ki Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi temsilciliği, yurtsever, aydınlar Türkiye NATO’dan çıkmalıdır!

Samsun kent izleme komitesi üyesi İshak Memişoğlu; “Kruvaziyer liman projesi” aslında kaçak konumda olan otelin aklanması projesidir.

CHP’li Ankara Milletvekili Umut Akdoğan; Samsun’un sokaklarında duyduğumuz söz, yoksulluk, gıda enflasyonu, boş beslenme çantaları

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 13 11 0 2 22 35
2.Fenerbahçe 13 10 1 2 24 32
3.Samsunspor 14 9 3 2 15 29
4.Eyüpspor 14 6 3 5 6 23
5.Beşiktaş 13 6 3 4 7 22
6.Göztepe 13 6 4 3 5 21
7.İstanbul Başakşehir 13 5 4 4 3 19
8.Rizespor 13 6 6 1 -5 19
9.Sivasspor 14 5 6 3 -4 18
10.Konyaspor 14 5 6 3 -5 18
11.Antalyaspor 13 5 6 2 -8 17
12.Trabzonspor 13 3 4 6 2 15
13.Gazişehir Gaziantep 13 4 6 3 -2 15
14.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
15.Alanyaspor 13 3 5 5 -4 14
16.Kayserispor 13 2 5 6 -12 12
17.Bodrum FK 14 3 9 2 -11 11
18.Hatayspor 13 1 7 5 -8 8
19.Adana Demirspor 13 0 11 2 -22 2