TVHB iktidar tarafından meclise getirilen “Uyutma” taslağını şöyle yanıtladı: “Yasalar Öldürmez Yaşatır, Meslek Yeminimize Bağlı Kalacağız, Yaşatacağız!”
TVHB’nin meslek yeminlerini dayanak göstererek aşağıda okuyacağınız teknik ve bilimsel açıklamalarını öncelikle sizlerle paylaşmak istedim. TVHB’nin Samsun Veteriner Hekimler Odası sokak hayvanlarının “Uyutma” taslağına dair açıklamalarında şunları söyledi:
“Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz. Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafı veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir, evrensel hekimlik değerleri ile de bağdaşmamaktadır. Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız. İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır. Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır. Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir. Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır. Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir. Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır. Sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır. Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir."
Her zaman olduğu gibi sokak hayvanlarının “Uyutma” projesi için TVHB’nin görüşleri alınmamıştır. Bilimsellikten uzak, vicdanları yaralayan bu projenin bir an önce yeniden düşünülmesi, bunu yaparken de veteriner hekimlerin görüşlerinin alınması şarttır!
Samsun’da sokak hayvanlarının hangi şartlarda nasıl yaşadıklarını çıplak gözlerle gördüm. Bu anı yaşamama KİHAYKO (Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği) Samsun temsilcisi Birol Benuğur arkadaşımız aracılık etti.
Birol Benuğur arkadaşımızla ilk defa sokak hayvanlarını haber yapmak için SBB (Samsun Büyükşehir Belediyesi) Hayvan Barınağına doğru giden yola çıktık. Samsun cezaevinin yanına gelmeden önce Birol arkadaş aracının klaksonunu bir iki defa çaldı ve mama dökeceği yere biz gelmeden nerede var nerede yoklar bir anda 60-70 köpek yere serilmiş olan sofra bezi gibi açılmış çuvallar sanki yeryüzü sofrasıymışçasına bekliyorlardı. Birol arkadaş “Bak ben klaksona birkaç defa bastım hepsi nerede var nerede yoklar arabanın etrafında ve yere serilmiş örtülerin önünde dizilmiş beni bekliyorlardır. Arabayı park ettiğimde hepsi birden arabayı park etmeden kimisi sırtıma atlar, kimisi paçalarımı çekiştirir benimle oynamaya başlarlar. Ben arabadan çuvallarda ki kuru mamaları alıp yerdeki örtülerin üzerine döktüğümde hepsi mamaların üzerine sanki günlerdir aç kalmışlar gibi tıka basa yedikten sonra tekrar benimle oynamaya başlıyorlar.” dedi.
Süreç bununla da bitmiyor. 1 kilometre bile gitmeden Birol Benuğur yine arabasının klaksonuna dokunuyor ve yine onlar köpek örtülerin önünde ve sanki gelin arabası yolunu keser gibiydi, gözlerimle görmezsem inanmazdım. Burada da Birol arkadaş aynı şekilde köpekleri besliyor ve ilerliyoruz. Böyle 4-5 yerde durup hayvanları besledik. Kimi yerlerde de damacana sularla onların su içecekleri yere suları döküp ayrıldık.
Bir başka zamanda da yine KİHAYKO temsilcisi ve Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu başkanı Av. Fatma Suğanlı ile de haber yapmak için gittik. Hayvanlar yine klakson sesini duyar duymaz yolu kestiler ve kuru mamalarını yediler.
Sokak hayvanlarını “Uyutmayın” kısırlaştırın ve popülasyonun artmasına engel olun. Yok uyutacaksanız bilin ki sizde her uyuttuğunuz hayvanda bir cana kıymış olacaksınız!