BES Samsun şube kadın sekreteri Emine Boyraz; “Adalet talebinin her türlü talebin önüne geçtiği koşullarda yargının bağımsızlığı ve yargı emekçilerinin sorunlarının çözümü için yıllardır mücadele ediyoruz” dedi.
HATUN ÖZDEMİR
Yargı yılının açılışı nedeniyle BES Samsun şube kadın sekreteri Emine Boraz şu mesajıyla kamuoyuna seslendi.
Yargı yılı açılışlarının saraylarda yapıldığı bir süreçte, adliye iş yerlerinde ve binaları önünde yaptığımız eylem ve etkinliklerle yargı emekçilerinin çözülmeyen sorunlarını siz basın emekçileri aracılığıyla kamuoyuna ve yetkililere duyurmaya çalışıyoruz.
Anayasa gereği bağımsız olması gereken yargının, Yargı yılı açılışlarının saraylarda yapıldığı bu süreçte yargı adaletsizliği derinleşerek devam etmekte yurttaşlarımızın hak, hukuk, adalet talebi Bir yandan yargı hizmetlerine ulaşmanın ekonomik bedelinin artması, bir yandan yıllarca süren dava süreçleri yurttaşlarımızın bu yargı sisteminden beklentilerini zayıflamaya devam ediyor.
KHK davalarına bakmak üzere Ankara Bölge İdare Mahkemesinde üç mahkeme bu davalara bakmakta olup 4 yıla yakın zaman bu mahkemelerde bekleyen dosyalar vardır. Adalet Bakanlığının bir an önce bu sorunu çözüme kavuşturması gerekmektedir.
ÇARPIK YARGI SİSTEMİNİN BEDELİ YARGI EMEKÇİLERİNE ÖDETİLEMEZ!
Yargı sisteminin bağımsızlığını kaybetmesi, periyodik olarak çıkarılan yargı paketleri dava sayılarındaki artış ve yıllarca süren dava süreçleri yargı emekçilerinin çalışma hayatını kâbusa çevirmiş durumda. Bir yandan iş yükü, bir yandan mobbing, bir yanda keyfi olarak açılan soruşturmalar, bir yandan mesai kavramı gözetmeksizin çalışmaya zorlanan yargı emekçilerinin sürekli olarak açıklanan yargı paketlerinde ekonomik, özlük ve sosyal haklarının düzeltilmemesi yetkili olan sendikaların bu durum karşısında sessiz kalmaları yargı emekçilerinin üvey evlat muamelesi görmesine neden olmaktadır.
Yargı Emekçileri açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret almakta olup 2009 yılından bu yana yargı emekçilerinin ekonomik haklarında hiçbir ilerleme sağlanmamıştır.
23 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla yasalaşan 6009 sayılı yasa kapsamında yer alan 3717 sayılı yasada yapılan değişiklikler ile Yargı emekçilerinin aleyhine sonuç doğurmuş ve yargı emekçilerinin kazanılmış hakkı olan havuz parasının ortadan kaldırılmasına yol açmıştır.
Yargı emekçilerinin bu kâbustan uyanması, sendikamızca yıllardır gündemde tutulan taleplerinin gerçekleşmesinden geçiyor.
ARTIK YETER SORUNLARIMAZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ!
* Ayrım yapılmaksızın, tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmesi sağlanmalıdır.
* Ulaşım ücretleri ayrımsız her ilde verilmelidir.
* Havuz paralarının, yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalıdır.
İş yükü nedeniyle personel alımına gidilmeyip yargı emekçilerinin üzerinde baskı
yapılarak sorunun çözümüne çalışılmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilerek yeterli personel
istihdamı yapılmalıdır.
* Yargı emekçilerinin de 2802 sayılı yasadan çıkarılarak diğer kamu görevlileri gibi 4483
sayılı Memurin Muhakkaktı Kanunu'na tabi olması için gerekli yasal düzenlemeler
yapılmalıdır.
* Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi, mobbingin
önlenmesi amacıyla kurumlarda bir kurul oluşturulması, mobbing uygulayan amire
yaptırım uygulanması için düzenleme yapılmalıdır.
* Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır.
* Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam
edilerek, mülakat değil liyakat esas alınmalıdır.
* Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır.
* İşyerinde hiçbir pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü
yapılmamalıdır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak yargı emekçilerinin taleplerinin karşılanması ve bağımsız bir yargı sistemi için mücadele etmeye devam ediyoruz.