Ancak şunu da gözardı etmeyelim. Havza’nın bir de 59 derece kaynayan termal suyunu unutmayalım.
Havza bu yönüyle soğuğu egale etmeye devam ediyor.
Havza’da bulunan termal otellerinin yanı sıra insanlara çok değişik sarı sıcak, mekân keşfettik. Havza’ya geldiğinizde Havza’nın -9-10 derece de soğuk havasının tam tersine sanki Antalya’da plajdaymışsınız gibi 1453 Sultan Sofrasında kendinizi sıcağın kemiklerinize kadar işlediğini hissedeceksiniz!
Sözünü ettiğim yer Havza’da tepede bir yerde olan “1453 OSMANLI SOFRASI”. Havza belediye başkanının 31 Mart seçimleri sonrasında 4. Dönem belediye başkanlığını kazanan ve 8 aylık icraatlarını anlatmak için gittiğimiz 1453 Osmanlı Sofrasında biz yerel ve ulusal basın emekçilerine anlattı.
Ve bizim “En azından kendi adıma söyleyeyim” çok nezih, temiz, çalışanların her birisinin gelen misafirlerine hitapları, onları 2 dakikada bir masaları gezerek bir isteğiniz var mı? Hanımefendi, beyefendi, küçükhanım, küçük bey sorarak servislerini yapıyorlar.
Yazının özüne gelmeden izlenimlerimi anlatmak istiyorum. Aslında mekân sahibi her şeyi en ince detayına kadar takip ederken mutfak hakimiyetini de önceleyen 1453 Osmanlı Sofrası işletmecisi Hüseyin Turgut, deyim yerindeyse “Atom karınca” gibi bir bakmışsınız, mutfakta, bir bakıyorsunuz otantik olan şark köşesinde, bir bakıyorsunuz büyük salondaki müşterileri tek tek gezerek arzu ve isteklerini sorarak memnuniyetlerini almaya çalışıyor. Eğer olumsuz giden bir şey sezerse ki kaldığımız süre içinde zerre kadar olumsuz tepkilerle karşılaşmadı.
Bence Havza’da bacasız bir sanayi. Havza’nın ekonomisine, her yandan katkı sağlayan bir işletme.
Nasıl diye soracak olursanız! Şöyle anlatabilirim. 1453 Sultan Sofrasında kullanılan gıda maddeleri, kesinlikle Havza köylerinden alınarak gelen müşterilere işlenerek sunulmaktadır.
Tirit yapılan Kaz’ların büyük bir çoğunluğu Havza’nın köylerinden veya yakın ilçe köylerinden temin edilmektedir. Salata malzemeleri, turşu malzemeleri, ayran yoğurt malzemeleri ¾ oranında Havza merkez ve köylerinden alınıp müşterilerine sunuluyor bence. Buda demektir ki 1453 Sultan Sorasının kazancı Havza’da ki çiftçiler, küçük ya da büyük ölçekli esnaflar mutlaka bu kazançtan faydalanmaktadırlar.
1453 Sultan Sofrasının dışarıdan bakıldığında fizik yapısı mimarisi teknik yorumlar olduğundan naçizane baktığımda iç ve dış mimarisi ile tam bir Osmanlı saray restoranları gibi olmasa da bugünün şartlarında böyle bir bina inşa edilmesi de takdire şayandır.
Havza belediye başkanı Murat İkiz’in, 8 aylık icraatlarını anlattığı bu nezih işletmede, işletme sahibi Hüseyin Turgut’un yanı sıra, Belediye Basın danışmanları Halil Düzenli ve Halim Koç’un da misafirperverliği, her bir basın mensubunun ihtiyaçlarını noktası virgülüne tamamladığı da yadsınamaz bir gerçektir.
Havza belediye başkanı Murat İkiz'in ev sahipliğine,
1453 Sultan Sofrası işletmecisi Hüseyin Turgut’a ve personellerine,
Havza belediyesinin basın danışmanları Halil Düzenli ve Halim Koç’a,
Havza belediyesinin diğer personellerine Çağdaş Samsun haber sitesi adına teşekkür ederim.
1453 Sultan Sofrası işletmecisi ve sahibi Hüseyin Turgut ile Tirit ve diğer çalışmalarıyla ilgili teknik haber ve makalede görüşmek üzere.